|
Utvalgssak
|
Utvalg
|
Sak
|
A nr.
|
Møtedato
|
Fylkesutvalget 134/2006
|
23.11.2006
|
Saksnr.:
|
2006/373
|
Filnavn:
|
|
Høringsutkast for nytt Mål 3 program for Øresund-Kattegat-Skagerrak
Vedlegg: Høringsutkast, Interreg Øresund-Kattegatt-Skagerrak – programmet og tabellbilag
Bakgrunn
Etter å ha vært et felleskapsinitiativ i to strukturfondsperioder har EU besluttet at grenseregionalt samarbeid, Interreg, skal bli et nytt målområde. Det nye navnet for programmet blir Mål 3 – Europeisk territorielt samarbeid. Dette fører til at programmet får oppgradert status med betydelig økte ressurser og sterkere fokus på arbeidet med grensespørsmål og grenseproblematikk.
Østfold fylkeskommune har allerede vært med i Sverige-Norge programmet over to perioder (Interreg IIA og IIIA). I neste periode vil Østfold fylkeskommune bli invitert til å delta i ytterligere et program, Øresund-Kattegatt-Skagerrak (ØKS) programmet.
Programskriverprosessen pågår parallelt i de nye Sverige-Norge programmet og ØKS programmet, og begge programmene skal levere endelige programforslag 30. november 2006. Siden Sverige-Norge programmet bygger på eksisterende program, har de kommet noe lenger i prosessen. Høringsutkastet for Sverige-Norge programmet var ferdig 27. september og ble lagt fram for politisk høring i fylkesutvalget 12. oktober. Høringsutkastet for ØKS programmet forelå 25. oktober og legges i denne saken fram for politisk høring.
Øresund-Kattegat-Skagerrak programmet
Høsten 2005 bestemte den svenske og den danske regjering, i samråd med Kommunal- og regional departementet i Norge, å utarbeide et grenseoverskridende program som dekker Øresund, Kattegat og Skagerrak. På bakgrunn av dette ble det innkalt til et møte i partnerskapet, Joint Programming Commitee (JPC), 1. mars 2006 i Oslo. På møte ble det besluttet å innføre et fellesprogram som inkluderte to subprogrammer med egne styringsgrupper (se figur nedenfor). Subprogrammet Kattegat-Skagerrak (KASK) består av Agder fylkene (Aust-Agder og Vest-Agder fylke), BTV (Buskerud, Telemark og Vestfold fylke) og Osloregionen (Oslo, Akershus og Østfold fylke) i Norge, Västra Götaland og Hällans län i Sverige, og Nordjylland, Viborg og Århus amt i Danmark. Subprogrammet Øresund er en videreføring av det eksisterende Interreg IIIA Øresund programmet.
Utviklingen, og skrivingen, av programmet ble først delt inn i tre geografisk betingende grupper. Etter en tid omorganiserte man, og delte inn i fire tematiske grupper. 1) Organisering 2) Innehold 3) Statistikk og analyse og 4) Informasjon. Østfold fylkeskommune har deltatt administrativt i hele prosessen.
Skrivegruppene har utarbeidet et programforslag som i disse dager er ute på høring (se vedlegg). Utkastet bygger på evalueringsrapporter, SWOT analyser, og innspill fra partnerskapet og eksisterende samarbeidsorganisasjoner. Programforslaget vil ligge ut til høring fram til 15. november. Det er sendt ut forhåndsvarsel til relevante organisasjoner samt alle kommunene i Østfold. Disse er invitert til å komme med synspunkter. Siden Østfold fylkeskommune ikke rekker å ha et politisk møte før 23. november, har Østfold bedt om å få komme med synspunkter etter fristen. Etter planen skal det endelige programmet oversendes nasjonale myndigheter den 30. november. Når programmet er godkjent skal det oversendes EU-kommisjonen i begynnelsen av januar 2007. Det nye programmet skal etter planen være operativt i løpet av andre halvår 2007.
Fylkesrådmannens vurdering
Fylkesrådmannen har i høringen valgt å fokusere sine uttalelser rundt fire viktige momenter i programforslaget: Geografi, innhold, økonomi, organisering.
Geografi
Den planlagte geografien er meget omfattende og minner mye om de tradisjonelle Interreg B områdene. Østfold fylkeskommune gis mulighet til å delta med prosjekter i både fellesprogrammet ØKS og subprogrammet KASK. Programmets geografi gjør det mulig for Østfold aktører å fortsette arbeidet innen eksisterende samarbeid som Det Skandinaviske triangel, Gøteborg-Oslo samarbeidet, Den Skandinaviske arena og vennskapsavtalen med Jylland. Samtidig blir det mulig å danne nye samarbeid og prosjekt.
Hedmark og Oppland fylke har ytret ønske om å delta som 20% området (dvs. at de kan delta i prosjektene med inntil 20% av budsjettet). Østfold har samarbeid med disse fylkene bl.a. gjennom Interreg Sverige-Norge programmet, Nordiske tirangel og Tilvekstkorridoren. Siden Värmland også er tenkt som 20% området på svensk side vil dette gjøre det mulig å jobbe videre med de helhetlige transportkorridorene på tvers av programmene.
Innhold
Innholdet og prioriteringene i programmet skal gjenspeile langsiktige regionale og nasjonale strategier. Derfor har det vært viktig at fylkesplanen og den regionale utviklingsplanen for Østfold har blitt lagt til grunn for arbeidet med innholdet i programmet. Prioriteringene for programmet er:
Prioriet 1:
Främja hållbar ekonomisk tillväxt
|
Prosjekter som har til hensikt å støtte opp under Lisboa strategien och Göteborgsagendan, og lignende nasjonale strategier, ment for å fremme økonomisk vekst, konkurransefortrinn og en hållbar økonomisk utvikling i regionene. Hovedfokus for prosjektene vil ligge innenfor tillväxtfrämjande insatser inom næringsutvikling, FoU och högre utbildning. Tematisk bør man se nærmere på de ulike vekstnæringene, klyngene og miljøene man har i både KASK, Øresund og ØKS. Utöver kopplingen till Lissabonstrategin ligger innsatsområdet i linje med de innsatser som näms för att främja entreprenörskap och utveckling av SME i ERDF Artikel 6
|
Prioritet 2:
Binda samman regionen
|
Prosjekter som har en strukturell eller institusjonell innretning hvor hovedhensikten er å binde sammen organisasjonene, institusjonene eller aktivitetene man forsøker involvere. Tematisk vil dette kunne være prosjekter mellan näringslivets organisationer, aktörer inom arbetsmarknadsområdet, utbildningsinstitutioner, samt hälso- och sjukvården. Videre ville dette innsatsområdet kunne omfatte større samarbeidsprosjekt innenfor miljö, planering, transport og infrastruktur. I enlighet med ERDF (artikel 6) ska prioriteten bland annat stödja kopplingar mellan stads- och landsbydsområdet, minska isoleringen genom bättre tillgång till transporter, informations- och kommunikationsnät och –tjänster.
|
Prioritet 3:
Främja vardagsintegration
|
Projekt som underlättar kontakter över gränsen mellan människor, företag och organisationer. Det skall vara enkelt att bo, studera, arbeta och ta del av kulturutbud, sport- och föreningsliv i hela regionen. Projekten skall ha huvudfokus på att bryta ner barriärer och finna konkreta lösningar inom arbetsmarknads- och utbildningsområdet samt inom kultur, fritid och mediasamarbete. ERDF forodninges artikel 6 gør det muligt at støtte indsatsområdet hverdagsintefation. Ide støtten kan didrage til at fremme integration af grænseoverskridende arbejdsmarkeder, lokale beskæftielsesinitiativer, ligestilling, uddannelse samt social inddragelse. Endvidere er der mulighed for et udvidet samarbejde bl.a. på kultur- og turismeområdet.
|
Prioriteringene i programforslaget vurderes å være i samsvar med fylkesplanen og de utfordringene Østfold står overfor i framtiden. Det anses som meget trolig at man kan videreføre de fleste av de aktuelle prosjektene fra våre ulike samarbeidskonstellasjoner innenfor rammen av disse prioritetene.
For å sikre avgrensning mellom Sverige-Norge (Sv-No) programmet og ØKS, og å hindre overlapping av prosjekter, er Østfold fylkeskommune inneforstått med at de grensenære prosjektene som kun involverer Østfold og Västra Götaland skal foregå i Sverige-Norge programmet og ikke ØKS.
Økonomi
Regjeringen har skjønnsmessig tildelt 2,5 millioner kroner til hvert deltakende fylke i KASK programmet. Dette tilsvarer totalt 20 millioner kroner pr år til prosjektaktiviteter og drift på norsk side. Sverige og Danmark går inn med ca 30 millioner pr år i EU midler i programmet. Programmets geografiske omfang og bredde medfører trolig at den økonomiske ulikheten ikke vil få for store konsekvenser. Det er meget positivt at regjeringen har valgt å tilby de norske fylkene å delta i det nye Interreg programmet uten at det går på bekostning av økonomien i de eksisterende programmene (eksempelvis Sverige-Norge programmet). Selv om de norske midlene er skjønnsmessig fordelt med 2,5 millioner kroner pr deltakende fylke, forutsetter Østfold fylkeskommune at disse midlene skal legges i en pott og fordeles iht. kvaliteten i prosjektsøknadene som kommer inn.
Organisering
Programmet vil bli styrt av to styringsgrupper og en felles overvåkingskomitee. Overvåkingskomiteen vil fungere som styringsgruppe for fellesprosjektene. Det etableres ett sekretariat i København for Øresund og ett sekretariat i Kungsbacka for KASK. Det er vedtatt av EU at det ikke kan være en norsk økonomisk lead partner i prosjektene. Dette har medført behov for å etablere en egen norsk sekretariatsfunksjon.
For å sikre en effektiv og funksjonell gjennomføring av programmet i Norge bør det etableres ett teknisk sekretariat og tre kontaktpunkter i Norge. Sekretariatet bør være bindeleddet mot de svenske programsekretariatene og forvaltningsmyndigheten. Videre bør det legges opp til at det i hver av de tre delregionene (Agderfylkene, BTV og Osloregionen) etableres et kontaktpunkt med ansvar for utadrettede informasjons- og veiledningsoppgaver. Kontaktpunktene jobber i grenselandet mellom sekretariat og prosjektsøkere. Hovedoppgaven er å stimulere til økt prosjektdeltakelse i det geografiske området de har ansvar for. Den enkelte delregion bør diskutere internt hvordan en slik stilling skal organiseres/dekkes opp.
Østfold fylkeskommune ønsker å påta seg rollen som norsk teknisk sekretariat for det nye KASK programmet. Dette er naturlig siden Østfold har bygd opp kompetanse på området gjennom flere år. Samtidig kan Østfold fylkeskommune oppnå stordriftsfordeler gjennom samordning med Sverige-Norge programmet. En slik samordning kan i tillegg bidra til å sikre at man ikke får overlapping av prosjekter mellom ØKS og Sverige-Norge programmet.
Østfold fylkeskommune forutsetter en dialog med Oslo og Akershus om hvordan man best bør organisere kontaktpunktet for Osloregionen. (Eksempelvis innenfor Samarbeidsalliansen Osloregionen)
Det årlige kapitalbehovet for organiseringen på norsk side vil trolig være på ca. 4 millioner kroner. Det tilsvarer ca. 1 million kroner pr. stilling. Siden man kun kan bruke 1,2 millioner kroner (6%) av de tilførte KRD midlene til administrasjon, må den resterende summen, ca. 2,8 millioner kroner, deles likt på de 8 fylkene.
Fylkesrådmannens forslag til vedtak
Østfold fylkeskommune avgir følgende høringsuttalelse til Høringsutkast i Mål 3 Interreg Øresund-Kattegat-Skagerrak programmet:
-
Østfold fylkeskommune ønsker å delta i Øresund-Kattegat-Skagerrak (ØKS) og subprogrammet Kattegat-Skagerrak (KASK).
-
Østfold stiller seg bak den helhetlige geografien i programmet, herunder Hedmark og Opplands deltakelse som 20 % området.
-
Østfold fylkeskommune støtter de tematiske prioriteringene som gjøres rede for i programmet.
-
Østfold fylkeskommune synes det er positivt at regjeringen har økt den totale bevilgningen til grenseregionalt samarbeid med 20 millioner kroner for å åpne for norsk deltakelse i ØKS programmet, men ønsker å påpeke at bevilgningen skjer til programmet som helhet og ikke fylkesvis.
-
Østfold fylkeskommune støtter organiseringen av programmet, og ønsker å påta seg rollen som teknisk sekretariat. Østfold fylkeskommune ønsker videre å gå i dialog med Oslo og Akershus om organiseringen av kontaktpunktet for Osloregionen.
Sarpsborg, 27.10.2006
Atle Haga
fylkesrådmann
Odd Roald Andreassen
fylkesdirektør
Do'stlaringiz bilan baham: |