Dia de la ciència a les escoles 2015 – La ciència en primera persona
-
Nom i cognoms del/de la científic/a: . Salvador José Ribas Rubio
-
Posició (estudiant de doctorat, professor/a titular, etc.): Director científic
-
Telèfon i correu electrònic de contacte: 659522771 / 973053022 / sjribas@montsec.cat
-
Paraules clau de l’àrea de recerca i la xerrada (subratllar la/les que més escaigui/n): Biologia, Genètica, Biotecnologia, Química, Física, Matemàtica, Meteorologia i climatologia, Ciències de la salut, Medecina, Alimentació, Geologia, Ecologia/Medi ambient, Astronomia, Tecnologia, Electrotècnia, Origen i evolució de l'Univers, Ciències Humanes i Socials.
-
Seria convenient que l’alumnat tingui coneixements de: La xerrada és prou bàsica per a que es pugui seguir a qualsevol nivell ja que es centra amb una visió observacional
-
Material necessari (canó de projecció, PowerPoint, etc.): Canó i pantalla. El PC el portaré jo mateix.
-
Comarques o localitats a les quals estaria disposat/da a anar a realitzar una xerrada: Preferible província de Lleida, les comarques més properes a la meva residencia i al lloc de treball són: Segrià, Noguera, Urgell, Garrigues, Pallars Jussà i Pla d’Urgell. .
Breu CV (10 línies màxim):
En Salvador José Ribas Rubio és el director científic del Parc Astronòmic Montsec. Nascut a Barcelona l’any 1978 es va llicenciar en Ciències Físiques per la Universitat de Barcelona l’any 2001. Realitza actualment la seva tesi doctoral en l’àmbit de la contaminació lumínica centrada en l’estudi de com evoluciona i es veu modificada en espais protegits com el Montsec. La tesi està adscrita a la Universitat de Barcelona, en la qual ha estat professor durant cinc anys.
Ha participat regularment en múltiples tasques de divulgació i seguiment de fenòmens astronòmics particulars, com són trànsits i eclipsis, fent servir les possibilitats de les noves tecnologies com Internet per apropar la ciència al carrer. És el creador del portal ServiAstro d’informació astronòmica del Departament d’Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona. Actualment dirigeix el Parc Astronòmic Montsec centrant la seva tasca en les accions de divulgació i educació en aquesta infrastructura.
|
Títol de la xerrada: Hi ha sempre el mateix cel nocturn?
Breu resum de la xerrada (15 línies màxim):
En aquesta xerrada es pretén introduir els estudiants en la idea que el cel no es estàtic, des de l’antigor s’ha vist que els astres es belluguen i fins i tot que alguns apareixen, d’altres canvien la seva llum i fins i tot alguns desapareixen. Fruit d’aquests moviments del cel la natura ens regala observacions privilegiades com els eclipsis, els trànsits de planetes o simplement la observació de la Via Làctia.
Per tant repassarem breument algunes qüestions històriques així com veurem com es belluguen els astres més propers (la Lluna, el Sol, els planetes) i com poden produir fenòmens peculiars com els eclipsis. També comentarem les característiques d’aquells puntets de llum repartits per l’espai i que anomenem estels. Preguntes com “És el Sol un estel més?“ fins a qüestions més especulatives com “Hi ha vida en altres punts de l’Univers?” podem tenir cabuda en aquest anàlisi.
Condicions de participació: El fet de col·laborar en aquest projecte no implica necessàriament impartir una xerrada. Pot quedar algun/a científic/a vacant, depenent de la demanda dels centres escolars.
Do'stlaringiz bilan baham: |