Baix
Montseny
Acull
XERRADA DEL DG D’IMMIGRACIÓ I REUNIÓ DE GRUPS D’ACOLLIDA DEL BAIX MONTSENY
Sant Esteve, 28 de novembre
-
Resum de la xerrada
En Xavier Bosch, director general per a la immigració de la Generalitat de Catalunya va realitzar una aproximació a la situació actual entorn de l’arribada de refugiats de guerra a Catalunya.
La Generalitat té com a objectiu la creació d’una estructura permanent d’acolliment de refugiats; en aquest sentit, el 2014 es va aprovar el Pla de protecció internacional a Catalunya (http://benestar.gencat.cat/web/.content/03ambits_tematics/05immigracio/proteccio_internacional/catala.pdf). El problema és que la manca d’un estat propi acaba supeditant l’actuació de Catalunya a les directrius de l’Estat espanyol (malgrat les competències reconegudes a l’Estatut).
No obstant això, la Generalitat ha creat un Comitè d’acolliment de persones refugiades que coordina el senyor Àngel Miret i en el que participen entitats de caràcter molt divers. Aquest comitè treballa en sis comissions:
-
Sensibilització i pedagogia. És imprescindible no donar peu a cap possibilitat de discurs xenòfob. Entre d’altres actuacions està prevista una campanya en els mitjans de comunicació.
-
Inventari de recursos. Mitjançant els ajuntaments, s’està realitzant un inventari amb unes fitxes homologades per tal de sistematitzar els recursos que podem oferir com país.
-
Acollida de persones refugiades i migrants en general
-
Ocupació i ocupabilitat. Atès que l’objectiu és que les persones que arribin s’incorporin de manera normalitzada a la societat catalana (mentre vulguin viure aquí), cal buscar mecanismes d’obtenció de feina, tot i que sense cap privilegi!
-
Salut, especialment, salut mental: són persones que fugen d’una guerra. A Catalunya no hi ha una experiència contínua en aquest camp.
-
Infància i joves.
En Xavier Bosch afirma que les persones refugiades de la guerra arriben per doble via:
-
A títol individual: reagrupaments familiars, amb visats de turisme, per la frontera de Ceuta i Melilla.
-
En el marc del Pla Junker (Unió Europea): hi ha el compromís d’asilar 160.000 persones en dos anys, 16.000 dels quals a l’Estat espanyol i uns 4.000 a Catalunya.
Procés
En primer lloc, acolliment en grans centres on es puguin atendre de manera conjunta tot i permetre una intimitat. Actualment Catalunya disposa de tres centres: la Casa Bloc de Barcelona; l’antic Hospital de l’ordre de Sant Joan de Deu a Manresa; l’antic seminari de La Conreria.
En segon lloc, reubicació en habitatges privats (no en cases particulars) però amb igualtat de condicions que les persones vulnerables que ja hi són a Catalunya.
Tot el procés vetllarà per la privacitat de les persones: cap espectacle televisiu!
Impacte a Catalunya
Malgrat que la xifra absoluta sembli elevada (4.000 persones), cal considerar que l’arribada serà esglaonada i que només significa el 3% dels empadronaments de persones estrangeres d’un any.
Conclusió
Tot i que la Generalitat ja venia treballant el tema de l’acolliment de persones refugiades, és cert que Síria (i la retransmissió televisiva de l’èxode) ha suposat un punt d’inflexió. La idea és aprofitar aquesta conjuntura per crear una estructura estable d’acolliment i, a l’espera de la concreció del Pla Junker, començar per les persones que arriben a títol individual.
-
Espai de posada en comú dels grups del Baix Montseny
Els grups que assisteixen a la xerrada posen en comú, de manera molt succinta, algunes de les seves accions:
-
Santa Maria de Palautordera, que ha creat una taula d’acollida de refugiats que, entre d’altres accions, planifica una loteria per recollir fons
-
Sant Celoni: Sant Celoni Acull es va presentar recentment. Treballa en comissions: habitatge i economia; educació social; comunicació…
-
Sant Pere i Sant Antoni de Vilamajor han creat una coordinadora d’acollida. Recomanen les xerrades de Proactiva Open Arms (http://www.proactivaopenarms.org/)
-
Fogars, des de l’Ajuntament, es posa a disposició dels grups del Baix Montseny.
-
Sant Esteve de Palautordera també ha constituït Sant Esteve Acull que reuneix persones i entitats. La feina també s’estructura en comissions (Difusió i sensibilització; habitatge; economia; acompanyament) i ha fet diversos actes de conscienciació durant l’octubre. Recomanen les xerrades de la periodista Cristina Mas. Tenen una pàgina al Facebook (https://www.facebook.com/santesteveacull/)
Els grups acordem:
-
Que és necessari coordinar les nostres accions i treballar en paral·lel.
-
Convocar unes jornades de formació pel proper mes de febrer. Sant Esteve Acull serà l’encarregat de realitzar una primera proposta que es discutirà entre tots els grups.
Igualment, s’acorda que el conjunt de grups de suport es denomini, de manera informal, Baix Montseny Acull.
Acords
Do'stlaringiz bilan baham: |