Acta Assemblea Popular
Dia: 20 de setembre de 2015
Hora: De 18h a 20h
Assistents: 60 veïns i veïnes de Sant Pere i Sant Antoni de Vilamajor. Entre d’elles regidors i regidores de l’Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor, i membres dels col·lectius Teranyina Solidària, Consell del Poble i associació Volem Vilamajor.
Temes tractats:
-
Es fa la presentació de l’assemblea, tot comentant-ne els objectius: iniciar l’organització de l’acollida a refugiats de guerra en els dos municipis de Vilamajor. Recollir els recursos materials i serveis professionals que poden oferir els assistents i crear una Comissió de coordinació.
-
Es fa una descripció general de la situació actual del conflicte sirià, les seves conseqüències i les causes. Es posa l’èmfasi en la gran dimensió de persones desplaçades (4 milions), com estats com Turquia, Líbia i Jordània estan entomant la major part d’aquesta població (1 de cada 4 libis és un refugiat). Com europa no està posant la voluntat per respondre a l’alçada de les circumstàncies. I com la guerra és un negoci impulsat per èlits econòmiques i polítiques.
-
S’informa de les iniciatives de les diferents administracions i ens oficials, i es descriuen els diferents recursos material i serveis professionals bàsics que l’estat espanyol, a través de la Federación Española de Municipios i Provincias, ha publicat per tal que cada municipi pugui fer l’acollida.
Alhora es comenta que són les diferents plataformes cíviques i població en general que està actuant per tal d’agilitar l’acollida a través de les administracions.
-
Es fa la reflexió sobre com marcar la diferència amb una acollida de qualitat, creant una xarxa veïnal d’acollida que doni suport, a tots els nivells, a les persones que fugen de la guerra. En aquest punt, s’esmenta que ja hi ha veïns i veïnes que viuen en situació de risc, aquesta xarxa de suport també els ha d’incloure.
-
El representant de l’ajuntament de Sant Pere de Vilamajor, comenta que estan disposats a donar-hi suport però que encara no saben en què pot consistir, i que caldrà anar veiem com es desenvolupa tot.
-
Per part de la Teranyina Solidària posa a disposició el dipòsit de roba que tenen. També explica en què consisteix la seva funció social assistencial.
-
El representant del Consell del Poble, comenta que el Consell està en renovació, que el 24 d’octubre hi ha una assemblea oberta a tots els veïns i veïnes (per això es va modificar els estatuts del Consell). Ofereix el marc del Consell per crear una Comissió per a l’acollida.
-
A partir d’aquí els veïns i veïnes fan les seves aportacions i preguntes. A continuació es recullen les més significatives:
-
Seria bo que la Comissió de coordinació de l’acollida estés formada per entitats, ajuntament i veïns i veïnes.
-
Demanar assessorament a entitats amb experiència en l’acollida per conflictes armats.
-
Donar suport a les entitats que es dediquen a la població en risc.
-
Publicar al web de l’ajuntament tota la informació recollida per posar-la a l’abast de tothom.
Des de l’ajuntament es demana que, un cop publicat a les diferents xarxes socials, els veïns i veïnes en facin difusió per estendre-ho el màxim possible.
-
Creació d’una Comissió del Consell del poble.
-
Instaurar el Minut de la vergonya (campanya impulsada per Pallassos sense fronteres per denunciar que les diferents administracions públiques no estan responen al tractats internacionals que obliguen a acollir el refugiats de guerra).
S’acorda començar el Minut de la Vergonya el proper dimecres 23 de setembre a les 20h davant de l’ajuntament de Sant Antoni.
Do'stlaringiz bilan baham: |