SUFİ CHANTİNG FROM SYRİA
DHIKR QÂDIRÎ KHÂLWATÎ of the Zâwiya Hilaliya, Alep
خـلــوة أذكـار الـطـريـقـة الـقـادريــة مـن الــزاويــة الـهــلالـيــة بـحــلــب
DHIKR QÂDIRÎ KHÂLWATÎ de la Zâwiya Hilaliya, Alep
Artists :
Chantres de la Zâwiya Hilaliya, Alep
رؤسـاء فـرق الإنـشـاد بالـزاويـة الـهـلالـيـة بـمـديـنـة حـلـب
Cantors of the Zâwiya Hilaliya, Aleppo
Muhammad Hakim, Premier Chantre Lead Cantor
Abdullah Rihawi, Abdulrahman Halak, Ahmad Machal, Muhannad Alwan, Ahmad Moslemani, Bakri Basal, Abdulhadi Kasara, Omar Shaban Hosayn, Ibrahim Karman.
Tarikat, yol ve kardeşlik demektir. Tanrının gazabından korunmayı öğretir. Tarikatin şeyhi (ruhani lideri) manevi yolculuğun tüm aşamalarından geçerek bu makama erişmiştir. Dervişlerine yol gösterip onları eğitir. Onları onurlandırır.
Sufizmin temeli “dua”dır. Zİkr, zikretmek Tanrıyı anmanın, onu hatırlamanın yoludur. “Remember your lord when you forget” “Oh you who believe, remember God in an abunded invocation.”
Zikir: Syriac: dhukrana means principle predates İslam.
9.yy da, Abu Yazid Bastami (…- 874)ve özellikle Sahl Tostari’den(…- 896) bu yana Sufiler zikri sistematik bir pratik haline getirmişlerdir. Zikir (okuma) nefesle, baş ve torso hareketleriyle yapılır. Bu hareketler hızlı soluk alıp vermeye, daha sonrasında ise sersemlemeye neden olur –ki bu da ruhsal ve zihinsel kansantrasyonu sağlar. Tanrı’nın isimleri anılır, ve ilahi vasfını imleyen başka isimler tekrar edilir. Hayy (he-ever living), Qayyum (the self-existing)
Zikr töreni tüm “yol”u özetler. Bu trans hali, kutsal isimlerin tekrarlanması dervişi Tanrıyla birleştirir. Dua eden (dhâkir), dua edilen (madkûr) ve dua (dhîkr) tek vücut olurlar. Zikr anı; tüm ikiliklerin, sınırların üstesinden gelmek, var olmanın ezeli ve kusursuz doğasıyla birleşmektir.
The Qadiriya Brotherhood
Kurucusu Abd-el Qadir al Jelani 1077’de Hazar denizi kıyısında bir kasabada doğdu. On sekiz yaşına geldiğinde İslam hukukunu öğrenmek üzere Bağdat’a gitti. Çalışmalarını bitirdikten sonraysa tam otuz üç yıl gözden kayboldu. Rivayete göre tüm bu zamanını çölde tefekkür ederek geçirmiştir. 33 yıl sonra ise geri dönmüş ve son hocası olan Abu Sa’ad ile çalışmıştır.
Döndükten sonra öğrencileri kendisine ibadet edeceği bir ev inşa ettiler. Bu ev sonra, Bağdat’ın ilk medresesi (rîbat) olacaktı. Onun öğretisi Müslümanları olduğu kadar Hıristiyanları ve Yahudileri de etkiledi.
Şeyh, 1166’da 89 yaşında vefat etti ve sonradan en önemli bir ziyaret hane olacak Rîbat’ına gömüldü. İki oğlu ise onun öğretisini devam ettirdiler.
15.yy boyunca bu tarikat, bu öğreti Irak, Suriye, Mısır, Kuzey Afrika’ya yayıldı. Qadiri kardeşliği şu an İslam dininin en geniş tarikatidir. Qadiriler her biri kendi kurucusunun ismini taşıyan kollara ayrılmışlardır.
Bu çalışmayı ilgilendiren kol ise kurucusu al-Khâlawati (…- 1397) olan khâlawatîya topluluğudur. 17.yy da Suriye de daha çok tanınan bu kol daha çok Türkiyedeki “Helveti” adıyla ve 40 gün boyunca “khâlwa’ya çekilme” adetleriyle bilinir. Khalwaya çekilmek mertebe atlamak için gereklidir. Amacı ise duygu ve düşünceleriyle yalnız kalmak, iç dünyasını genişletmek, Tanrı sevgisiyle baş başa olmak ve en önemlisi ruhunu eğitmektir. Bu ritüel hala her kış gerçekleştirilir.
THE DHÎKR OF THE ZAWİYA HILALIYA
Halep Kaleiçinde, Jalloum mahallesinde her Cuma öğlenleri, akşam namazından önce esnaf, zanaatkârlar ve müşteriler kutsal sayılan bu anda zikir töreni için bir araya gelir. Zawiya Hilalliya, (zikir) için zaviyede buluşulur. Bu zaviyede medreselerdeki gibi dini öğretiler paylaşılır, kardeşliğin (tarikat) yolu öğretilir. Bu yer dua ve vecd içindir.
Bu medresede, 1680 yılında şeyh Hilal Rumi ile zikir kültürü başladı. O ve torunlarının gömülü olduğu bu zaviyede bugün Şeyh Jamal Eddine al Hilali öğretiyi devam ettirmekte. Teoloji, dini öğreti ve tasavvuf eğitimi hala devam ediyor.
Zikir töreninin bölümleri;
Solistin (münşid) (Muhammed Hakim) sesli çağrısıyla, dua ve övgülerle tören başlar. Münşid sol eliyle sağ elinin tersine vurup ritm vererek töreni yönetir. Müzik, geleneksel kurallara uygun olarak devam eder. Ritimler ve müzik formları Yakın Doğu’dan Muvashshah, Qad, Shgul SufÎ’dir.
Muhammed Hakim dindar bir muhitte çocukluğundan beri teoloji ve Muwashshahat (sung poems in the learned tradition) eğitimi görmüş, Halep’in en iyi hocalarıyla dini repertuar çalışmıştır. Zawiya Hilalliya’nın en iyi solistlerinden biridir.
THE RECORDİNGS:
CD deki kayıtlar “5th Festival de l’Imaginaire”deki bir bölüm olan MAison des CUltures du Monde (22 Mart 2001) konserinden kaydedilmiştir. Ruhani liderin Halep’te bir zaviyede olacağı gibi ritüel yönetmeyi tercih etmemesi nedeniyle sunum gerçek bir tören şeklinde olmasa da, şeyhin içtenliğiyle bu etkinlik ritüelin seyrinde devam etmekte. Solist Muhammed Hakim ise repertuarı koruyarak ve aşamaların sürelerine sadık kalarak zikrin ruhunu korumaya özen gösterdi.
1_Glorification on the Most-Hıgh: OPENİNG
http://www.youtube.com/watch?v=4B9pPPYkIsk !!
Bu bölüm ritüelin ortamını kurar. Mukabele ile okunan duadan sonra sıra imanı açıklamaya geçer. “there is nı god but God” sufi ermişlerin ve kardeşliğin, tarikatin kurucularının duaları okunur. Tanrıya ve peygambere şükredilir.
2_ Glorification on the Most-Hıgh: RAKZA
Ritüel enstrümantal bir arayla devam eder ve buraya daf eklenir. Bu kısım zikre geçişi hazırlar. Bir eklenir. Bu kısım zikre geçişi hazırlar. Bir kaside, muvaşşahat ve praise (mada’eh) den oluşur. Bu an katılanları vecde taşıyacaktır.
Albümde:
Qasida
Muvashshah
Muwashshsah Andalusl
Muwashshah
Mada’eh
3_ MUSADDAR
Fiziksel hareketlerin başladığı, esriliği başlatan yerdir. İsmi sadar (göğüs)’dan gelir. Torso hareketleriyle cemaat ritme katılır.
4_ MAQSUM
Camaat “Allahumma” (Allahım) diyerek zikre katılır. Bu, Tanrı’nın 99 sıfatını içinde barındıran isimdir. Maqsum Boyunca Torso hareketleri sağdan sola doğru devam eder, uyum sağlanır v tüm cemaat bir bütün olduğunu hisseder.
5_ AT-TARAQQÎ (elevation, ascension)
Cammat Tanrının ölümsüzlüğüne, sonsuzluğuna dair bir mısrayı tekrar eder. “Her şeyden önce O vardı ve daima olacak.”, “Oh you, who answer he who implores you, we beg you to answer our prayer.”
6_ AS-SAWİ (tarikat şeyhlerinden birinin adı)
Tanrının ismi def eşliğinde devamlı tekrarlanır. Solist “hâdi” doğaçlar ve cemaati yönlendirir. (hâdi: çölde develeri cesaretlendirmek, teşbih-i beliğ)
7_ KHUMMARİ
Repeat: “Oh Lord, take us in your kindness , a kindness which dissipates the misfortunes.”
Bu bölüm camaatin vecdeye (wajd) ulaştığı kısımdır.
8_ DANDANA (humming)
Cemaat ileri geri sallanırken devamlı Allah ismini zikreder. Ve amentü (ikrar) getirerek ritüeli sonlandırılır.
,
http://www.youtube.com/watch?v=2-nI7QVuUDQ morocco’da bir festivalden anlatılan zikirden ziyade semaa kendisi..
http://www.youtube.com/watch?v=oV-5tTRvMG0&feature=related Halepten bir konser. Halepte birçok konserden böyle görüntüler mevcut. Zaviyelerdeki ayinler gibi değil fakat zaviyede yapılan hallerinin yanında bunlar sahneye de taşınıyor. Türkiye’deki seyirlik bir gösteriden daha farklı..
Do'stlaringiz bilan baham: |