Oksidlanish – qaytarilish reaksiyalari


OKSIDLANISH DARAJASI BO’YICHA



Download 0,51 Mb.
bet5/6
Sana15.04.2022
Hajmi0,51 Mb.
#552798
1   2   3   4   5   6
Bog'liq
oksidlanish
WorthFollowing, Siyosiy institutlar tizimida ommaviy axborot vositalarining o`rn, 2 5244554753777601167, Банк ҳисоби УМК 2021.docx, Банк ҳисоби УМК 2021.docx, labaratoriya 2, Jiyanova Ozoda Ergashevna referat, STIR-612874639
OKSIDLANISH DARAJASI BO’YICHA
TESTLAR. -2

1. Quyidagi birikmalarda oksidlanish darajasi +5 bo’lgan elementlarni aniqlang


KNO3-H3PO4-SnO2-Fe2O3-HClO3-K2MnO4-K2Cr2O7
A) Sn, Cr B) Mn, N, Cr C) N, P, Cl D) Fe, Cl, Mn
2. Quyidagi birikmalardan qaysi birida marganesning oksidlanish darajasi +4 ga teng?
A) KMnO4 B) MnO(OH)2 C) MnSO4 D) K2MnO4

3. Azot tutgan ionlardan NO3-, NH4+, NO2- lar qatorida azotning oksidlanish darajalari quyidagilarning qaysi biriga mos ravishda teng bo’ladi?


A) -3,+3,+5 B) +5,-3,+3 C) +4, 0,+3 D) +1,-1,-1
4. Quyida keltirilgan raqamlar orasida azotning eng yuqori va eng past oksidlanish darajalariga va valentligiga mos keladiganlarni tanlang.
A) -3,+5; 3,5 B) -3,+4; 3,4 C) -3,+5; 3,4
D) +5,+3; 3,4 E) +5,+3; 3,5

5. Element +3 oksidlanish darajasiga o’tgan-da qolgan elektronlar soni 32 ta bo’lsa, uning eng past va eng yuqori oksid-lanish darajalari qanday bo’ladi?


A) -2,+6 B) -2, +5 C) -3,+5 D) -4,+4 E) -1,+7

6. Ammiak, gidroksilamin (NH2OH), nitrit va nitrat kislotalardagi azot atomining oksidlanish darajalarini ko’rsating.


A) -1, -2, -3, +5 B) -3, 0, +1, +4 C) +3, +1, +3, +5
D) -2, +1, 0, +3 E) -3, -1, +3, +5

7. VI guruh metalmaslari vodorodli birik-malarida qanday oksidlanish darajani namoyon etadi?


A) -6 B) +6 C) +2 D) -2 E) +4

8. Quyidagi birikmalarning qaysi birida azotning oksidlanish darajasi -3 va +3 ga teng?


A) (NH4)2SO4 B) (NH4)2HPO4 C) NH2CONH2
D) NH4NO3 E) NH4NO2
9. Quyidagi birikmalarning qaysilarida ug-lerodning oksidlanish darajasiga (+4 ga) teng?
1) CO2 2) CH4 3) C2H6
4) NaHCO3 5) K2CO3 6) HCOOH
A) 2,3,5 B) 1,4,6 C) 1,4,5 D) 2,4,6 E) 2,3,6

10. Quyida keltirilgan elementlarning namoyon qilishi mumkin bo’lgan minimal oksidlanish darajalari qiymatini aniqlang.


1) tellur 2) germaniy 3) fosfor 4) azot 5) xlor
A) -2,-4,-3,-3,-1 B) -3,-3,-3,-3,-1 C) -2,-5,-3,-3,-1
D) -1,-4,-3,-2,-2 E) -2,-2,-2,-3,-1

11. (98-1-13). Quyidagi elementlar uchun oksidlanish darajalarining eng kichik qiymatlari qatorini ko’rsating.


1) selen 2) kremniy 3) fosfor 4) azot 5) xlor
A) -6,-4,-5,-3,-7 B) -6,-4,-3,-4,-1 C) -2,-4,-5,-3,-1
D) -2,-4,-5,-4,-1 E) -2,-4,-3,-3,-1

12. Tashqi energetik pog’onasi 5s2 5p3 bo’lgan elementning yuqori va eng past oksidlanish darajasini aniqlang.


A) +5 va 0 B) +5 va -3 C) +2 va -3
D) +5 va -2 E) +7 va -1

13. H4P2O7 va PH4J fosforning oksidlanish darajasi qanday?


A) +4,+3 B) -3,+3 C) +4, -3 D) +3, -3 E) +5, -3

14. Alyuminiy oksid, vodorod oksid, vodorod peroksid, ftor oksidlarda kislorod atomining oksidlanish darajasi to’g’ri keltirilgan qatorni ko’rsating.


A) -2, -2, +1, +2 B) -2, +2, +1, -2 C) -1, -2, +1, -2
D) -2, -2, -1, +2 E) +2, -1, -2, +1

15. Elektron formulasi ... 4s23d5 bilan tugallangan element atomining:


1) tartib nomerini
2) oxirgi energetik pog’onasidagi elektronlar sonini
3) maksimal oksidlanish darajasini
4) yadrodagi protonlar sonini aniqlang
A) 25, 7, +7, 25 B) 24, 2, +6, 25 C) 26, 3, +3, 27
D) 25, 2, +7, 25 E) 25, 2, +2, 25

16. Quyida keltirilgan birikmalarning qaysi birida Mn+4 oksidlanish darajasi namoyon bo’ladi?


A) MnO2 B) MnSO4 C) K2MnO4
D) KMnO4 E) MnO

17. Bertole tuzida xlorning oksidlanish darajasi nechaga teng?


A) -1 B) +2 C) +3 D) +4 E) +5

18. Vodorod peroksidda kislorodning oksidlanish darajasi nechaga teng?


A) +1 B) +2 C) -1 D) -2 E) 0

19.Xlor atomi uchun qanday oksidlanish darajalari xarakterlidir?


A) -1, 0 B) -1, 0, +1 C) 0, +1, +2
D) -1, 0, +1, +2 E) -1, 0, +1, +3, +5, +7

20. Na2B4O7 moddasida borning oksidlanish darajasini aniqlang.


A) 0 B) +1 C) +3 D) +2 E) -3

21.Birikmalarni xlor atomining oksidlanish darajasi kamayib borishi tartibida joylashtiring.


1) HClO 2) NaClO3 3) Cl2
4) COCl2 5) KClO4 6) Mg(ClO2)2
A) 1,4,3,6,2,5 B) 4,3,1,6,2,5 C) 5,2,6,1,3,4
D) 5,6,4,2,3,1 E) 5,2,6,4,1,3

22. Azotning oksidlanish darajasi ortib boradigan qatorni ko’rsating.


A) NO, NO2, NH3 B) NH3, HNO3, NO2
C) NH3, NO, HNO3 D) KNO3, KNO2, NO2

23. Ftor, oltingugurt, mishyak qanday eng past va eng yuqori oksidlanish darajasini namoyon qilishi mumkin?


A) -1,-2,-3 va +7,+6,+5 B) +7,+6,+5 va -1,-2,-3
C) -1,0,-3 va +5,+4,+3 D) -1,-2,-3 va 0,+6,+5
24. Quyidagi birikmalar H4P2O7; PH4Cl; PCl3; Ba3P2; K3PO4; PH3 tarkibidagi fosforning oksidlanish darajalarini hisoblang.
A) -5;-3;+3,-3;+5;-3 B) +5;-3;+3;-3;+5;-3
C) +5;+3;+3;+3;+5;+3 D) -5;-3;-3;-3;+5;+3

25. Quyidagi birikmalarning qaysi birida azotning oksidlanish darajasi eng kichik qiymatga ega


A) N2O B) NH2OH C) N2H4 D) NF3 E) K2NH

Download 0,51 Mb.

Do'stlaringiz bilan baham:
1   2   3   4   5   6




Ma'lumotlar bazasi mualliflik huquqi bilan himoyalangan ©hozir.org 2022
ma'muriyatiga murojaat qiling

    Bosh sahifa
davlat universiteti
ta’lim vazirligi
maxsus ta’lim
zbekiston respublikasi
axborot texnologiyalari
O’zbekiston respublikasi
guruh talabasi
nomidagi toshkent
o’rta maxsus
davlat pedagogika
texnologiyalari universiteti
toshkent axborot
xorazmiy nomidagi
Ўзбекистон республикаси
rivojlantirish vazirligi
pedagogika instituti
таълим вазирлиги
махсус таълим
haqida tushuncha
O'zbekiston respublikasi
tashkil etish
toshkent davlat
vazirligi muhammad
saqlash vazirligi
kommunikatsiyalarini rivojlantirish
respublikasi axborot
vazirligi toshkent
bilan ishlash
Toshkent davlat
uzbekistan coronavirus
sog'liqni saqlash
respublikasi sog'liqni
vazirligi koronavirus
koronavirus covid
coronavirus covid
risida sertifikat
qarshi emlanganlik
vaccination certificate
sertifikat ministry
covid vaccination
Ishdan maqsad
fanidan tayyorlagan
o’rta ta’lim
matematika fakulteti
haqida umumiy
fanidan mustaqil
moliya instituti
fanining predmeti
pedagogika universiteti
fanlar fakulteti
ta’limi vazirligi