TÜrvak türker İnanoğlu Vakfı



Download 151,42 Kb.
Sana16.04.2017
Hajmi151,42 Kb.
#6906
TÜRVAK Türker İnanoğlu Vakfı
Sinema - Televizyon Müzesif:\türvak\4.kat\20150305_135333.jpg

Türk sinema ve televizyon sektörlerinde her zaman gerçekleştirdiği  “ilk”ler ile adını duyuran “Bay Sinema” Türker İnanoğlu, 1957 yılından bu yana Türk Sineması’nda yönetmen yardımcısı, film yönetmeni, yapımcı, sinema salonları işletmecisi, TV kurucusu ve gösteri merkezi sahibi olarak 55 yıldır sanatla iç içe yaşamaktadır. Bugüne kadar 280 adet sinema filmi ve 12.000 saatin üzerinde TV programları ve TV dizileri hazırlamıştır.


İnanoğlu, TÜRVAK Sinema-Tiyatro Müzesi ve Sanat Kitaplığı’nı, 1997 yılında kurduğu TÜRVAK Vakfı’nın bünyesinde “Türkiye’nin ilk ve tek sinema müzesi” olarak 2001 yılında Kavacık’ta kurmuş, 2010 yılında Beyoğlu’na taşımıştır. TÜRVAK Sinema-Tiyatro Müzesi ve Sanat Kitaplığı, 2011 Ocak ayında yeni binasının kapılarını ziyaretçilere açmıştır.
Türker İnanoğlu bu müzeyi kurarken yıllarca emek verdiği kariyeriyle ilgili sonsuza kadar adını yaşatacak bir imza bırakmakistemiştir.
TÜRVAK Sinema-Tiyatro Müzesi’nin giriş salonu müzenin diğer katlarının genel bir özeti biçiminde dizayn edilmiştir. Ziyaretçileri, sinemanın ilk yıllarına ait ve Türkiye’ye ilk gelen 1904 model film projeksiyon cihazı karşılıyor; bir tarafta üç objektifli ahşap Vedat Ar kamerası, diğer tarafta körüklü fotoğraf makinesi… Ayrıca her tarafta sinemanın tarihsel sürecini anlatan örnek cihazlar ve kömürle çalışan film gösterim cihazı bulunuyor. Duvarlarda ise Türk sinemasının ve tiyatrosunun belleğine kazınmış, şimdi aramızda olmayan unutulmaz sanatçıların portreleri ile sinemanın ilk dönemlerine ait afişler asılı.
Müzenin 1.katı sinemanın Beyoğlu’na girdiği günden itibaren belgeler, sinema biletleri, birçok sinema salonunun kuruluş belgeleri ve resimlerinin sergilendiği kat diyebiliriz. Sinema filmi çekimlerinde kullanılan kamera ve ışıklar, kurgu eşleme, film kopya, bant okuma, tele-sine, projeksiyon da bulunuyor.
Müzenin 2.katında televizyonun yakın tarihi sergileniyor. TV kameraları,70’li yılların stüdyo monitörleri, TRT’nin ilk siyah beyaz ve renkli kamerası, video kaydediciler, özel efekt cihazları, stüdyo sergileniyor. Duvarlarda ise nostaljik siyah-beyaz dönemi TV program fotoğrafları ile daha sonraki yıllarda televizyonla şöhreti yakalayan ünlülerin fotoğrafları yer alıyor. Sinemanın tarihine tanıklık etmiş çok önemli cihazlardan kurgu-eşleme, kömürle çalışan film projeksiyon, dublaj mikrofonları, duvarlarda ise nostaljik film kareleri sergileniyor. Ayrıca Türk Sinemasının unutulmaz karakter oyuncuları Kemal Sunal, Sadri Alışık, Adile Naşit, Belgin Doruk, Ayhan Işık, Yılmaz Güney, Öztürk Serengil, Hulusi Kentmen, Vahi Öz, Necdet Tosun ve Feridun Karakaya’nın filmlerde canlandırdıkları karakterlerin balmumumdan yapılmış heykelleri de yine bu katta sergileniyor.

Yine 2.katta bulunan ve farklı sergilere ev sahipliği yapan TÜRVAK Sergi Salonu’nda, şuanda İbrahim Enez ve Arzu Kalkavan imzalı orijinal yağlı boya Yeşilçam çalışmaları, Sürü’den Çalıkuşu’na afiş çalışmaları ve Bedri Koraman’ın Kemal Sunal filmleri için yaptığı afişler sergileniyor.


3.katta; Türkiye’de tiyatronun meslek olarak kabul edilmesini sağlayan Türk Tiyatrosu’nun en büyük duayeni olan Muhsin Ertuğrul’a ait özel eşyalar sergilenmiştir. Orta Oyunu ve Karagöz-Hacivat bölümleri; Darülbedayi’nin afiş, belge ve fotoğrafları; afişçi Şeref’in orijinal baskı afişleri sergilenmiştir.
Müzenin 4.katında Türker İnanoğlu, kendisine de özel bir bölüm ayırmış olup burada İnanoğlu’nun 55 yıl boyunca mesleği ile ilgili almış olduğu ödüller, kurulduğu 1960 yılından bu yana aktif durumda olan Türkiye’deki en eski yapım şirketi Erler Film’e ait afişler, set fotoğrafları, senaryolar, TV program ve dizilerinden örnekler sergileniyor.



İletişim - Ziyaret




Adres: TÜRVAK - Türker İnanoğlu Vakfı Sinema - Tiyatro Müzesi ve Sanat Kitaplığı

Yeni Çarşı Cad. No:24 Galatasaray Meydanı 34430 Beyoğlu / İSTANBUL

Telefon: 0(212) 245 80 91-92-93

e-mail : info@turvak.com

web     : www.turvak.com
















































NASIL GİDERİM?

Galatasaray Lisesi’nin önünden sola (Yeni Çarşı caddesi) sapıp düzen devam edildiği taktirde yaklaşık 200-300m

sonra sağ tarafta karşımıza çıkacaktır. Oldukça basittir. Otobüs ile ulaşımı tercih etmek isteyenler için:
129T / 202_BOSTANCI-TAKSİM

145T_BEYLİKDÜZÜ-TAKSİM

256_YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ-ATAŞEHİR-TAKSİM

25G_SARIYER-HACIOSMAN-MECİDİYEKÖY-TAKSİM

25T_SARIYER-TAKSİM

32T_CEVATPAŞA-TAKSİM

36T_CEBECİ-TAKSİM

37T_TILDIZTABYA-TAKSİM

40_RUMELİFENERİ-TAKSİM

42T_BAHÇEKÖY-TAKSİM


ZİYARET SAATLERİ

Salı - Pazar: 10:00 - 18:00

Müze pazartesi günü ziyarete kapalıdır.
GİRİŞ ÜCRETLERİ

Tam: 10 TL

Öğrenci, Öğretmen ve 65 Yaş Üzeri: 5 TL

Harp malülü, gaziler ve engelliler: 1 TL



*Müze kart geçerlidir.

Download 151,42 Kb.

Do'stlaringiz bilan baham:




Ma'lumotlar bazasi mualliflik huquqi bilan himoyalangan ©hozir.org 2024
ma'muriyatiga murojaat qiling

kiriting | ro'yxatdan o'tish
    Bosh sahifa
юртда тантана
Боғда битган
Бугун юртда
Эшитганлар жилманглар
Эшитмадим деманглар
битган бодомлар
Yangiariq tumani
qitish marakazi
Raqamli texnologiyalar
ilishida muhokamadan
tasdiqqa tavsiya
tavsiya etilgan
iqtisodiyot kafedrasi
steiermarkischen landesregierung
asarlaringizni yuboring
o'zingizning asarlaringizni
Iltimos faqat
faqat o'zingizning
steierm rkischen
landesregierung fachabteilung
rkischen landesregierung
hamshira loyihasi
loyihasi mavsum
faolyatining oqibatlari
asosiy adabiyotlar
fakulteti ahborot
ahborot havfsizligi
havfsizligi kafedrasi
fanidan bo’yicha
fakulteti iqtisodiyot
boshqaruv fakulteti
chiqarishda boshqaruv
ishlab chiqarishda
iqtisodiyot fakultet
multiservis tarmoqlari
fanidan asosiy
Uzbek fanidan
mavzulari potok
asosidagi multiservis
'aliyyil a'ziym
billahil 'aliyyil
illaa billahil
quvvata illaa
falah' deganida
Kompyuter savodxonligi
bo’yicha mustaqil
'alal falah'
Hayya 'alal
'alas soloh
Hayya 'alas
mavsum boyicha


yuklab olish