ACTA DE LA SESSIÓ EXTRAORDINÀRIA I URGENT
DEL PLE DE L'AJUNTAMENT DEL DIA 9 DE SETEMBRE DE 2015
Essent dos quarts de nou del vespre (20:30 h) del dia 9 de setembre de 2015, al saló de sessions de la casa consistorial de Sant Esteve de Palautordera es reuneixen els membres d’aquest Consistori que s’esmenten a continuació per tal de portar a terme la sessió extraordinària del Ple de l’Ajuntament.
PRESIDENT: l'alcalde, Daniel Fernández Fuster
REGIDORS: Natàlia Expósito Puig,
Marc Aureli Nieto Madrid,
Elies Ramil Pou,
Neus Calam Pérez,
Esteve Rosell Masó,
Sònia Castell Giró,
Júlia Galí Tàpias,
Carles López Caro,
Carme Guillamon Villalba.
SECRETARI: Josep Maria Campdepadrós i Castaño.
Excusa la seva assistència el regidor Arnau Comas Miñarro.
Oberta la sessió pel President, s’entra a conèixer l’únic punt que figura al següent:
ordre del dia
El regidor Marc Aureli Nieto Madrid dona lectura a la moció que presenten al Ple tots els grups municipals:
MOCIO DE SUPORT A L’ACOLLIDA DE POBLACIÓ REFUGIADA
VÍCTIMA DELS CONFLICTES ARMATS A LA MEDITERRANIA
Diverses persones, organitzacions i ajuntaments han expressat aquests darrers dies la seva preocupació per la crisi humanitària en matèria de refugi i acollida que està tenint lloc en diversos països, arran de diferents conflictes armats internacionals com la guerra civil a Síria.
Segons dades de l’ACNUR, aproximadament 322.000 persones han creuat la Mediterrània durant el que va de 2015, la majoria com a refugiats, fugint de la violència i la persecució, de les quals almenys la meitat provenen de Síria. A més es compta que 2.750 persones han desaparegut o mort en els primers vuit mesos de l’any i es preveu que el nombre d’arribades continuï augmentant durant els propers mesos.
L’any 2013 el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament va obrir una campanya per donar suport a la població arran de la guerra civil a Síria en la qual ha continuat treballant des de llavors, amb el suport dels municipis catalans.
Davant la situació actual i,
-
Atesa la crida de la Plataforma Stop Mare Mortum als municipis catalans per la creació d’una Xarxa de Municipis Acollidors,
-
Atès que la Declaració Universal dels Drets Humans reconeix en l’article 14 que, en cas de persecució, tota persona té dret a cercar asil i a gaudir-ne a qualsevol país.
-
Atès que la Convenció de Ginebra del 1995 i el Protocol sobre l’Estatut del Refugiat de 1967, tots dos signats per l’Estat espanyol, preveuen que cal facilitar l’estatut de refugiat i garantir els drets que aquest preveu.
-
Atès que pel principi de subsidiarietat tot el que pugui fer-se en una administració propera a la ciutadania no cal que es faci en un rang superior.
-
Atès que del 2013 al 2014 a Catalunya van passar de 484 a 786 peticions d’asil i només 28 places d’acollida.
-
Atès que els municipis catalans s’han caracteritzat per respondre solidàriament a l’arribada de persones refugiades en conflictes com el dels Balcans i que compten amb un teixit associatiu vinculat a la pau, els drets humans i el desenvolupament.
-
Atesa la demanda de la societat civil catalana als respectius municipis per a que donin resposta a la situació dels refugiats.
Atès que el passat dimecres dia 2 de setembre de 2015 va endegar-se a Sant Esteve de Palautordera, a iniciativa de Pallassos Sense Fronteres, la campanya: “un minut de vergonya, un minut de dignitat” per expressar -fent un minut de silenci davant els Ajuntaments- el sentiment de vergonya de la ciutadania davant l’actitud dels governs europeus per afrontar i tractar adequadament el flux de persones que busquen refugi i asil a Europa.
Atès que el municipi de Sant Esteve de Palautordera ha expressat reiteradament, amb diferents acords plenaris, el seu posicionament contrari a les guerres, a la violència de qualsevol mena i gènere i a la vulneració dels drets humans, així com també ha donat suport a les campanyes per a la pau, per dir adéu a les armes i ha fomentat i promogut els minuts de silenci que s’han portat a terme per les conseqüències envers la població pels diferents conflictes bèl·lics com Kosovo, Bòsnia, Sàhara o Irak.
Atès que Sant Esteve de Palautordera vol la instauració arreu d’una comunitat de pau, definida per la cooperació, pel diàleg intercultural, pels drets humans, per la democràcia, per la coexistència del pobles, per la justícia i pel dret internacional.
Per la unanimitat dels assistents s’acorda:
Primer.- Instar al Govern espanyol a:
-
Demanar una major dotació de recursos a la UE per suport jurídic, assistència, acollida i integració social i que s’estableixin mecanismes perquè es transfereixin a les administracions municipals per a la gestió descentralitzada.
-
Augmentar el nombre de places d’asil, també com la dotació pressupostària per millorar la qualitat en les diferents fases d’atenció a aquest col·lectiu.
-
Augmentar de 6 mesos a un mínim de 24 mesos el període d’acollida de les persones sol·licitants d’asil, en funció de la vulnerabilitat de cada persona o família.
-
Donar suport als països d’asil, normalment empobrits, on es concentren el 85% de les persones refugiades del món a través de la cooperació al desenvolupament o l’ajuda humanitària directa o indirecta, tot garantint els drets de totes les persones.
Segon.- Instar al Govern de la Generalitat de Catalunya a:
-
Actualitzar la dotació pressupostària del Pla de Protecció Internacional a Catalunya (PPIC), aprovat el 28 de gener de 2014, adequant a la situació actual i assegurar-ne el desplegament.
-
Territorialitzar els serveis d’atenció a les persones demandants d’asil i en paral·lel formar i/o especialitzar aquelles persones dels municipis que s’hauran de fer càrrec del suport i l’atenció a les persones sol·licitants.
-
Donar suport als municipis acollidors i facilitar-ne la coordinació.
-
Donar suport als països d’asil, normalment empobrits, on es concentren el 85% de les persones refugiades del món a través de la cooperació al desenvolupament o l’ajuda humanitària directa o indirecta, tot garantint els drets de totes.
Tercer.- Implicar el municipi de Sant Esteve de Palautordera en les diferents accions, actuacions i/o d’altres iniciatives públiques i privades que es portin a terme relatives als refugiats, en aquest sentit es proposa al Ple d’aprovar:
-
Oferir el municipi com a territori d’acollida, facilitant l’empadronament de totes les persones que declaren viure al municipi i, conseqüentment, garantir l’accés als serveis bàsics.
-
Adherir-se a la Xarxa Municipis Acollidors que tenen per objectiu incrementar el nombre de refugiats acollits a Catalunya.
-
Donar suport i col·laborar amb les entitats catalanes que treballen en l’acollida i el servei a les persones sol·licitants d’asil.
-
Impulsar la creació d’una Taula d’Entitats i Persones per a l’acolliment de les persones migrants, que s’ocupi d’atendre les necessitats per integrar-les en el nostre poble i fer-los un acompanyament, amb coordinació conjunta amb els Serveis Socials.
-
Definir quin suport (servei i infraestructura) pot oferir el municipi per acollir les persones sol·licitants.
-
Incrementar la consignació del pressupost 2015 a la partida destinada a ajuts a famílies en la quantitat necessària que proposin els serveis socials municipals per atendre la despesa que pugui originar-se per aquest concepte, la qual cosa es reflectirà en el primer expedient de modificacions / suplement que es porti a la consideració del Ple.
-
Treballar en la sensibilització de la població del municipi sobre la realitat de les persones refugiades i dels migrants per motius econòmics, i la dinamització de la xarxa local solidària.
-
Endegar i garantir polítiques municipals de cooperació al desenvolupament amb vocació transformadora.
Quart.- Donar suport a la iniciativa de Pallassos Sense Fronteres d’endegar la campanya: “un minut de vergonya, un minut de dignitat”, fent una crida a la població de Sant Esteve de Palautordera per a sumar-s’hi, assistint cada dimecres a les 8:00 de la tarda a la porta de l’Ajuntament per fer un minut de silenci.
Cinquè.- .Sumar-se a les línies de treball identificades i consensuades a la reunió en matèria de refugi, celebrada el passat 4 de setembre de 2015 a la seu del Fons Català amb la participació de més d’una vuitantena d’Ajuntaments. Aquestes són:
-
Assistència en les rutes de fugida.
-
Suport als municipis de la ruta.
-
Planificació i gestió de l’acollida.
-
Acollida a Catalunya.
En aquest sentit, consignar en el pressupost municipal una partida de 1.500€ destinada al projecte del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament 2833. Suport a l’acollida de població refugiada en trànsit a Europa víctima dels conflictes armats a l’àrea mediterrània.
Sisè.- Coordinar i concentrar els esforços del món local davant la situació d’emergència actual, a través del Fons Català, en el seu rol de coordinació entre institucions, entitats municipalistes i municipis catalans per tal de tenir una veu conjunta que interlocuti amb la Generalitat de Catalunya i el Govern de l’Estat espanyol.
Setè.- Expressar, novament, el compromís de Sant Esteve de Palautordera contra la guerra, la violència i els abusos de qualsevol tipus. Condemnant els actes, les violacions i totes les formes de destrucció que vulnerin o atemptin contra la pau justa i duradora que es desitja arreu del mon.
Vuitè.- Donar trasllat dels acords anteriors a:
-
Subdelegación del Gobierno de España a Barcelona,
-
Generalitat de Catalunya,
-
Fons Català de Cooperació al Desenvolupament,
-
Pallassos Sense Fronteres,
-
Entitats municipalistes: ACM i AMI,
-
ONG’s i Associacions: Plataforma Stop Mare Mortum, Creu Roja, Asil.cat, Institut de Drets Humans de Catalunya, Comissió Catalana d’Ajuda als Refugiats, Exil, ACCEM, ACATHI, Comitè Català d’ACNUR.
El regidor Carles López manifesta l’agraïment del grup municipal de la CUP a l’equip de govern per la disposició que han tingut per consensuar aquesta proposta, alhora que expressa el desig de fer realitat la iniciativa que s’ha plasmat en els acords adoptats que és d’esperar vagin més enllà del ressò mediàtic que aquest assumpte està tenint i es tradueixi –en general- amb mitjans econòmics reals per fer-hi front.
Valorant, tanmateix, mol positivament el paper que se’ls dona a les entitats i teixit social del municipi, que s’ha caracteritzat sempre per ser un poble molt acollidor.
Fent constar que el grup municipal de la CUP renúncia a la dieta per assistència al Ple d’avui.
I no havent-hi més assumptes per tractar s’alça la sessió a tres quarts de nou del vespre (20:45. h), de tot el qual com a secretari en dono fe.
Vist-i-plau: L’Alcalde, El Secretari,
Daniel Fernández Fuster. Josep Maria Campdepadrós i Castaño.
Do'stlaringiz bilan baham: |