Rouffach.
-
Krulgevels, een oude toren en een trapgevel vormen het gekartelde decor aan de zuidkant met de place de la République van Rouffach (205 m, ± 4900 inwoners).
-
Aan de andere kant van het plein staat de plaatselijke `Notre Dame', vijf eeuwen architectuurgeschiedenis in Vogezen zandsteen, van Romaans tot late gotiek.
-
Monumenten van formaat, die doen vermoeden dat dit wijnstadje vroeger een religieuze en politieke rol van meer dan gemiddelde betekenis moet hebben gespeeld.
-
Rouffach was in de Middeleeuwen de hoofdstad van een omvangrijk voogdijgebied van de Straatsburgse bisschop, dat tevens Eguisheim en Soultz omvatte.
-
In de 13de eeuw kreeg de plaats stadsrechten en muren, die in later eeuwen verder uitgebreid en versterkt werden.
-
In 1444 werd Rouffach door de Armagnacs geplunderd.
-
Tijdens de Dertigjarige Oorlog is er door Franse, keizerlijke en Zweedse troepen meermalen flink om de stad gevochten, met alle verwoestende gevolgen van dien.
-
Even desastreus was de Franse Revolutie voor het beeldhouwwerk van de Notre Dame.
-
Het oudste stuk van deze Église Notre Dame is de dwarsbeuk.
-
In de oost muur van noord en zuid transept openen zich twee zij absiden in de vorm van heel hoog opgetrokken halfronde nissen.
-
De afmetingen van dit gedeelte wijzen op een Romaanse voorganger (omstreeks 1060) van ongeveer dezelfde omvang als de huidige kerk.
-
Aan het begin van de 13de eeuw werd de dwarsbeuk van kruisgewelven voorzien en aan de buitenkant met steunberen versterkt.
-
Niet lang daarna begon de verbouwing van het schip, waarbij van de Romaanse kerk alleen de buitenmuren van de zijbeuken gebruikt werden.
-
Het resultaat ademt onmiskenbaar al de geest van de nieuwe stijl.
-
Dit is één van de eerste gotische kerkruimtes die in de Elzas werden gebouwd, waarschijnlijk het werk van een kerkbouw fabriek met goede contacten in de Champagne.
-
De bouwmeesters hebben hier overigens wel eerbiedig vastgehouden aan het in de Elzas gebruikelijke gebonden stelsel; sterker nog, door de gewelfribben in de hoofdbeuk heel laag aan te zetten, werd het ruimtelijk effect van dit stelsel eerder geaccentueerd dan afgezwakt.
-
Het lange koor, eind 13de eeuw, roept associaties op met bedelordegotiek.
-
Markant hoekig van stijl zijn de vier gebeeldhouwde knaagstenen die de middelste schachten dragen (eind 13e eeuw).
-
Hierop zijn allegorisch Oude (rechts) en Nieuwe Testament (links) verbeeld.
-
Aan de bouw van de monumentale westgevel werd even na 1300 begonnen, met de voorgevel van de Straatsburgse kathedraal als voorbeeld.
-
Hogerop aan de gevel zien we nog wat restjes oud beeldhouwwerk, spuwers, een skelet, kennelijk aan de aandacht van de Jacobijnse beeldenstormers ontsnapt.
-
In de drie nissen van de topgevel stonden vroeger Adam en Eva, met daartussen een figuur die bij iedere klokslag zijn tong uitstak.
-
Diens beeltenis heeft nu een plaats gevonden in het Kornhûs (1569), het gebouw met de trapgevel aan de overzijde van de place de la République (klein museum op de eerste verdieping).
-
Links achter het Kornhûs zien we de Heksentoren (13de-15de eeuw), met boven op het dak een ooievaarsnest; daar weer links van staan de twee mooie voluut of krulgevels van het oude raadhuis (1581 en 1617).
-
Een stijlvol geheel, dit rijtje.
-
Minder strak, alledaagser is het buurtje dat vlak voor het westfront van de Notre-Dame ligt: rue des Bouchers, rue du Fromage, rue de la Poterie.
-
Nog verder westelijk, aan de doorgaande straat die Rouffach noordzuid doorsnijdt, staat de Église des Récollets (eind 13de eeuw), ooit behorend tot een franciscanenklooster.
-
Aan een van de steunberen van deze preekkerk bij uitstek bevindt zich een buitenkansel met een opengewerkte balustrade.
-
Even ten zuiden van Rouffach komt de Ohmbach de Vogezen uit.
-
Enkele kilometers west en stroomopwaarts ligt Soultzmatt (270 m, ± 1900 inwoners) als een lang lint tussen de uitlopers van de Vogezen.
-
Hier vinden we de hoogste wijngaarden van de Route du Vin. Evenals Hattstatt en Gueberswihr heeft ook Soultzmatt zijn monumentale Romaanse kerktoren weten te bewaren.
Samengesteld door: BusTic.nl
Do'stlaringiz bilan baham: |