Seminer
Özbekistan’da Din Eğitimi
Öğretmen: Prof. Dr. Zeki Salih Zengin
Öğrenci: Azizjon Kurbonov
Öğrenci ID: 205220171
BAĞIMSIZLIK SONRASI ÖZBEKİSTAN GENEL ORTAÖĞRETİM DERS KİTAPLARINDA DİN ANLATIMI
1. Problem
Araştırmamızın problemi, yeni eğitim politikası gereği, Özbek milli ve kültürel değerlerine dayandırılan eğitim anlayışında kültürün bir parçası olan din üzerine kurulmuştur. Din konusunun genel orta öğretim ders kitaplarında nasıl işlendiği, ne tür bilgiler ve bu alandaki diğer sorunları değerlendirmek, bizim esas problemimizi teşkil edecektir.
2. Seminerin Amacı
Araştırmamızın amacı, Özbek Cumhuriyeti eğitim-öğretim sisteminin genel yapısını ilgili mevzuatlarla ortaya koyarak, din eğitimini genel eğitim sistemindeki yerini belirtmektir.
Din eğitiminin genel eğitim sistemi içindeki yeri ortaya konulduktan sonra, bağımsızlıktan sonraki Özbek eğitim sisteminde ders kitaplarının genel özelliklerini belirleyerek, genel orta öğretim ders kitaplarında dini terim ve kavramların ele alınış biçimini ortaya koymak ve değerlendirmek olacaktır.
Ders kitaplarının yazarları ve onların kısaca biyografileri verilerek, ders kitabında yer alan dini terim ve kavramların nasıl verildiği, milli eğitim politikasıyla olan ilişkisi ve ders kitabının din konusuna olan genel yaklaşımı ortaya konularak, Özbek eğitim sistemindeki din eğitiminin durumunu tespit etmek olacaktır.
3. Seminerin Önemi
Bağımsızlığını 1991 senesinde elde eden Özbek Cumhuriyeti, eğitim politikasını Özbek milletini ayakta tutan milli değerlere sahip çıkma yönünde geliştirmiştir. Okullarda ders kitaplar yeni eğitim politikasının belirlediği amaçlar doğrultusunda yeniden düzenlenmiştir. Eğitim sürecinde bireylere milli kültür ve değerlerin temeli ders ve ders kitapları aracılığıyla atılabileceği hususu dikkate alınırsa, milli kültür ve milli değerin bir parçası olan din konusunun ders kitaplarında nasıl işlendiğini incelemek ve bilimsel çerçevede değerlendirmek büyük önem arz etmektedir.
Ateist bakış açısına dayanan ve yetmiş yıl süren bir sistemin çökmesiyle beraber, diğer alanlarda olduğu gibi eğitim alanında da kendi kültürel ve geleneksel zenginliklerine dayanarak eğitim politikası belirleyen genç cumhuriyetin, ne tür sorunlarla karşılaştığını tespit etmek, bu sorunlarının çözümünde bir aşamayı oluşturacaktır. Bu bakımdan, çözümünde onun iyi tespit edilmesi ve buna göre çözüm üretilmesi gerektiği gerçeği, tezi çok daha önemli kılmaktadır.
Ayrıca din eğitimi alanındaki faaliyetlerinin bilimsel çerçevede ele alınıp değerlendirilmesi gerekliliği ve bu çalışmanın ileriki aşamalar için de ışık tutacağı hususu tezin önemini bir kez daha ortaya çıkarmaktadır.
Do'stlaringiz bilan baham: |