Minnesota Undergraduate Tournament 2010: That was easy! Packet Minnesota 4 Edited by University of Minnesota (Rob Carson, Mike Cheyne, Andrew Hart, Gautam Kandlikar, Bernadette Spencer) Tossups



Download 42.9 Kb.
Sana23.02.2017
Hajmi42.9 Kb.
Minnesota Undergraduate Tournament 2010: That was easy!

Packet Minnesota 4

Edited by University of Minnesota (Rob Carson, Mike Cheyne, Andrew Hart, Gautam Kandlikar, Bernadette Spencer)


Tossups



  1. One man with this surname directed a film in which the rabbit-poacher Marceau is hired by the gamekeeper Schumacher, who kills André in a greenhouse at the film’s end. A painter with this surname showed a woman in a striped dress sitting backwards on a park bench in front of a group of outdoor dancers. That painter with this surname also executed a work in which Gustave Caillebotte sits for the title meal while a man wearing a shirt with cutoff sleeves wears a straw hat and leans against a railing. For 10 points, give this surname of the director of The Rules of the Game and the painter of Le Moulin de la Galette and The Luncheon of the Boating Party.
    ANSWER: Renoir [Jean Renoir and Pierre Auguste Renoir]



  2. This character resembles his great-uncle who started the family hardware business. In one scene, he responds to a question about whiskey by saying that today is his birthday and that he is thirty years old. In another scene, he goes to the “Swastika Holding Company” to ask a character to attend a funeral. In this character’s “younger and more vulnerable years,” his father reminded him that not everyone in the world had the same advantages this man had. After ending his relationship with Jordan Baker, he ends the novel by musing on his West Egg neighbor and the “green light.” For 10 points, name this narrator of F. Scott Fitzgerald’s The Great Gatsby.
    ANSWER: Nick Carraway [accept either]



  3. This actor played a character who works at Knox Business Machines and lives next door to Shep and Milly. In another film, this man played a character who falls in love with a nurse played by Amy Adams and flirts with a call girl played by Jennifer Garner. In still another of his roles, he kills Happy Jack Mulraney and is the son of a priest played by Liam Neeson. This man has played such characters as frustrated suburbanite Frank Wheeler, the vengeance seeking Amsterdam Vallon, and Frank Abagnale Jr., who poses as a pilot. For 10 points, name this star of Gangs of New York, Revolutionary Road, and Catch Me If You Can, who can currently be seen in Shutter Island.
    ANSWER: Leonardo Wilhelm DiCaprio



  4. Ottone was an archbishop who founded the rule of one family in this city by winning the Battle of Desio and ousting the Della Torre family. A three-year democracy in this city was established between the rules of its two most notable families, and was called the Golden Ambrosian Republic. This city fought wars with a neighboring city that were marked by the shifting allegiances of Florence, which ended when this city signed the Peace Lodi with Venice. A man who ruled as duke of this city took the nickname “Il Moro,” was named Ludovico, and was the son of Francesco I. For 10 points, name this Italian city-state in Lombardy that was ruled by the Viscontis and Sforzas.
    ANSWER: Milano



  5. This idea is based on the assumptions that linkage disequilibria must frequently oscillate, and it was originally described it as a corollary to the law of constant extinction. Serial passage experiments support this statement as they show attenuation of the pathogenic species infecting host cell lines. It was formulated by Leigh Van Valen, and it suggests that advantages in one species gained by genetic variations are offset by those gained by another species. It is frequently invoked to explain the evolution of sex. For 10 points, identify this hypothesis which states that species must evolve continually to maintain their fitness, which derives its name from a Lewis Carroll character.
    ANSWER: Red Queen hypothesis



  6. Along with George Grant, this man wrote the book Kids Who Kill, although his own son was fired from a Boy Scout camp for his involvement in a dog’s death. He plays bass in the rock band Capitol Offense, but his playing of “More Than a Feeling” resulted in Boston’s Tom Scholz write a personal letter objecting to that practice. He wrote the book Quit Digging Your Grave With a Knife and Fork which referenced his successful attempt at losing over a hundred pounds. This man replaced Jim Guy Tucker in his most noted office after Tucker was convicted for fraud in the Whitewater affair. For 10 points, name this Republican presidential candidate and former governor of Arkansas.
    ANSWER: Michael Dale "Mike" Huckabee



  7. Franz Olah and Leopold Figl were arrested in the leadup to this event, which is sometimes dubbed the “war of flowers.” The Stresa Front confirmed the Locarno Treaties and announced British, French, and Italian opposition to this action. This action ended the political career of Wilhelm Miklas, who served as president of the nation in which it occurred. Kurt von Schuschnigg’s insistence on a referendum over this action prompted his replacement with Arthur Seyss-Inquart, who was appointed governor of the newly created state of Ostmark after this action. For 10 points, name this action in which Austria was annexed by Nazi Germany.
    ANSWER: the Anschluss Oesterreichs [prompt on link-up; prompt on German annexation of Austria or equivalent]



  8. Zygmunt Stojowski quipped that this composer’s second piano concerto “begins with Bach and ends with Offenbach.” One of his last compositions was a film score for The Assassination of the Duke of Guise. He dedicated to Franz Liszt his third symphony, which features an instrument mastered by Charles-Marie Widor. One of his works sets to music an Henri Cazalis poem that begins “Zig, Zig, Zig!” This composer used xylophones to mimic the rattling of bones in his Danse Macabre, which is similar to the “Fossils” movement of a work that also uses a slow can-can dance in the “Tortoises” movement. For 10 points, name this composer of The Carnival of the Animals.
    ANSWER: Charles-Camille Saint-Saens



  9. A topological proof for this statement relies on the contradiction that two curves with different winding numbers would have a homotopy if this statement were not true. Since Liouville's theorem implies that bounded, analytic functions are constant, it can be used to prove this statement. An early proof for it came from Gauss' doctoral dissertation, and it can be equivalently stated as "the field of complex numbers is closed." It states that for a polynomial of degree m with complex coefficients, the polynomial has at most m roots and at least one complex root. For 10 points, identify this statement which implies that a polynomial can be written as a product of linear factors. 
    ANSWER: fundamental theorem of algebra [prompt on fta or other such lazy attempts]



  10. The protagonist of this work becomes the head of a street gang called “The Dusters.” The protagonist has such love interests as Roswitha and Maria and also lusts after his neighbor, a nurse. At the end of this book, the protagonist is blamed for the murder of Sister Dorothea because he possesses her severed finger. One character in this work, the husband of the protagonist’s mother, chokes after he swallows his Nazi Party lapel pin. The main character has a voice that can shatter glass, stopped growing at the age of three, and cherishes the titular musical instrument as his most treasured possession. For 10 points, name this novel about Oskar Mazerath, a 1959 work by Gunter Grass.
    ANSWER: The Tin Drum [or Die Blechtrommel]



  11. This figure started a festival where people put beans in their mouth to ward off angry ghosts of relatives. This founder of the festival Lemuria had a personal guard known as the Celeres. His grandfather was Numitor, the ruler of a nearby city. After his own death, he was venerated as the god Quirinus. He once saw a vision of twelve crows and he later killed a relative who had mocked him by jumping over his low walls. This figure tricked the Sabine women into attending a festival in order to abduct them. He was raised by the she-wolf Lupa and, along with his brother, was the son of Rhea Silvia and Mars. For 10 points, name this mythological founder of Rome whose brother was Remus.
    ANSWER: Romulus



  12. One powerful ruler of this dynasty weathered the revolt of Crown Prince Ju. This dynasty’s attempt to centralize power spurred the Rebellion of the Seven States. Its fall occurred after the Partisan Prohibitions imprisoned students who protested against corrupt eunuchs. The Five Pecks of Rice and Yellow Turban rebellions were Daoist challenges to the power of this dynasty, which was interrupted when the Xin Dynasty was founded by Wang Mang. Emperor Gaozu, also known as Liu Bang, founded this dynasty after the fall of the Qin. For 10 points, name this dynasty that ruled from around 200 BCE to 200 CE, which lends its name to China’s majority ethnic group.
    ANSWER: Han Dynasty [or Han Chao]



  13. In one scene in this novel, a character’s fears are allayed when she hears her husband recite “The Charge of the Light Brigade.” In another scene, a character reacts rudely when the poet Augustus Carmichael asks for a second plate of soup. Another character in this work, the philosopher Charles Tansley, claims women cannot be artistic. This book is divided into three sections, the first two of which are “The Window” and “Time Passes.” It ends with Lily Briscoe putting the finishing touches on her painting of a deceased matriarch. For 10 points, name this Virginia Woolf novel set on the Hebrides, which ends with the Ramsays finally taking the trip to see the titular structure.
    ANSWER: To the Lighthouse



  14. The ratio of two bulk forms of this quantity is given by the polydispersity index, which describes the width of the distribution of this property for certain compounds. In size exclusion chromatography, a negative relationship is obtained between the logarithm of this quantity and the elution volume, while in gel electrophoresis, "ladder molecules" with known values for this property are used as reference compounds. The highest peak corresponding to this property is possessed by monoisotopic particles in mass spec. For 10 points, identify this quantity which is usually expressed in Daltons for biological molecules, and which describes the total number of AMUs present in a compound.
    ANSWER: molecular weight [or molecular mass; accept molar mass



  15. A Roman work in this form on Capitoline Hill was spared because it was incorrectly believed to depict Constantine the Great. This is the form that Paolo Uccello’s funerary fresco for Sir John Hawkwood mimics. A condottiere from Venice gave money to defeat the Turks on the condition that the Piazza San Marco contain a work depicting him in this form. In addition to Verrocchio’s depiction of Bartolomeo Colleoni, Etienne Falconet created a work in this form that stands atop the Thunder Stone in Saint Petersburg, a work depicting Peter the Great. For 10 points, name this form, exemplified by Donatello’s depiction of Erasmo di Narni, the Gattamelata, all of which show people on horseback.
    ANSWER: equestrian statues [or equestrian sculptures; accept statues on horseback or equivalents until mentioned; prompt on more general answers like statues]




  1. In one of this man’s plays, a character muses that there is “nothing so evil as money” when he thinks one of his sentries has been bribed. One of this author’s titular characters kills travelers after being jostled by a charioteer and was previously heckled that he was not the “true son of thy sire,” prompting a trip to the Oracle of Delphi. In one of his plays, the titular character stabs his eyes with pins to blind himself after discovering that his wife, Jocasta, has hung herself. In his best-known play, the titular character defies Creon and attempts to give her brother Polynices a proper burial. For 10 points, name this Greek author of the plays Antigone and Oedipus Rex.
    ANSWER: Sophocles




  1. One observer quipped that the only difference between this man and his Republican opponent was “a shave.” This president formed a group that trained “Four Minute Men” to give propaganda speeches; that group was the Creel Committee. He pushed for such legislation as the Keating-Owen act and the Underwood Tariff during his first term, as a realization of his program of “New Freedom.” He defeated Charles Evans Hughes using the slogan “he kept us out of the war,” and he previously defeated a Republican party fractured by Teddy Roosevelt’s Bull Moose candidacy. For 10 points, name this man who issued the Fourteen Points while serving as president during World War I.
    ANSWER: Thomas Woodrow Wilson



  2. One of his works discusses a conversation with Romaine Rolland in which he finds an essential “oceanic feeling” in religion. This author discussed seeing a sickening wound at a dinner party in his recounting of “Irma’s Injection.” One of his works finds the basis for all religion in the banding together of a group of brothers to kill their father, in the essay “Return to Totemism in Childhood,” which is found after his essay “The Horror of Incest.” This author of Civilization and its Discontents claimed that certain visions were “wish fulfillment.” For 10 points, name this author of Totem and Taboo and The Interpretation of Dreams who postulated concepts like the ego and id.
    ANSWER: Sigmund Freud [or Sigismund Schlomo Freud]



  3. The Shah function consists of a set of uniformly spaced functions named for this man. That function is the derivative of the Heaviside step function, and is frequently used for its "sifting" property. He developed a notation whose two components can be used to denote the inner product, and he also proposed the existence of a "sea" of negative energy eigenstates. An equation developed by this man describes the relativistic motion of spin 1/2 particles based on 4-component wavefunctions, and is a relativistic generalization of the Schrodinger wavefunction. That equation also suggested the existence of positrons. For 10 points, identify this scientist who proposed the existence of antiparticles.
    ANSWER: Paul Adrien Maurice Dirac



  4. One leader of this group gave the “Salt Sermon” to attack the dissident Oliver Cowdery. Its Quorum of the Twelve Apostles is outlined in the Doctrines and Covenants, which is part of this religion’s “Standard Texts,” along with such works as The Pearl of Great Price. Members of this religion committed the Mountain Meadows Massacre after being kicked out of Nauvoo, which they had established before banning plural marriage. Its founder was visited by the angel Moroni who helped him discover its namesake Book, which was written on golden plates. For 10 points, name this religion codified by Joseph Smith and Brigham Young, based in Salt Lake City, Utah.
    ANSWER: Mormon Church [or Mormonism; or Church of Jesus Christ of the Latter Day Saints]



  5. One of this author’s characters contracts gonorrhea from a sales girl while riding in a taxicab. Another of his characters is an American tourist in Italy who wishes to rescue the titular feline of the story she appears in. This author of “A Very Short Story” and “Cat in the Rain” wrote a story in which the protagonist returns from World War I to a place in Michigan where he used to fish. That story features this man’s recurring character of Nick Adams and appeared in his collection In Our Time. In one of his novels, Robert Jordan fights in the Spanish Civil War, while in another, Santiago hooks a gigantic marlin. For 10 points, name this author of For Whom the Bell Tolls and The Old Man and the Sea.
    ANSWER: Ernest Miller Hemingway


Minnesota Undergraduate Tournament 2010: That was easy!

Packet Minnesota 4

Edited by University of Minnesota (Rob Carson, Mike Cheyne, Andrew Hart, Gautam Kandlikar, Bernadette Spencer)


Bonuses



  1. In economic history, this two-word phrase is used to describe a negative consequence of relying too much on natural resources. For 10 points each: 
    [10] Identify this phrase which describes a situation in which a country's manufacturing output declines because profits from the natural resource industry raise the prices of the currency.
    ANSWER: Dutch Disease 
    [10] Fungi of the genus Ophiostoma which are spread by beetles are the causative agents behind another "Dutch" disease that affects these plants. These trees have flat seeds with spherical nuclei in the center.
    ANSWER: elm
    [10] Another "Dutch disease" was this craze of the 1630s, in which people were speculating like crazy on the bulbs of these flowers. The craze ended in 1638, when the prices of these flowers plummeted.
    ANSWER: tulips [accept tulipmania]



  2. This man wrote “an almost historical comedietta” entitled The Inca of Perusalem. For 10 points each:
    [10] Name this Irish playwright slightly better known for creating such characters as Cockney flower girl Eliza Doolittle in Pygmalion and a female Salvation Army officer in Major Barbara.
    ANSWER: George Bernard Shaw
    [10] In this Shaw play, Vivie becomes horrified when she discovers her mother was a prostitute and has made a tidy sum of money as a brothel manager.
    ANSWER: Mrs. Warren’s Profession
    [10] This Shaw play features Ann Whitefield and her guardians, Roebuck Ramsden and John Tanner. In its third act, Don Juan in Hell, Don Juan and the Devil engage in a philosophical debate.
    ANSWER: Man and Superman



  3. A musical movement about a landmark this city was inspired by a structure planned by Viktor Hartmann to commemorate Alexander II’s escaping of an assassination attempt. For 10 points each:
    [10] Name this city, which contained a titular “Great Gate,” and is the focus of the last movement in the suite Pictures at an Exhibition.
    ANSWER: Kiev
    [10] Pictures at an Exhibition was written by this composer, who also wrote the opera Boris Godunov and the tone poem Night on Bald Mountain.
    ANSWER: Modest Mussorgsky
    [10] This Mussorgsky song cycle features a “Lullaby” about a mother comforting her sick infant, a song named “Trepak” about a drunken peasant in the snow, and a“The Field Marshal” about troops sent into battle.
    ANSWER: Songs and Dances of Death



  4. This story features the con man Sylvester McMonkey McBean. For 10 points each:
    [10] Name this story about the titular race, some who possesses stars on their bellies and some who don’t. McBean invents a machine that can add a star and one that can remove it, which causes chaos in the society.
    ANSWER: “The Sneetches
    [10] “The Sneetches” is a story by this author, who also wrote such moralistic parables as The Lorax and Green Eggs and Ham.
    ANSWER: Dr. Seuss or Theodore Geisel
    [10] In a Seuss book, the speaker tells this title character he can leave “on skates,” “on skis,” or “in a hat,” but to “just go!” Seuss parodied it by having Richard Nixon’s name replace this character’s in the title.
    ANSWER: Marvin K. Mooney [accept Marvin or Mooney]



  5. This type of rock is less dense than basalt, which forces basaltic oceanic plates beneath the continental crust at subduction zones. For 10 points each:
    [10] Name this type of intrusive felsic rock that comprises the continental crust.
    ANSWER: granite
    [10] Granite’s two main components are quartz, potassium feldspar, and this other type of feldspar, whose progression from sodium-rich to potassium-rich makes up the continuous branch of Bowen’s Reaction Series.
    ANSWER: plagioclase feldspar
    [10] This is the extrusive equivalent of granite, a type of rock that, when cooled slowly, forms obsidian.
    ANSWER: rhyolite



  6. This concept is described as a “discourse” in the Foucaultian sense, not a conspiracy. For 10 points each:
    [10] Name this concept, alternately defined as the inferior of a binary pair, an academic study, and a corporate institution of domination. It is traced through attitudes like “Merely Islam” and novels like Disraeli’s Tancred.
    ANSWER: Orientalism [accept word forms]
    [10] Orientalism titles a book by this Palestinian-American professor of comparative literature at Columbia, who also criticized the colonialism of Kipling’s novels in his Culture and Imperialism.
    ANSWER: Edward Wadie Said [or Idward Wadi Said]
    [10] In Culture and Imperialism, Said also claims that this author accepted colonies as a proper way to earn money in her novel about Fannie Price, Mansfield Park.
    ANSWER: Jane Austen



  7. Dyrrhachium, in modern Albania, was a popular place to hold battles. For 10 points each:
    [10] The 1018 clash at Dyrrhachium was between the Byzantines and this empire, led by Ivan Vladislav. It was the final battle of Basil II’s campaign to subjugate this empire, earning Basil the epithet “slayer” of its peoples.
    ANSWER: Bulgarian Empire [or all forms of Bulgaria]
    [10] Over a thousand years earlier, Dyrrhachium was the site of a minor clash before this battle between Pompey and Julius Caesar. This decisive battle of Caesar’s civil war was documented in Lucan’s De Bello Civili.
    ANSWER: Battle of Pharsalus [leniently accept Pharsalia]
    [10] The 1081 battle of Dyrrhachium saw Alexius I Comnenus square off against this Norman general and adventurer who was ever-present in the Norman conquest of southern Italy.
    ANSWER: Robert Guiscard [prompt on partial answer; or with the Cunning or equivalents for “Guiscard”]



  8. Earlier methods for performing this involved heating the reactant at high temperatures in anoxic conditions in the presence of steam, though that procedure mostly gives low molecular weight olefins. For 10 points each: 
    [10] Identify this activity which involves the breaking down of complex hydrocarbons into simpler ones.
    ANSWER: catalytic cracking
    [10] These aluminosilicate minerals, are commonly used in catalytic cracking. They have also been used in nuclear waste remediation.
    ANSWER: zeolites
    [10] People studying catalytic cracking may be interested in these substances which have a Hammett function of -12 or below. They get their name because they are stronger than H2SO4.
    ANSWER: superacids



  9. [NOTE TO MODERATOR: don’t mention John Locke after the first part]

It was published with a work that exhaustively refuted Robert Filmer’s Patriacha, and it opens with a description of “political power,” after which it notes that the absence of government with real political power produces a “state of nature.” For 10 points each:
[10] Identify this philosophical work that later defines the separate states of war and slavery and, in the chapter “Of Property,” explains the nature and origins of private property.
ANSWER: Locke’s Second Treatise of Government [prompt on “Locke’s Two Treatises of Government”; accept “on” for “of” in all cases]
[10] The Two Treatises of Government were written by this British political philosopher who wrote Some Thoughts Concerning Education and suggested that at birth, the human mind is a blank slate, or tabula rasa.
ANSWER: John Locke
[10] Locke’s theory of the tabula rasa, as well as his ideas of the distinctions between “simple” and “complex ideas” and “primary” and “secondary qualities,” are found in his “Essay Concerning” this subject.
ANSWER: human understanding [or “An Essay Concerning Human Understanding”; do not accept “An Enquiry Concerning Human Understanding”]



  1. This man wrote about the corrupt Minister of Culture, Chief Nanga, in A Man of the People. For 10 points each:
    [10] Name this Nigerian author who is most famous for writing about the Igbo leader Okonkwo and the effects of European colonialism in Things Fall Apart.
    ANSWER: Albert Chinualumogu "Chinua" Achebe
    [10] This Achebe work features Obi Okonkwo, the grandson of the protagonist of Things Fall Apart. Obi serves on the Scholarship Board and eventually succumbs to the system and begins taking bribes.
    ANSWER: No Longer at Ease
    [10] This character in Things Fall Apart is a boy who is won by Okonkwo in a settlement with a rival tribe. He thinks of Okonkwo as his father, but is ultimately slain by him upon orders of the village elders.
    ANSWER: Ikemefuna



  2. This conflict was the boiling over of a dispute between the “Red Monk,” Yamana Sozen, and his rival and son-in-law, Hosokawa Katsumoto. For 10 points each:
    [10] Name this succession crisis in fifteenth-century Japan that began with the death of emperor Yoshimasa.
    ANSWER: the Onin War [or Ōnin no Ran]
    [10] Emperor Yoshimasa belonged to this family that ruled during the Muromachi period. This family’s namesake shogunate ruled from 1336 to 1573, when it was displaced by Oda Nobunaga.
    ANSWER: Ashikaga family [or Ashikaga shogunate/period/bakufu]
    [10] The Onin War ushered in this period of social upheaval and political instability in Japan that ended thanks to the efforts of the three great daimyo. It takes its name from a similar period of upheaval in Chinese history.
    ANSWER: the Warring States Period [or Sengoku Period/jidai]



  3. Answer the following about Charles Meigs’s favorite group of Turkomans named after white sheep, the Ak Koyunlu, for 10 points each.
    [10] The Ak Koyunlu, had their capital at Tabriz, a city in this modern-day country. This country was ruled by the Ayatollah Khomeini and Shah Reza Pahlavi in the twentieth century.
    ANSWER: Iran
    [10] The Ak Koyunlu clashed against Ismail I, the founder of this Islamic dynasty of Iran, at Nakhchivan. This Shi’ite dynasty was the first native Iranian one since the Sassanids, and ruled from 1501 until 1722.
    ANSWER: the Safavid Dynasty [or Sefewi]
    [10] The greatest ruler of the Ak Koyunlu was Uzun Hasan, who defeated the rival Black Sheep Turkomans, who had earlier captured this city in 1410 from the Jalayrids. This city was established by al-Mansur, and its sacking at the hands of the Ilkhanate in 1258 caused a river to run black with ink.
    ANSWER: Baghdad



  4. This god kills all of Odysseus’s men after they land on Thrinacia and steal his cattle. For 10 points each:
    [10] Name this solar deity, a Titan who was the brother of Selene.
    ANSWER: Helios
    [10] Helios allowed this son of his to drive the sun across the sky in a chariot, resulting in chaos when this figure flew too low and scorched the earth.
    ANSWER: Phaethon
    [10] Phaethon’s mother was Clymene, one of these three thousand daughters of Tethys. Poseidon’s wife Amphitrite was also a member of this group of women.
    ANSWER: the Oceanids



  5. This woman was the sister-in-law of Eduard Manet. For 10 points each:
    [10] Name this painter of works such as Peasant Hanging Out the WashingThe Cradle, and Madame Pontillon Seated on the Grass, who joined with Cezanne and Pizarro, among others, at the Salon of the Refused.
    ANSWER: Berthe Morisot
    [10] Morisot belonged to this group of nineteenth-century French painters.  Other members of this group included Pierre Renoir, Edgar Degas, and Claude Monet, whose painting of a Sunrise gave this movement its name.
    ANSWER: Impressionism [accept word forms]
    [10] This female American Impressionist painted a woman holding a child on her knee in The Bath, a woman holding a child on her knee while a man rows in The Boating Party, and many other paintings of women holding children.
    ANSWER: Mary Stevenson Cassatt



  6. Identify the following about a setup involving pulleys, for 10 points each.
    [10] In this system, two objects of unequal masses are attached by an ideal string and are placed on an ideal pulley. This setup was invented by a namesake British reverend.
    ANSWER: Atwood's machine
    [10] The acceleration experienced by the larger mass is given by the ratio of the difference of the two masses and the sum of the two masses times this quantity, which is approximated to be 9.8 meters per second squared.
    ANSWER: gravitational acceleration [be lenient and accept gravity or "little g"]
    [10] If the pulley in the Atwood's machine is massive, and approximated to be uniform and circular, then the inertial mass of the system is equal to the sum of the masses of the two objects and this fraction of the mass of the pulley.
    ANSWER: one-half [or 1/2]



  7. One member of this family is later seen as an alcoholic landlord in the play A Moon for the Misbegotten. For 10 points each:
    [10] Name this Connecticut family, an autobiographical depiction of Eugene O’Neill’s family in Long Day’s Journey Into Night. They include the morphine addicted Mary and the tuberculosis suffering Edmund.
    ANSWER: Tyrones
    [10] This member of the Tyrone family is later seen in the aforementioned Moon for the Misbegotten. The oldest son, he is a womanizer and feels guilt for infecting his brother Eugene with a fatal case of measles.
    ANSWER: Jamie Tyrone [accept James Jr., accept Jim, do not accept just James]
    [10] This other O’Neill play sees its titular character running through the forest while being stalked by his former subjects. The black protagonist, a former Pullman porter, is ultimately killed when shot by silver bullets.
    ANSWER: The Emperor Jones



  8. One character in this series is the notorious criminal Jacques Collin, who uses the alias Vaturin. For 10 points each:
    [10] Name this series of over 90 novels, stories, and essays exploring Restoration-era France. Entries in the series include Pere Goriot, Eugenie Grandet, and the more philosophical The Wild Ass’s Skin.
    ANSWER: The Human Comedy [or La Comedie Humaine]
    [10] La Comedie Humaine was written by this French author, who engaged in such ridiculous money-making ventures as trying to cut Ukrainian wood for sale in France. He died before he could finish the series.
    ANSWER: Honore de Balzac
    [10] This series entry is paired with Cousin Bette in The Poor Relations diptych. In this story, the art collection of the lower-class titular character is pursued by his greedy relatives.
    ANSWER: Le Cousin Pons



  9. This religion represents God through the “Divine Eye.” For 10 points each:
    [10] Name this syncretistic religion which takes elements from Catholicism, Buddhism, and Taoism, among others. Its three saints include Sun Yat-Sen and the inimitable Victor Hugo.
    ANSWER: Cao Dai
    [10] Cao Dai originated in this Asian nation, where it is the third largest faith. Its first “pope” was Le Van Trung, and the Communist government of this nation finally gave it official blessing in 1997.
    ANSWER: Vietnam
    [10] Cao Dai also adapts some practices of spiritism, which claims people can communicate with spirits. One practitioner of spiritism was this European, who wrote the work Heaven and Hell. His namesake religious movement believes in the “New Church” doctrine and had Johnny Appleseed as a missionary.
    ANSWER: Emanuel Swedenborg



  10. Identify the following about coat-like structures, for 10 points each.
    [10] This term identifies the protein-containing outer coverings of viruses. In some viruses, this structure is further coated by a lipid bilayer derived from the cell membrane of the host.
    ANSWER: capsid
     [10] The Gram stain differentiates bacteria that possess a cell wall from those that done. The bacterial cell wall is made of this polymer, which is composed of repeating residues of the sugars NAG and NAM. 
    ANSWER: peptidoglycan
     [10] Microorganisms can also aggregate on surfaces and release slimy stuff to form these matrix-coated structures in which bacteria live cooperatively. L. pneumophila's ability to form them was one cause for the Legionnaire's disease. Dental plaque is another example of these communities.
    ANSWER: biofilms



  11. The Virginius was a ship that attempted to arm rebels in this country in the 1870s. For 10 points each:
    [10] Name this island country that seized the Black Warrior when it was ruled by Spain. U.S. designs on it were laid out in the Platt Amendment.
    ANSWER: Cuba
    [10] The Spanish-American War was touched off when this ship exploded in Havana Harbor, causing many to remember it.
    ANSWER: the USS Maine
    [10] This ship became central to a Supreme Court case after it was hijacked off of Cuba and captured by the U.S. Navy near New York. John Quincy Adams argued one side in the case.
    ANSWER: La Amistad



  12. Vermeer’s The Concert and Titian’s The Rape of Europa can be found in this city. For 10 points each,
    [10] Name this city, home to the Isabella Stewart Gardner Museum.
    ANSWER: Boston
    [10] This architect, who co-designed the Pompidou Center with Richard Rogers and also designed the Kansai International Airport, is designing an extension to the Gardner Museum.
    ANSWER: Renzo Piano
    [10] Renzo Piano's Kansai International is an airport in this island country, which is also home to the Imperial Hotel designed by Frank Lloyd Wright.
    ANSWER: Japan


Do'stlaringiz bilan baham:


Ma'lumotlar bazasi mualliflik huquqi bilan himoyalangan ©hozir.org 2017
ma'muriyatiga murojaat qiling

    Bosh sahifa