6.3.1 FOREBYGGING OG TILTAK VED AVDEKKING AV MOBBING
Primærkontakt
Alle barn bør ha primærkontakt i barnehagen.( I noen barnehager er det ped. leder som er primærkontakt) Ved at en voksen har et spesielt ansvar i forhold til en gruppe barn, sikrer man at enkeltbarnet blir sett i hverdagen. Ta opp til diskusjon hva det skal bety å være primærkontakt, og på hvilken måte en primærkontakt bør jobbe i forhold til forebygging av mobbing.
Observasjoner/barneintervju/foreldresamtaler
Dette vil være metoder som kan brukes i forhold til å finne ut om barnet trives og har det bra i barnehagen? Er det forhold som gjør at barnet ikke trives? Andre ting som forteller oss at vi må jobbe spesielt i forhold til dette barnet?
Sikre at alle barn leker
Å leke er viktig for alle barn! Som voksne i barnehagen skal vi legge til rette for lek. Dette betyr at vi skal jobbe med betingelsene for lek, for eksempel fysisk tilrettelegging, vennskap, inspirasjon.
Sikre at alle barn har venner
Jobbe med vennskap. Ha rutiner som gjør at de voksne legger merke til om noen ikke har noen å lede med. Diskusjon på hva som er å ha en venn.
Sikre at alle voksne til enhver tid har oversikt over alle områder der barn oppholder seg
Dette gjelder særlig uteområdene. Barnehagen bør utarbeide en plan som sikrer dette.
Trygg og sterk
Et eget opplegg laget for barnehager som blant annet rar for seg mobbing og forebygging av dette gjennom rollespill, samtaler, bøker og tegning.
Basiskompetanse
Sette fokus på utvikling av basiskompetanse hos barn.
Holdninger hos voksne
Å forebygge mobbing handler mye om voksnes holdninger. Ta en grunnsynsdiskusjon i personalgruppen og se på egen praksis! Hva er akseptabel/uakseptabel atferd? Hva er gode metoder for å fremme et godt miljø i barnegruppen? Hva fremmer og hemmer utvikling av sosial kompetanse og så videre?
Empati
Ha et bevisst forhold til empati i hverdagen. Ha tanker rundt hvordan dette praktiseres av barn og voksne i barnehagen.
Respekt, toleranse og ulikhet
Viktige temaer å jobbe med i barnegruppen. Temaer som bør stå sentralt i alt barnehagearbeid
Konfliktløsing
Lære barna enkel konfliktløsing gjennom å være gode rollemodeller. Ikke være opptatt av å fordele skyld, men av å finne en løsning. Jobbe forebyggende.
Selvfølelse/mestring
Gjøre hvert barn sterkt gjennom mestring og relasjon. Jobbe med egenverdet uavhengig av hva barnet kan. Hvert bar er unikt!
Tiltak ved avdekking av mobbing
-
samtale med de enkelte involverte, offeret og mobberen€
-
Styrke offeret
-
Foreldresamtale
-
Vurdere om det er grunn til å søke hjelp hos andre faginstanser/samarbeidspartnere
-
Gjennomgå egen praksis og organisering på tjenestestedet
-
Samtale med offeret og mobberne, hver for seg og samlet. I samtalen med offeret er det viktig å bygge opp barnets selvtillit, dets tro på seg selv og dets positive egenskaper og ferdigheter, samt lære barnet adekvat atferd i mobbesituasjoner. Samtale med mobberne børe i all hovedsak dreie seg om virkningen på offeret av det de gjør, og samtidig gi en klar og entydig beskjed om at slik atferd er totalt uakseptabelt. Om mulig bør også disse barna lære seg alternativ atferd overfor mobbeofferet.
Et virkemiddel som har vist god effekt i barnehagen, med tanke på å forstå hva mobbing gjør, er drama og teater. Gjennom ulike former for dramatiske fremstillinger, hvor også barna er aktivt med, vil barna kunne:
-
kjenne seg selv igjen i mobbesituasjonene
-
få satt i gang egen tankevirksomhet rundt mobbing
-
bearbeide disse tankene og følelsene gjennom dramatisk lek, tegninger og så videre.
-
Identifisere seg med positive rollefigurer og de figurene hvor sympatien ligger.
-
Typisk atferdsmønster hos ofre i barnehagealder er: lav selvtillit, engstelige, skye og beskjedne, gråter lett og kan ikke forsvare seg, verken fysisk eller verbalt. De føler seg ofte ensomme i barnehagen. Er ofte mindre likt av sine jevnaldrende. Tiltak for å styrke mobbeofferet kan være:
-
Fremheve henne i gruppen på det hun er god på, for eksempel musikk, empati
-
Hjelpe henne til å kunne svare de andre barna fornuftig, finne ut gode svar hun kan bruke.
-
Jobbe med generell styrking av selvtillit og mestring
-
Jobbe aktivt med vennskap og lek.
-
Samtale med foreldrene til offeret og til de som mobber. Vurdere i hvert enkelt tilfelle om dette skal være hver for seg eller sammen. Barnehagen forteller hva som er avdekket og på hvilken måte de vil jobbe med situasjonen framover. Viktig å lytte til foreldrenes tanker og ideer rundt dette, de kjenner sine barn godt! Et godt foreldresamarbeid hvor man jobber mot et felles mål, både hjemme og i barnehagen, vil være av stor betydning.
-
Eksempler på andre faginstanser er PPT, BUP og Helsestasjonen.
-
Gjennomgang av egen praksis og virksomhet. Se om det er noe ved miljøet som har hatt effekt på det som har skjedd. Våge å se nærmere på personalet og egen virksomhet
Kilde: ”Mobbing i barnehagen” - Reidar Pettersen, Sebu forlag 1997
Do'stlaringiz bilan baham: |