ORDENANCES NORMATIVES DE PROTECCIÓ DE L’ARBRAT EN RELACIÓ A LES LLICENCIES D’OBRES D’EDIFICACIÓ DE SANT CUGAT DEL VALLÈS
Setembre de 2008
ORDENANCES NORMATIVES DE PROTECCIÓ DE L’ARBRAT EN RELACIÓ A LES LLICENCIES D’OBRES D’EDIFICACIÓ DE SANT CUGAT DEL VALLÈS
CAPÌTOL l: EXPOSICIÓ DE MOTIUS I JUSTIFICACIÓ
La ciutat de Sant Cugat del Vallès s’ha desenvolupat en un entorn natural i paisatgístic de apreciat valor entre la plana del Vallès i les serres de Collserola i de Galliners. La ciutat disposa d’una de les tasses d’arbrat urbà mes importants de tot l’estat, en un model urbanístic majoritàriament de ciutat jardí. Esta embolcallada pel sud per la massa arbrada dels forests de Collserola i pel nord pels de la serra de Galliners, aquestes característiques peculiars li atorguen unes condicions de qualitat de vida i de bioconfort amb notables tasses d’oxigenació de l’atmosfera i beneficis bioclimàtics.
Els arbres amb la seva presencia son determinants en el nostre paisatge urbà i natural i també formen part de la nostra cultura i tradicions, el seu gaudiment i preservació constitueixen una exigència social cada vegada mes creixent.
El creixent desenvolupament urbanístic del municipi en equilibri amb l’increment de les zones verdes, i la pròpia consciencia ciutadana, fan que sigui necessària una regulació municipal de l’arbrat mitjançant unes ordenances normatives de protecció, en obres d’urbanització i en obres d’edificació.
Les presents ordenances normatives de protecció de l’arbrat son en relació a les llicencies d’obres d’edificació. La protecció de l’arbrat en obres d’urbanització son objecte de altres ordenances normatives actualment en desenvolupament que complementaran a aquestes d’edificació.
Mentre que en els processos productius, de transport i altres de l’activitat humana i dins d’ells en els constructius i edificatòris es produeixen notables nivells de diòxid de carboni. Per altre banda els arbres produeixen i ens aporten beneficis ambientals, com son la reducció de la pol·lució per gasos i partícules de pols contaminants, la regulació de la temperatura i de la humitat ambiental, la captura i magatzematge de diòxid de carboni, l’oxigenació de l’atmosfera, la reducció de l’absorció ultraviolada, la reducció de costos energètics de climatització d’edificis i millora del bioconfort humà entre d’altres.
Les emissions a l’atmosfera son els principals causants de l’actual situació de canvi climàtic. L’escalfament global es conseqüència de l’efecte hivernacle provocat per l’emissió de gasos generats per l’activitat humana. Els gasos emesos a l’atmosfera retenen les radiacions infraroges de la radiació solar, produint un augment de la temperatura de la Terra i afectant al canvi climàtic.
Els gasos de diòxid de carboni, emesos pels combustibles fòssils, incendis i altres, representen el 54% dels gasos que produeixen l’efecte d’escalfament global del planeta.
Mitjançant la fotosíntesi, els arbres capten diòxid de carboni de l’atmosfera i utilitzen el carboni per construir la seva estructura vegetal, alliberant oxigen a l’atmosfera. Els arbres actuen com a emmagatzemadors de carboni i productors d’oxigen.
Així doncs mentre una família mitjana del país d e quatre persones sol produir unes
5 Tn. de C02 a l’any; i un vehicle de benzina entre 90-100 cv, fent un promig de 10.000 Km a l’any i utilitzat un 80% per ciutat i un 20% per carretera o autopista, sol generar un promig d’unes 2,4 Tn. de CO2 a l’any. Per contra una massa arbrada de
1 Ha. amb 500-600 arbres es capaç de retenir i fixar unes 4-5 Tn. de C02 a l’any, alliberant oxigen a canvi.
Mentre un carrer sense arbres sol tenir un promig aprox. unes 10.000/12.000 partícules de pols per litre de volum d’aire, un carrer amb arbres sol tenir nomes unes1.000/3.000 partícules de pols per litre d’aire.
Dins de les principals estratègies de lluita contra el canvi climàtic, hi ha:
-
La reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle (compromís pactat l’any 1997 en el protocol de Kyoto)
-
El canvi en les politiques energètiques i productores de gasos
-
La protecció dels arbres i el foment de noves plantacions i reforestacions
Els processos productius, de transport i altres de l’activitat humana i també els constructius i edificatòris produeixen notables nivells de diòxid de carboni. Per pal·liar i aquest efecte i aplicar estratègies de lluita contra el canvi climàtic que afavoreixin la fixació i disminució de diòxid de carboni i afavoreixin la producció i alliberament d’oxigen a l’atmosfera, en conseqüència d’això també es plategen les presents ordenances normatives de protecció de l’arbrat i de plantació.
Així doncs, aquestes ordenances normatives de protecció de l’arbrat en relació a les llicencies d’obres d’edificació es plantegen per:
-
Protecció de l’arbrat situat en parcel·les de titularitat privada i pública, en projectes d’obres majors i menors
-
Plantació d’arbrat de compensació com a conseqüència de l’atorgació de llicencies d’obres majors i menors, i de l’execució d’edificacions, construccions i instal·lacions
CAPÍTOL ll: DISPOSICIONS GENERALS
Article 1er. Objecte
1. Regular el deure de la protecció, conservació, i/o reposició, i/o compensació de l’arbrat amb motiu de l’execució d’edificacions, construccions, obres i instal·lacions en les atorgacions de llicencies d’obres majors i menors.
Regulació de les afectacions que es poden produir sobre l’arbrat privat i públic en les parcel·les amb les següents condicions:
-
Parcel·les edificables.
-
Parcel·les amb edificacions existents que requereixin obres de consolidació, conservació i millora.
-
Parcel·les que requereixin construccions i instal·lacions vinculades amb l’execució o el manteniment d’obres o serveis públics.
-
Parcel·les que requereixin construccions o instal·lacions pròpies de l’explotació agrícola.
En parcel·les de titularitat privada i publica, que presenten les característiques de disposar d’estrat arbori:
“Protecció de l’arbrat situat en parcel·les de titularitat privada i pública en projectes d’obres majors i menors”
-
Les parcel·les que requereixin construcció de gual, es tracten específicament en l’apartat 1
2. Regular la plantació de nou arbrat com a conseqüència de l’atorgació de llicencies d’obres majors i menors, en parcel·les de titularitat privada i pública en les condicions del punt (1) d’aquest apartat (5.1.1). Regulació pel concepte de compensació en unitats de nous arbres de plantació per superfície d’edificabilitat atorgada i construïda.
Això com a mesura de compensació entre la producció de CO2 per les obres de construcció atorgades i l’alliberació de O2 per la plantació d’arbres. Tot inclòs dins les mesures de suport a la lluita del canvi climàtic:
“Plantació d’arbrat de compensació com a conseqüència de l’atorgació de llicencies d’obres majors i d’obres menors, i de l’execució d’edificacions, construccions i instal·lacions”
Seran d’aplicació a les llicencies d’obres majors i d’obres menors, i el seu àmbit aplicable afecta a totes aquelles parcel·les edificables definides en les Normes urbanístiques del Pla General Metropolita, en les Ordenances metropolitanes d’edificació i en l’Ordenança metropolitana de rehabilitació de la “Normativa Urbanística Metropolitana” amb:
-
Regim del sòl urbà
-
Regim urbanístic del sòl urbanitzable:
- Regim del sòl urbanitzable programat
- Regim del sòl urbanitzable no programat
-
Regim del sòl no urbanitzable
localitzades en el territori del terme municipal de Sant Cugat del Vallès.
Article 2on. Àmbit d’aplicació territorial
Seran d’aplicació les prescripcions d’aquestes ordenances normatives de protecció de l’arbrat a tot el territori del terme municipal de Sant Cugat del Vallès.
Article 3er. Objectius
Es pretén amb la present ordenança l’establiment d’un marc legal de:
-
Protecció de l’arbrat situat en parcel·les de titularitat privada i pública
-
Plantació d’arbrat com a fixadors i retenidors de diòxid de carboni (C02) i d’altres contaminants i com a alliberadors d’oxigen (C02). Mesures de millora de les condicions del bioconfort del medi urbà i natural i de lluita contra el canvi climàtic.
Article 4rt. Normes generals i suport jurídic
Establiment d’aquest marc legal d’acord amb els principis inspiradors establerts a la Llei 38/1972, de 22 de desembre, de Protecció del Medi Ambient, Llei 4/1989, de 4 de març, de Conservació dels espais naturals i de la Fauna i Flora Silvestres, i a la Llei 2/1991, de 14 de febrer per a la Protecció i Regulació de la Fauna y Flora Silvestres.
Ordenança municipal constituent de manifestació de potestat reglamentaria encomanada al municipi com a administració pública de caràcter territorial reconegut en la vigent Llei 7/1985 RBRL, on s’estableix que correspon als ajuntaments la gestió dels seus propis interessos, disposant l’article 28 que els municipis podran realitzar activitats relatives a la protecció del medi ambient amb competències executives, potestats reglamentaries i d’autoorganització.
Complementació i regulació local del preceptuat a l’article 45 de la Constitució de l’Estat espanyol, en establir que el seu objecte és la instauració de normes de protecció, conservació, restauració i millora dels recursos naturals i, en particular, les relatives als espais naturals i a la flora i la fauna silvestres.
Article 3 de la Llei 2/2003, de 14 de març, Llei d’urbanisme, on es preveu com a
principi general de l’actuació urbanística el “desenvolupament urbanístic sostenible”.
Article 179 de la Llei 2/2003 de 14 de març. Llei d’urbanisme, que preveu la tala d’arbres com acte subjecte a llicència urbanística quan ho exigeix el planejament .
Article 205 i següents de la Llei 2/2003 de 14 de març. Llei d’urbanisme. Infraccions per tales il·legals.
Articles 170 al 174 (capitol 6: Protecció de l’arbrat) de les “Ordenances metropolitanes d’edificació” de la “Normativa Urbanística Metropolitana”
CAPÍTOL lll: PROTECCIÓ DE L’ARBRAT SITUAT EN PARCEL·LES DE TITULARITAT PRIVADA I PÚBLICA, EN PROJECTES D’OBRES MAJORS I MENORS
Caldrà aportar a l’ajuntament projecte paisatgístic i d’arboricultura específic (de conservació, i/o trasplant, i/o de noves plantacions), integrat paisatgísticament i adaptat al medi de Sant Cugat del Vallès.
Projecte paisatgístic i d’arboricultura complementari i adjunt al projecte d’edificació,
construcció, obres i instal·lacions.
Article 5è. Escenaris de parcel·les possibles
1r. Parcel·les totalment colonitzades per arbrat d’origen autòcton o al·lòcton on per edificar resulta imprescindible efectuar retirada d’arbrat, que no podrà ser trasplantat en els casos d’arbrat de procedència del medi natural i forestal, i que sols podrà ser trasplantat en els casos de procedències degudes a plantacions de l’activitat humana (vivers, ornamentals,replantacions, conreus, etc.).
Els arbres d’aquestes característiques del medi natural i forestal procedents de generacions espontànies de vegetació, tot i que per espècie podrien ser qualificats de trasplantables, l’ operació de trasplantament resulta inviable en un percentatge molt elevat de casos, ja que al factor “espontani” de la propia especie, que “per se” (per si mateix) desaconsella aquesta mena d’intervencions, a les que cal afegir les condicions edafològiques del sòl i les característiques del terreny.
2n. Parcel·les colonitzades parcialment de vegetació amb les característiques descrites al apartat anterior (1r.), on resultarien possibles dos situacions:
2.1 Resultaria possible incloure l’edificació objecte de la llicència reduint fins a la inexistència l’afectació a l’arbrat present, considerant-ne els arbres presents a la parcel·la com “en àmbit d’obra i, per tant, a protegir”
2.2 No resultaria possible incloure l’edificació objecte de la llicència sense afectar a part de l’arbrat present, considerant-ne els arbres presents a la parcel·la i no afectats per les edificacions, construccions i instal·lacions. com “en àmbit d’obra i, per tant, a protegir” i considerant als arbres si afectats com a possibles trasplantables, de reposició i/o valorables.
3r. Parcel·les edificades on es pretengui efectuar reformes sobre edificacions existents amb presència de vegetació descrita al paràgraf (1r.) i vegetació procedent de plantacions l’origen de les quals sigui de producció de conreus, vivers ornamentals, replantacions o similars, on resultarien possibles dues situacions:
3.1 Que no donen lloc a afectacions sobre els elements de la massa arbòria, considerant llavors els arbres presents “en àmbit d’obra i, per tant, a protegir”.
3.2 Que poden donar lloc a afectacions sobre alguns elements de la massa arbòria; considerant llavors els arbres presents a la parcel·la i no afectats per les edificacions, construccions i instal·lacions. com “en àmbit d’obra i, per tant, a protegir” i considerant als arbres si afectats com a possibles trasplantables, de reposició i/o valorables.
4rt. Parcel·les sense edificar lliures de qualsevol vegetació arbòria significativa o valorable.
En aquests escenaris de parcel·les possibles, serà d’aplicació la compatibilització entre la conservació de l’arbrat i les obres d’edificació, construccions i instal·lacions, reflectits en els projectes d’edificació, construcció, obres i instal·lacions i en el projecte paisatgístic i d’arboricultura.
Article 6è. Escenaris d’arbrat i altres pre-existencies d’interès possibles
1r. Arbres exemplars i d’especial interès que per les seves característiques, singularitat, mides, espècies, el seu valor ornamental... s’han de respectar en la seva ubicació originària i sense alteracions ni modificacions del seu entorn immediat (sòl i vol)
2n. Arbres exemplars i d’especial interès que per les seves característiques, singularitat, mides, espècies, el seu valor ornamental... s’han de respectar en la seva ubicació originària i sense alteracions ni modificacions del seu entorn immediat (sòl i vol) o que poden ser transplantables a d’altres indrets de la mateixa parcel·la o a espais públics.
3r. Arbres no exemplars equilibrats i en bon estat fisiològic i fitosanitari susceptibles a ser mantinguts en la seva ubicació originària, trasplantats o ser substituïts per altre arbrat de característiques i valor ornamental igual o similar.
4rt. Arbres no exemplars, ni equilibrats, ni en bon estat fisiològic ni fitosanitari susceptibles a ésser suprimits i substituïts o no, segons els casos.
5è. Altres preexistències d’interès: Son les referides a arbusts de port arbori, masses arbustives de gran desenvolupament, pous, mines i dipòsits d’aigua i similars de valors mediambientals, a respectar i/o millorar en la seva ubicació originaria i sense alteracions i modificacions del seu entorn immediat (sòl i vòl).
En aquests escenaris d’arbrat i altres pre-existencies d’interès possibles, serà d’aplicació la compatibilització entre la conservació de l’arbrat, les pre-existencies d’interès i les obres d’edificació, construccions i instal·lacions, reflectits en els projectes d’edificació, construcció, obres i instal·lacions i en el projecte paisatgístic i d’arboricultura.
CAPÍTOL lV: PLANTACIÓ D’ARBRAT DE COMPENSACIÓ COM A CONSEQÜÈNCIA DE L’ATORGACIÓ DE LLICENCIES D’OBRES MAJORS I MENORS, I DE L’EXECUCIÓ D’EDIFICACIONS, CONSTRUCCIONS I INSTAL.LACIONS
Afecta a tots els projectes d’edificació, construccions, obres i instal·lacions.
Article 7è. Plantacions d’arbres per superfície construïda
Els titulars de llicències d’obres majors i menors, que facin l’execució d’edificacions, construccions, obres, instal·lacions, ampliacions i reformes en les seves parcel·les o altres, estaran obligats a aportar econòmicament el cost de la plantació de nous arbres pels terrenys, parcs o jardins públics que li indiqui l’ajuntament
Les plantacions seran amb especies autòctones o al·lòctones del medi de Sant Cugat del Vallès, que li siguin definides i concretades per l’ajuntament, i amb una ràtio a raó d’un arbre per cada 25 m² d’edificació, construcció, instal·lacions, ampliacions i/o reformes que es facin i construeixi.
En els casos de que la superfície d’actuació sigui menor de 25 m² la ràtio serà a raó d’un arbre per intervenció:
-
(Ràtio: Per cada 25 m² de superfície construïda = es plantarà 1 arbre)
-
(Ràtio: Per actuacions ≤ 25 m² de superfície = es plantarà 1 arbre)
Els nous arbres que es plantin, hauran de tenir les característiques tècniques i mides que s’indiquen en l’article (5.7) i en els annexes.
No es podrà concedir la llicència d’ocupació de l’edificació, sense els compliments del deure descrit en aquest article (5.6)
Article 8è. Característiques tècniques dels arbres a plantar per superfície construïda amb conversió econòmica
Els arbres a plantar seran en quantitat numèrica segons les ràtios definida en l’article (5.6) de un arbre per cada 25 m² d’edificació i/o construcció, i de un arbre per cada actuació ≤ 25 m² de superfície. Seran d’espècies autòctones i aloctones adaptades al medi, en harmonia amb l’esperit del paratge i integrats paisatgísticament a Sant Cugat del Vallès. Els arbres seran especies nobles caducifòlies, perennifòlies i coníferes (alzines, roures, lledoners, til·lers, pins pinyers, xiprers...)
Els arbres seran de procedència de vivers cultivadors associats i reglamentats de Catalunya, inscrits en el corresponent registre oficial i de planters.
Els arbres es mesuren amb un gruix de perímetre a 1 m. h. i seran de 20/25 cm, per. mínim.
Les coníferes i especies perennifolis que es mesuren per altura, seran entre 250/300 cm. h. mínim.
Tots els arbres tindran estructura de capçada formada i equilibrada (majoritàriament amb guia i fletxats) i seran subministrats amb pa de terra de tela metàl·lica, contenidor i escaiolats.
Nomes excepcionalment podran ser subministrats a arrel nua, (aquests darrers es limitaran al màxim, ja que els subministrats amb pa de terra de tela metàl·lica, contenidor i escaiolats ofereixen majors garanties de manipulació i arrelament amb un període anyal de plantació mes ampli).
Les plantacions seran definides i concretades per l’ajuntament mitjançant el servei de paisatge i verd urbà.
Article 9è. Conversió dels arbres a plantar en valors econòmics ingressables a l’ajuntament
Els imports dels valors econòmics a ingressar a l’ajuntament pel concepte de “Plantació d’arbrat de compensació com a conseqüència de l’atorgació de llicencies d’obres majors i menors, i de l’execució d’edificacions, construccions i instal·lacions”,
on els titulars privats de llicències d’obres majors i menors, que facin l’execució d’edificacions, construccions, instal·lacions, ampliacions i reformes en les seves parcel·les o altres, estaran obligats a aportar econòmicament el cost de la plantació de nous arbres pels terrenys, parcs o jardins públics que li indiqui l’ajuntament amb:
-
(Ràtio: Per cada 25 m² de superfície construïda = es plantarà 1 arbre)
-
(Ràtio: Per actuacions ≤ 25 m² de superfície = es plantarà 1 arbre)
Els imports dels valors econòmics a ingressar a l’ajuntament, es definiran a partir del valor dels arbres, que es calcularà pel seu valor mig del mercat de subministrament de vivers cultivadors associats i reglamentats de Catalunya, inscrits en el corresponent registre oficial i de planters.
S’inclouran els costos del transport i de tots els treballs de plantació (amb aspratge en els casos necessaris i a indicació de l’ajuntament) i primers regs inclosos (3 regs min.). En qualsevol cas la quantitat resultant no podrà excedir del 5% del cost de l’execució del projecte aprovat.
Pels procediments dels subministraments i dels treballs (subministrament, transports, plantacions i primers regs de plantació), a partir dels quals es calcula la conversió dels costos econòmics, seran d’aplicació:
-
Les (NTJ) “Normes tecnològiques de Jardineria i paisatgisme” de la Fundació de l’Enginyeria Agrícola Catalana, del Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles de Catalunya”.
-
La (BPP) “Base de preus de paisatgisme” (Enginyeria i arquitectura del paisatge) de la “Asociación Española de parques y jardines públicos”
Els valors econòmics resultants s’ingressaran a Tresoreria municipal, en partida especifica d’ingressos i despeses posteriors per l’execució dels treballs de plantació amb la gestió directa de l’ajuntament mitjançant el servei de paisatge i verd urba.
CAPÍTOL V: PROCEDIMENT D’ACTUACIÓ DE LLICENCIES D’OBRES MAJOR I MENORS AMB ARBRAT I ALTRES PREEXISTÈNCIES
Article 10è. Llicencies d’obres majors amb arbrat i altres preexistències
Llicència municipal per a portar a terme un projecte d’edificació de nova planta, canvis d’ús i per a la realització d’obres que afectin a l’estructura d’edificis, en terrenys, parcel·les i solars amb i sense arbrat.
1. Documentació inicial prèvia a la redacció del projecte d’obra major i del projecte paisatgístic i d’arboricultura, a aportar per part del propietari o representant legal de la propietat:
1.1 Definició:
És la documentació tècnica que es requereix prèviament per a la redacció del projecte d’obra major i necessària pel coneixement de la situació, característiques i condicionants existents en relació a la parcel·la i a l’arbrat existent i altres preexistències d’interès (mines i pous d’aigua, elements arquitectònics d’especial interès...).
1.2 Documentació tècnica requerida i a aportar per part del sol·licitant de la llicència (propietari o representant legal de la propietat):
-
Plànol/s topogràfic/s de situació existent: Plànol/s d’aixecament topogràfic amb indicació de la superfície, de tots els elements existents (límits parcel·la, accessos, guals, edificacions, piscines, elements arquitectònics, arbrat existent, altres preexistències d’interès (mines, pous d’aigües...). L’escala del plànol ha de ser majoritàriament a 1/200 podent oscil·lar aquesta escala per tal que es pugui visualitzar bé en format Din A3.
-
Plànol topogràfic de situació i emplaçament: plànol de situació i emplaçament de la parcel·la en relació al viari, entorn exterior de la parcel·la i accessos. L’escala del plànol ha de ser majoritàriament a 1/500 o bé 1/1000 podent oscil·lar aquesta escala per tal que es pugui visualitzar bé en format Din A3.
-
Dossier fotogràfic amb lectura dels arbres i altres preexistències d’interès on es pugui veure clarament la seva ubicació, volum i totalitat de l’arbre. Aquest dossier estarà relacionat amb la memòria tècnica.
-
Memòria tècnica descriptiva acompanyada del dossier fotogràfic, de les espècies d’arbres existents i les seves característiques, així com altres preexistències d’interès:
-
Nom científic
-
Mida en alçada
-
Mida en perímetre a un metre d’alçada des de la base
-
Mida amplada capçada
2. Inspecció de la parcel·la objecte de sol·licitud de llicència i informe tècnic:
2.1 Els serveis tècnics municipals responsables de la gestió de l’arbrat i preexistències, realitzaran visita d’inspecció tècnica ‘in situ’ amb la documentació aportada i preferentment amb la presència de la propietat o representant legal de la mateixa. Es comprovarà la documentació aportada i la realitat existent amb la presa de dades tècniques que pugui ser necessàries.
2.2 Realització de l’informe tècnic d’arbrat i preexistències d’interès existents, indicant:
-
Arbres exemplars i d’especial interès que per les seves característiques, singularitat, mides, espècies, el seu valor ornamental... s’han de respectar en la seva ubicació originària i sense alteracions ni modificacions del seu entorn immediat (sòl i vol)
-
Arbres exemplars i d’especial interès que per les seves característiques, singularitat, mides, espècies, el seu valor ornamental... s’han de respectar en la seva ubicació originària i sense alteracions ni modificacions del seu entorn immediat (sòl i vol) o que poden ser transplantables a d’altres indrets de la mateixa parcel·la o a espais públics.
-
Arbres no exemplars equilibrats i en bon estat fisiològic i fitosanitari, susceptibles a ser mantinguts en la seva ubicació originària, trasplantats o ser substituïts per altre arbrat de característiques i valor ornamental igual o similar.
-
Arbres no exemplars, ni equilibrats, ni en bon estat fisiològic ni fitosanitari susceptibles a ésser suprimits i substituïts o no, segons els casos.
-
Altres preexistències d’interès
2.3 Trasllat de l’informe tècnic d’arbrat i preexistències d’interès existents, a l’òrgan municipal competent de tramitació de les llicències d’obres majors.
2.4 Trasllat del resultat de l’informe tècnic d’arbrat i preexistències d’interès, a propietat o legal representat de la propietat per tal de que pugui realitzar el corresponent projecte d’edificació incorporant l’arbrat i preexistències d’interès existents compatibilitzant-les amb els drets legals d’edificació per part de la propietat.
-
Valoració arbrat i preexistències d’interès afectats i definició compensacions econòmiques a dipositar a l’ajuntament en forma d’aval.
3. Entrega dels projectes i sol·licitud de llicència d’obra major amb les condicions tècniques de l’arbrat i les preexistències d’interès existents:
3.1 Entrada, registre dels projectes i recepció per part de l’òrgan municipal competent en la tramitació de llicències d’obra major.
3.2 El projecte d’obra major a entregar a l’ajuntament, ha d’estar complementat pel projecte de paisatgisme i d’arboricultura, ha d’incloure:
-
Plànol topogràfic de la parcel·la on es pugui veure la parcel·la i la nova proposta d’intervenció i d’edificació amb indicació de:
-
Replanteig de l’edificació, la superfície construïda (inclòs l’accés de vehicles en cas que n’hi hagi), guals, piscina en cas que la sol·licitud de llicència ho requereixi i les construccions complementàries (pous, basses, dipòsits...)
-
Arbrat i preexistències d’interès indicant-les totes amb les condicions i característiques tècniques de l’apartat 5.1.1 ‘Documentació inicial prèvia a la redacció del projecte d’edificació, a aportar per part del propietari o representant legal de la propietat’ i diferenciant mitjançant trames i colors les 5 tipologies d’arbres i preexistències d’interès indicades en l’apartat 5.1.2 ‘Inspecció de la parcel·la objecte de sol·licitud de llicència i informe tècnic’.
-
Projecte de paisatgisme i arboricultura. Aquest serà de tot l’entorn, jardí i espais lliures no edificables de la parcel·la. S’indicaran aplicant els requeriments tècnics:
-
Les espècies arbrades de nova plantació, mides i característiques tècniques amb format d’estat de medicions
-
La substitució dels arbres descrits en l’informe tècnic previ d’arbrat i preexistències d’interès existents.
-
La conservació de tot l’arbrat d’interès no afectat pel gàlib de la construcció de la vivenda, a preservar en la seva ubicació originària
3.3 Trasllat dels projectes i/o plànols i documentació tècnica relatius als requeriments tècnics sol·licitats en relació a l’arbrat i preexistències d’interès existents als serveis tècnics municipals responsables de la gestió de l’arbrat i preexistències.
3.4 Els serveis tècnics municipals responsables de la gestió de l’arbrat i preexistències realitzaran l’informe tècnic definitiu, podent fer en cas de necessitat, visita d’inspecció tècnica ‘in situ’ amb la documentació aportada. Es podrà demanar a la propietat que realitzi replanteig del projecte (edificacions, accessos, gual, piscina, obres, instal·lacions...) sobre el terreny.
3.5 Redacció de l’informe tècnic definitiu d’arbrat i preexistències d’interès existents i trasllat a l’òrgan municipal competent de tramitació de les llicències d’obres majors amb indicació d’entre d’altres:
-
El nombre d’arbres a conservar en la seva ubicació originària
-
El nombre d’arbres a trasplantar amb indicació de la seva nova ubicació i pla de manteniment dels arbres trasplantats
-
El nombre d’arbres a substituir
-
El nombre d’arbres a suprimir
-
Aplicació de tècniques de protecció de l’arbrat durant les obres de moviment de terres i edificació.
En l’informe tècnic final es definirà les espècies, característiques tècniques, mides, estat fisiològic i fitosanitari, possibles catalogacions i altres característiques tècniques d’interès.
4. Atorgació de llicència d’obra major amb les condicions tècniques de l’arbrat i preexistències d’interès, seguiment tècnic, informe final i finalització i tancament de l’expedient
4.1 Amb l’atorgació de la llicència d’obra major i conservació de l’arbrat i preexistències d’interès existents i possibles noves plantacions substitutòries i de millora, es lliurarà la denominada ‘placa verda’ que s’ubicarà en la parcel·la juntament amb la ‘placa groga’ de llicència d’obra major. La ‘placa verda’ indicarà: número de permís, nombre total d’arbres a conservar, a trasplantar, a substituir, a suprimir i de noves plantacions.
4.2 Prèviament a l’inici de les obres, es farà una primera visita tècnica d’obres amb la propietat o representant legal de la mateixa, l’arquitecte director de les obres, el responsable d’empresa constructora i el responsable de l’empresa de paisatgisme i arboricultura, juntament amb els serveis tècnics municipals responsables de la gestió de l’arbrat i preexistències i els serveis tècnics de l’òrgan municipal competent en l’atorgació de llicències d’obra major. En aquesta visita es fa replanteig ‘in situ’, marcatges de tots els arbres i preexistències a conservar, i protecció de l’arbrat durant les obres de moviment de terres i construcció.
4.3 En cas necessari es farà inspeccions de seguiment tècnic durant l’obra major i realització d’informes tècnics de seguiment.
4.4 Prèviament a l’atorgació de la llicència de primera ocupació es realitzarà informe tècnic definitiu sobre l’arbrat i les preexistències d’interès i el retorn total, parcial o el no retorn de l’aval dipositat en concepte de valoració per compensacions econòmiques de l’arbrat i preexistències d’interès.
4.5 Finalització i tancament de l’expedient.
Article 11è Llicencies d’obres menors i arbrat
-
Documentació a aportar per part del sol·licitant en la sol·licitud de la llicència:
-
Plànol on es pugui veure la ubicació de la parcel·la i la situació de l’arbre dins de la parcel·la.
-
Fotografia/es de/ls arbre/s on es pugui veure clarament la seva ubicació i la totalitat de l’arbre
-
Una vegada feta la sol·licitud de llicència de supressió d’arbrat, el servei de llicències sol·licita informe tècnic de l’estat de l’arbre al servei de paisatge i verd urbà. En cas de necessitat es demanaran informes complementaris a d’altres tècnics d’àmbits diferents.
-
L’informe tècnic del servei de paisatge i verd urbà es realitza posteriorment a la visita d’inspecció tècnica in situ i ha d’indicar l’espècie/es afectades per la llicència, així com la seva mida i el seu port, l’estat físic i fisiològic de la part aèria (i de la part subterrània en cas que aquesta sigui visible o se’n pugui intuir el seu comportament), el seu caràcter ornamental i singular, les afectacions de l’entorn amb l’arbre i de l’arbre amb l’entorn (sigui edificacions, paviments, murs....) i d’altres característiques tècniques que puguin ser interessants i rellevants per a l’informe tècnic.
-
L’informe tècnic és un document que es realitza posteriorment a la inspecció tècnica però entenent que informe de l’estat de l’element vegetal en el moment de la inspecció tècnica sense detriment d’altri o de l’evolució en el temps donat que es tracta de material vegetal viu exposat a la intempèrie.
Sant Cugat del Vallès, vint-i-cinc de setembre de 2008
El Cap del Servei de Paisatge i Verd Urbà
Jordi Torrijos i Martí
Servei de Paisatge i Verd Urbà
Ordenances normatives de l’arbrat en relació a llicencies d’obres d’edificació de Sant Cugat del Vallès
Ple municipal d’octubre de 2008
Do'stlaringiz bilan baham: |