Dasht-i-LeiliDownload 22.5 Kb.
Sana28.02.2017
Hajmi22.5 Kb.

Dasht-i-Leili

'''Dasht-i-Leili massakren''' skjedde i amerikanske og Nordalliansens soldater fra Kunduz til Sheberghan fengselet i Afghanistan.


Kontroversen skyldes vitnemålene til to individer, regissør Jamie Doran og forfatter Robert Young Pelton som reiste med de amerikanske spesialstyrkene som var sluttet til Abdul Rashid Dostums styrker. Doran anklager Dostums styrker for drapet på Taliban-fangene. Pelton, derimot, benekter Dorans beskyldninger.
Dorans dokumentar ''Afghansk massakre: Dødens konvoi'' dokumenterer bevis stort sett på arbeidet til den prisbelønte afghanske journalisten Najibullah Quraishi, som sier han har sett videobevis der overlevende fra konvoien blir henrettet i ørkenen under overoppsyn fra de amerikanske soldatene, men hevder at videoen ble stjålet fra ham. Doran innrømmet i et intervju med Stefan Steinberg at han faktisk ikke hadde noen bevis for at ameikanske tropper var involvert i de antatte henrettelsene [http://www.wsws.org/articles/2002/jun2002/dora-j17.shtml], men mener at hans kilder er en bekreftelse på anklagene om massakeren. Doran hevder at Dostum holder videoen i skjul og bruker den som utpressing mot USA for å beholde makten, selv om han ikke har noen bevis for denne påstanden.
Pelton reiste til Afghanistan rundt en måned før Dasht-i-Leili mens han var på oppdrag for National Geographic og CNN. Han sier at Dostum gikk langt, til og med i mot USA, for å sikre sikkerheten for de rundt 10 000 Taliban-krigerene som overgav seg i og rundt Kunduz. «Vi (USA og Nordalliansen) kunne ha fjernet hver Talibaner på jorden og ingen ville brydd seg,» sier Pelton. «Ingenting blir skjult fordi ingenting skjedde.» Peltons krangel med Doran er at han beskylder spesialstyrkene for krigsforbrytelser uten noen direkte bevis. Pelton sier videre at dersom Doran vill legge fra for ham bilder eller video av amerikanske soldater som skyter ubevæpnede Taliban-fanger, vil Pelton personlig identifisere den soldaten. [http://www.uexpress.com/tedrall/?uc_full_date=20030204] Han observerte og fotograferte også spesialstyrkenes leger som foretok førstehjelp på skadde Taliban-soldater.
Pelton innrømmer at rundt 250 Taliban-soldater ble kvalt til døde men tror det var nødvendig å stenge soldatene inne fordi mange av Taliban-krigerene fremdeles var bevæpnede og at en ikke kunne stole på disse. Pelton arumenterer at lik utenfor disse 250 Taliban-krigerene som døde, er trolig noen av de rundt 2000 Talibanerene som skal ha blitt skutt av Taliban kommandøren Hazara-stammen som ble drept under Taliban-styret.
Den Vermont-baserte ''Physicians for Human Rights'' har forsøkt å avdekke bevis på Dorans beskyldninger, men har ikke funnet noen [http://www.phrusa.org/research/afghanistan/report_graves.html].

Eksterne lenker

  • [http://www.uexpress.com/tedrall/?uc_full_date=20030204 Robert Young Pelton svarer på Dasht-i-Leili historien]

  • [http://www.acftv.com/archive/article.asp?archive_id=1 Den afghanske massakren: Dødens konvoi] av Jamie Doran.

  • [http://www.democracynow.org/article.pl?sid=03/05/26/1632226&mode=thread&tid=25 intervju på filmen med Jamie Doran]

Kategori:Afghanistan


en:Dasht-i-Leili massacre
Katalog: files -> testdata -> Wikipedia Wordfiles test dataset by Searchdaimon -> full
files -> O‘rta asrlar Sharq allomalari va mutafakkirlarining tarixiy merosi, uning zamonaviy sivilizatsiya rivojidagi roli va ahamiyati
files -> Valyutani tartibga solish to'G'risida o'zbekiston Respublikasi Qonuniga o'zgartishlar va qo'shimchalar kiritish haqida
files -> Vazirlar Mahkamasining 1994 yil 13 apreldagi 206-son qarori bilan tasdiqlangan
files -> Garov to'G'risidagi o'zbekiston respublikasi qonuniga o'zgartishlar va qo'shimchalar kiritish haqida
files -> Ipoteka to'G'risida qonunchilik palatasi tomonidan 2006 yil 28 iyunda qabul qilingan Senat tomonidan 2006 yil 25 avgustda ma'qullangan
full -> Krist Novoselic
full -> Mayer Amschel Rothschild
full -> Rage Against the Machine
full -> Liste over slott
full -> Ferenc Puskas

Download 22.5 Kb.

Do'stlaringiz bilan baham:
Ma'lumotlar bazasi mualliflik huquqi bilan himoyalangan ©hozir.org 2020
ma'muriyatiga murojaat qiling

    Bosh sahifa
davlat universiteti
ta’lim vazirligi
O’zbekiston respublikasi
maxsus ta’lim
zbekiston respublikasi
davlat pedagogika
o’rta maxsus
axborot texnologiyalari
nomidagi toshkent
pedagogika instituti
texnologiyalari universiteti
navoiy nomidagi
samarqand davlat
guruh talabasi
ta’limi vazirligi
nomidagi samarqand
toshkent davlat
toshkent axborot
haqida tushuncha
Darsning maqsadi
xorazmiy nomidagi
Toshkent davlat
vazirligi toshkent
tashkil etish
Alisher navoiy
Ўзбекистон республикаси
rivojlantirish vazirligi
matematika fakulteti
pedagogika universiteti
таълим вазирлиги
sinflar uchun
Nizomiy nomidagi
tibbiyot akademiyasi
maxsus ta'lim
ta'lim vazirligi
махсус таълим
bilan ishlash
o’rta ta’lim
fanlar fakulteti
Referat mavzu
Navoiy davlat
haqida umumiy
umumiy o’rta
Buxoro davlat
fanining predmeti
fizika matematika
malakasini oshirish
universiteti fizika
kommunikatsiyalarini rivojlantirish
jizzax davlat
davlat sharqshunoslik