Sammendrag av pensum I erstatningsrett



Download 117,87 Kb.
bet1/6
Sana05.02.2017
Hajmi117,87 Kb.
#1851
  1   2   3   4   5   6
SAMMENDRAG AV PENSUM I ERSTATNINGSRETT

KAPITTEL 1

I et nøtteskall handler erstatningsretten om to spørsmål. Det første er om skadelidte A kan kreve erstatning fra skadevolder B. Hvis svaret er ja, blir det andre spørsmålet hvor mye A kan kreve i erstatning. Erstatningsretten handler dermed om både vilkårene for ansvar og utmålingen av erstatningskravet, som er et krav på en pengesum. Den skadevoldende handling/unnlatelse er det særegne grunnlaget for pengekravet, og det som har gjort at erstatningsretten har utviklet seg til en egen rettsdisiplin.

Erstatningsretten har en vid spennvidde og dekker et bredt spekter av livsområder som arbeidsliv (yrkesskader), medisinsk behandling (pasientskader), produksjon av forbruksvarer (produktansvarsskader) og natur/miljø (forurensningsskader). På tvers av ansvarsområdene skilles det mellom personskader, tingskader og rene formuesskader. Tradisjonelt har erstatningsretten først og fremst vernet individuelle goder som en persons helbred eller formuesgoder. I dag anlegges et videre perspektiv som også dekker blant annet allemannsretter, grupper av yrkesutøvere som norske fiskere, samt vår natur og vårt miljø. I tillegg har antallet og omfanget av skadetilfeller økt. Det må ses i lys av de siste 150 års tekniske og industrielle utvikling, som har medført et økt skadepotensial.

I erstatningsretten som egen disiplin er oppmerksomheten rettet mot ansvar utenfor kontraktsforhold (deliktsansvaret), men grensen mot kontraktserstatningsretten (obligasjonsretten) er uskarp (f.eks. ved advokatansvar). Erstatningsretten har linjer til andre kompensasjonsrettslige felt som forsikringsrett, velferdsrett og strafferett. Dette kommer til syne blant annet ved utmålingen av personskadeerstatning, der man ser et samspill mellom trygderett og erstatningsrett (ut fra det såkalte supplementsprinsippet).

Erstatningsansvar er betinget av at tre kumulative grunnvilkår er oppfylt: skade/tap, ansvarsgrunnlag og adekvat årsakssammenheng. Med henvisning til Morten Kjellands «trapp», kan man tenke seg at skadelidte må passere samtlige tre trinn for å ha krav på erstatning. Disse skal utdypes i fortsettelsen:



Skade/tap: «Integritetskrenkelser» omfatter først og fremst fysiske skader på person eller ting. Innenfor personskadesektoren skilles det mellom fysiske og psykiske skader som med en samlebetegnelse kalles for «realskade». Det står i motsetning til begrepet «tap», som først og fremst fanger inn økonomisk tap. Både fysiske og psykiske skader er vernet. Sjokkskadene står i en særstilling, men det er tendenser til en endring i rettspraksis og nyere juridisk teori. Personskader omfatter også tap av forsørger, som er en erstatning til etterlatte (som normalt ikke er påført noen fysisk skade). Det er en tvedeling mellom økonomisk tap og ikke-økonomisk tap (ideell skade). Eksempler på ikke-økonomiske tap er tapt livsutfoldelse (dekkes gjennom ménerstatning, jf. skl. § 3-2) og tort og svie (kompenseres ved oppreisning, jf. skl. § 3-5).

Ansvarsgrunnlag er det grunnvilkåret som direkte relaterer seg til skadehendelsen, og er normalt det man først tar stilling til i ansvarsvurderingen. Det er et hovedskille mellom ansvar på subjektivt grunnlag (skyldansvar) og objektivt grunnlag (ansvar uten hensyn til skyld). Culpaansvaret er det alminnelige ansvarsgrunnlaget, og er utviklet i et samspill mellom Høyesterett og rettsvitenskapen (juridisk teori). Det objektive ansvaret kan være ulovfestet (også dette utviklet i samspill mellom Høyesterett og teori) eller lovfestet (f.eks. bilansvaret eller yrkesskadeansvaret). Det er ikke «vanntette skott» mellom skyldansvar og objektivt ansvar, og enkelte ansvarsgrunnlag har både subjektive og objektive elementer (f.eks. arbeidsgiveransvaret i skl. § 2-1). I tillegg kommer at bevisreglene kan innebære nyanser i utformingen og strengheten i ansvaret. For eksempel vil culpa med omvendt bevisbyrde skjerpe ansvaret, og i praksis medføre en type mellomvariant mellom subjektivt og objektivt ansvar.

Årsakssammenheng (og adekvans): Det kreves en faktisk (logisk) årsakssammenheng mellom ansvarsgrunnlaget og skaden/tapet. Hvis dette er tilfellet (vurdert etter betingelseslæren), må man vurdere erstatningsansvarets rekkevidde ut fra avgrensningsregler som uvesentlighetslæren og adekvanslæren. Årsaksspørsmålet reiser også ulike bevisspørsmål, med andre ord spørsmål knyttet til kartleggingen av hvilket saksforhold som skal legges til grunn.

KAPITTTEL 4

Det er vanlig å si at erstatningsretten bæres av to hovedhensyn. Det ene er prevensjonshensynet og det andre er gjenopprettelseshensynet. I dag er gjenopprettelse det sentrale hensynet og bærepilaren i erstatningsretten. Gjenopprettelse er et navn på et mål vi ønsker at erstatningsreglene skal ha (skape trygghet), men gir ikke selv noen begrunnelse. At skadevolder må betale erstatning overfører verdier, men pengeflyttingen skaper ikke verdier (derimot transaksjonskostnader). Samfunnsøkonomisk er det tilnærmet likegyldig om skadevolder eller skadelidte må bære tapet. Selv om forsikringsordninger relativt enkelt og billig kan gi økonomisk beskyttelse, bidrar rettferdsforestillinger («konfliktløsnings- og fredsmomentet») og tradisjon til å videreføre erstatningsretten.

Skadelidte står fritt til å disponere erstatningsbeløpet. Det er derfor skadelidtes generelle økonomi som blir gjenopprettet, og ikke nødvendigvis den konkrete skaden. Fra dette er det enkelte unntak. Et eksempel er forurl. § 58. Regelen om «gjenopprettelseserstatning» pålegger bruk av erstatningsbeløpet til å reparere naturmiljøet. På skadevoldersiden gjelder tilsvarende: Han kan i utgangspunktet ikke kreve selv å reparere skaden, men unntak finnes på f.eks. forurensningssektoren.

Prevensjonstanken har et økonomisk motiv, som går ut på å redusere antall skadetilfeller. Tanken er at erstatningsreglene dels virker forebyggende hos potensielle skadevoldere (allmennprevensjon) og dels motiverer skadeforebygging hos den som en gang er pålagt erstatningsplikt (individualprevensjon). Lundstedt (1930-tallet) har sterkt fremhevet prevensjonshensynet, mens Stang (1918) understreket erstatningsrettens gjenopprettende funksjon. Også i dag er det ulike syn på prevensjonshensynets betydning. Dette har sammenheng med vanskelighetene med å måle reglenes preventive effekt. I tillegg kommer at prevensjonshensynets styrke nok varierer på tvers av livsområder og skadetyper. F.eks. antas det at erstatningsreglene neppe virker særlig preventivt på personskadesektoren, der det oftest er moralske/sosialt pregede hensyn (som ubehaget med å påføre andre en skade) som virker forebyggende. En spesiell form for prevensjon er den økonomiske prevensjonen. Den skal gjennom økonomiske incentiver bidra til skadeforebyggende handlinger. Det kan f.eks. være at en bedrift får redusert forsikringspremie ved å gjennomføre sikringstiltak. Ved å utforme reglene slik, kan de bidra til økonomisk effektivitet (diskuteres innen rettsøkonomien).

Erstatningsreglene har også en styringsfunksjon. Ved at rettsordenen pålegger erstatningsplikt for visse handlinger, uttrykker det samtidig hva samfunnet anser som uønsket atferd. Siden de fleste vil respektere og innrette seg etter samfunnets normer, kan erstatningsreglene virke moraldannende. Videre har erstatningsreglene en pulveriseringseffekt, ved at tapet blir fordelt mellom en større krets som har tegnet forsikring (eller kan innkalkuleres som en bedriftsomkostning). Selve muligheten for å kunne tegne ansvarsforsikring har bidratt til å begrunne objektive ansvarsmodeller, sml. Høyesteretts presisering i Kinaputt (Rt. 2004 s. 1942). Også skadelidtes forsikringsmuligheter kan ha interesse og bidra til å avskjære erstatningsansvar, jf. f.eks. Tannstoff (Rt. 2004 s. 122).

Rett til erstatning er betinget av at skadelidte har en ansvarlig skadevolder å forholde seg til. Denne grunnforutsetningen er f.eks. ikke oppfylt ved fritidsuhell. Her må skadelidte søke dekning gjennom velferdsordninger eller forsikring. En stående debatt er hvorfor de som ikke har en ansvarlig skadevolder å forholde seg til, skal komme dårligere ut enn de som har det («the bathtub argument»). Det må forstås ut fra at samfunnet ikke har råd til å gi «full erstatning» til alle skadelidtegrupper. Derfor har man f.eks. pålagt byrden med å betale forsikringspremie innen utvalgte risikoområder som trafikkskadesektoren.



KAPITTEL 5

Den alminnelige regel er at den skadevolderen som har forårsaket skade/tap ved uaktsomhet (gjennom handling eller unnlatelse), blir erstatningspliktig etter skyldregelen (culpanormen). I erstatningsretten skilles det mellom tre skyldgrader: vanlig/simpel uaktsomhet (culpa levis), grov uaktsomhet (culpa lata) og forsett (skaden er voldt med viten og vilje). Skillet mellom vanlig og grov uaktsomhet er glidende. For å etablere ansvar er det vanligvis tilstrekkelig med vanlig uaktsomhet, mens rett til oppreisning etter skl. § 3-5 er betinget av kvalifisert skyld (grov uaktsomhet eller forsett). Grensen har også betydning for regressadgangen etter skl. § 4-3, og kan innvirke på vurderingen av om ansvaret skal reduseres etter læren om adekvans, medvirkning og lemping.

Ved culpavurderingen har man tradisjonelt tatt utgangspunkt i bonus pater familias- figuren. Denne ble utviklet i romerretten, og danner en målestokk basert på hva «den gode familiefar» ville ha gjort (eller unnlatt å gjøre) i den aktuelle situasjonen som vurderes. Hvis skadevolder har handlet annerledes enn dette tenkte idealmennesket ville gjort, ligger det an til at skadevolder blir erstatningsansvarlig. Bonus pater familias-figuren er kritisert, og sentrale ankepunkter er at den er for abstrakt og konturløs til å gi veiledning i et moderne, komplisert samfunn hvor skader oppstår på meget ulike livsområder. I tillegg viser domsmaterialet at Høyesterett også i liten grad forankrer culpavurderingen i denne rettsfiguren. I stedet foretar retten en normativ vurdering av skadevolders atferdsmønster, basert på en vurdering av hva som rimeligvis bør kunne forventes av en innsiktsfull og normalt forstandig person på vedkommende livsområde (Nygaard: rolleforventning). De enkelte elementer i aktsomhetsnormen fremgår særlig av rettspraksis. Høyesterett har utviklet et mangfold av faktorer. Disse er etter sin art objektive, idet man som hovedregel ikke tar hensyn til individuelle forhold på skadevoldersiden, jf. f.eks.Reservelege (Rt. 1962 s. 994). Fra dette finnes nyanser. Særskilt kunnskap kan skjerpe aktsomhetskravet som iTrampett (Rt. 1997 s. 1081), og det finnes ansvarsgrunnlag som vektlegger skadevolders individuelle forutsetninger, jf. bl.a. skl. § 1-1.

Når rettsanvenderen skal vurdere om skadevolder har handlet erstatningsbetingende uaktsomt, må det foretas en helhetsvurdering av en rekke faktorer (ofte med nær sammenheng). Disse er utviklet i rettspraksis, teori og andre rettskilder. Et moment er om det foreligger brudd på lov, forskrift mv. som har til formål å hindre skade. Hvis svaret er ja, er det et argument for uaktsomhet, jf. f.eks. Lier (Rt. 1967 s. 697). Overholdelse av normen kan trekke i motsatt retning, jf. f.eks. Fortau i Ålesund (Rt. 1969 s. 560), men er ikke nødvendigvis disculperende, jf. Dam (Rt. 2002 s. 1283). Et annet moment er skadeevnen, dvs. sannsynligheten for skade (skadefrekvensen x de mulige skaders omfang). Jo større skadeevne, dess mer forventes i forhold til skadevolders handlingsalternativer, jf. f.eks.Asfaltklump (Rt. 1967 s. 597). Her spiller også godets verneverdighet inn, og aktsomhetskravet skjerpes særlig ved risiko for personskade. Videre må den generelle skadeevnen være synbar/påregnelig for skadevolder, slik at han kunne ta den i betraktning på handlingstidspunktet, jf. f.eks. Ubåt (Rt. 1973 s. 1364). Culpaansvar er i tillegg betinget av at skadevolder kunne handlet annerledes, og at handlingsalternativet ville hindret skaden (= culpanormens inkorporerte årsakskrav. Nygaard: Hindringssammenheng), jf. f.eks. Hiv (Rt. 1990 s. 768), Stryn Skiheiser (Rt. 2000 s. 1991) og Asfaltkant (Rt. 2000 s. 253). Også skadelidtes forhold kan influere på culpavurderingen: Omgivelsenes forventning til skadelidtes stilling kan innvirke på bedømmelsen av skadevolders atferd (må atskilles fra medvirkningsreglene, men overgangen er uskarp). De ulike momentene kan spille inn på ulike måter og med ulik tyngde avhengig av den konkrete skadelidte og skadesituasjonen, noe som bidrar til å relativisere culpanormen. Dette ses også der advokater, revisorer, leger og andre profesjonsutøvere volder skade. Forsvarlighetskravet er her satt høyt, sml. f.eks. Testament (Rt. 1989 s. 1318) og Fearnley (Rt. 2003 s. 400), og det tales derfor om en såkalt streng aktsomhetsnorm (denne uttrykksmåten er imidlertid kritisert).

I vurderingen av om skadevolder blir culpaansvarlig, må rettsanvenderen også drøfte om det er forhold som utelukker ansvar. Det kan f.eks. være at skaden er skjedd under utføring av tjenesteplikter, i nødverge, jf. skl. § 1-4 eller etter skadelidtes samtykke (f.eks. fra pasient).

Vurdering av de ulike culpamomentene forutsetter klarlegging av saksforholdet (bevis). Skadelidte har bevisbyrden for det uklare faktum som gjør at skaden er voldt ved uaktsomhet. I visse tilfeller er skadevolder nærmest til å klarlegge faktum, og bevisbyrden er snudd på områder som sjøl. § 421 andre ledd, andre punktum. Beviskravet er imidlertid det samme som for årsakssammenheng (sannsynlighetsovervekt, dvs. at det er nødvendig – men tilstrekkelig – med 50, 01 % sannsynlighet).



Download 117,87 Kb.

Do'stlaringiz bilan baham:
  1   2   3   4   5   6




Ma'lumotlar bazasi mualliflik huquqi bilan himoyalangan ©hozir.org 2024
ma'muriyatiga murojaat qiling

kiriting | ro'yxatdan o'tish
    Bosh sahifa
юртда тантана
Боғда битган
Бугун юртда
Эшитганлар жилманглар
Эшитмадим деманглар
битган бодомлар
Yangiariq tumani
qitish marakazi
Raqamli texnologiyalar
ilishida muhokamadan
tasdiqqa tavsiya
tavsiya etilgan
iqtisodiyot kafedrasi
steiermarkischen landesregierung
asarlaringizni yuboring
o'zingizning asarlaringizni
Iltimos faqat
faqat o'zingizning
steierm rkischen
landesregierung fachabteilung
rkischen landesregierung
hamshira loyihasi
loyihasi mavsum
faolyatining oqibatlari
asosiy adabiyotlar
fakulteti ahborot
ahborot havfsizligi
havfsizligi kafedrasi
fanidan bo’yicha
fakulteti iqtisodiyot
boshqaruv fakulteti
chiqarishda boshqaruv
ishlab chiqarishda
iqtisodiyot fakultet
multiservis tarmoqlari
fanidan asosiy
Uzbek fanidan
mavzulari potok
asosidagi multiservis
'aliyyil a'ziym
billahil 'aliyyil
illaa billahil
quvvata illaa
falah' deganida
Kompyuter savodxonligi
bo’yicha mustaqil
'alal falah'
Hayya 'alal
'alas soloh
Hayya 'alas
mavsum boyicha


yuklab olish