Turizm ve gastronomi açısından önemli olan geleneksel ve yöresel lezzetleriyle 2019'da UNESCO Yaratıcı Şehirleri Ağı'na dahil olan Afyonkarahisar'ın lezzetlerini vejeteryan mutfağa uyarlayıp yerli ve yabancı turistlere kültürümüzün bir parçası olan geleneksel Afyon mutfağının vejeteryanlara uyarlanarak tanıtılması beklenebilir.
PROJENİN ÖNEMİ VE AMACI
Tarım ve hayvancılığın yaygın olması sebebiyle bu durumun çeşit olarak yöresel yemeklere de yansıdığı görülmektedir. Afyonkarahisar’a ait yöresel yemeklerin bazıları; et yemekleri, hamur işleri, sebze yemeklerinin yaygın olarak yapıldığı görülür. Haşhaşın yöre yemeklerinde sıklıkla kullanılması çeşit zenginliğinin artmasında etkilidir. Haşhaş ve haşhaş yağı (hamur işlerinde) sıklıkla kullanılır.1 Sadece patlıcandan yapılan 22 çeşit yemeğin tespit edildiği Afyonkarahisar’da 100’ün üzerinde yemek çeşidi bulunmaktadır.
-Bölgedeki yeresel lezzetlerin araştırılıp vejeteryan mutfağa uyarlanması.
-Gastronomi şehrinin lezzetlerini çeşitlendirmek ve kitlesini arttırmak.
-Vejeteryan mutfağın nasıl yerel-ticari boyuta taşınacağını, bölge turizmine nasıl nasıl kazandırılacağına öneriler oluşturmak.
-Vejeteryan mutfak ile ilgili kapsamlı bir araştırma yapılıp yerel ürünler kullanılarak ürün çeşitliliğinin arttırılması.
-Yerel turizme vejeteryan mutfağın nasıl katılacağına dair planlama ortaya koymaktır.
PROJENİN HEDEFLERİ
-Gastronomi şehri Afyonkarahisar’ı daha geniş bir kitleye hitap etmesini sağlamak
-Yemek çeşitliliğini arttırarak hem Afyon mutfağını zenginleştirmek hem de yemeklerde yöresel işaretli ürünleri kullanarak yeni yemekler elde etmek.
-Araştırılan ve tarif reçetesi oluşturulan yemeklerin sonraki 6 ay içerisinde en iyi şekilde tanıtacak ve insanların beğenisine sunarak tanıtımını yapacak işletmelerin sayısını arttırmaktır.
-sosyal medyada da aktif olarak ulusal ve uluslararası tanıtımda en iyi sonuçları elde etmek,
Afyonkarahisar’ın yöresel lezzetlerini vejeteryan uyarlamasını tatmak isteyen vejeteryanlar,
merak edip gelmek isteyenler ile yerli yabancı turist sayısında artış gözlemleyerek, bölgenin turizm gelirini arttırmaktır.
-Yemek kitabı oluşturarak tariflerin yazılı hale gelmesi ve unutulmamasını sağlamaktır.
-Yöresel mutfak zenginliğinin arttırılması ve vejeteryan beslenen kişilerin isteklerini karşılayacak şekilde çeşitlenmesini sağlamak.