* שרשרת הרי הפונטוס בצפון תורכיה מקבילה לחופי הים השחור, ההרים מתרוממים לכיון מזרח ומגיעים לגובה של 3,000 מ' מדרום ל Riza. מדובר על מספר שרשרות הרים מקבילות ולכן מבחינת חבורה המעבר מרמת אנטוליה לים השחור לא היה חסום



Download 0,63 Mb.
Sana09.09.2017
Hajmi0,63 Mb.
#20733
שהשפעת המבנה הפיסי על תפרוסת האוכלוסיה

להבנת המבנה הפיסי של המזה"ת והשפעתו על תפרוסת האדם באזור יש להתיחס למספר נושאים:

* המבנה הטופוגרפי

* המבנה הגיאולוגי

* הגיאומורפולוגיה

* האקלים


* הקרקעות
המבנה הטופוגרפי

באזור כל כך גדול ומגוון כמו המזה"ת יש בעיה בתאור המצב הטופוגרפי, אולם ללא ספק למבנה הטופוגרפי השפעה חשובה ביותר על פעילות האדם באזור.

ה
חלוקה הבסיסית ביותר בעזרת האטלס ניתן לעשות בין האזורים ההרריים בצפון האזור - תורכיה ואירן, לעומת הרמות והמישורים הנרחבים בשאר האזור (ראה מפת תבליט).

בתורכיה שתי מערכות של חגורות הרים לא רצופות: הרי הפונטוס וטאורוס.

* שרשרת הרי הפונטוס בצפון תורכיה מקבילה לחופי הים השחור, ההרים מתרוממים לכיון מזרח ומגיעים לגובה של 3,000 מ' מדרום ל Riza. מדובר על מספר שרשרות הרים מקבילות ולכן מבחינת חבורה המעבר מרמת אנטוליה לים השחור לא היה חסום.

* בדרום תורכיה ולאורך חופי הים התיכון שרשרת הרי הטאורוס, רציפים הרבה יותר מהרי הפונטוס, ולכן תמיד היוו מחסום תחבורתי בין רמת אנטוליה לים התיכון. חציית רכס ההרים התאפשרה רק במספר מצומצם של מעברים אסטרטגיים כמו למשל השערים הקיליקיים מצפון מערב לאדנה.

* בין שתי שרשרות ההרים שוכנת רמת אנטוליה הגובה ממוצע של כ 800-900 מ', מבודדת מחופי הים השחור ותיכון ופתוחה לכיוון הים האגאי.

* במזרח תורכיה הרי הפונטוס והטאורוס מתאחדים ויוצרים את אזור הקשר הארמני - רמה מבותרת בגובה 3,000 מ' ושיאו בהר האררט 5,165 מ'.

* מכאן מזרחה לאירן שרשרת ההרים מתחלקת פעם נוספת. בצפון לאורך החוף הדרומי של הים הכספי שרשרת הרי האלברוז (שיאם בהר Damavand, 5,610 מ'). למרות ששרשרת ההרים צרה יחסית הם היוו מחסום חשוב ביותר מבחינתו של האדם.

*מדרום לאזור האררט, שרשרת הרי הזגרוס, מגיעים עד לגובה 4,550 מ', ונמשכים דרומה לאורך המפרץ הפרסי. אזור מבותר מאוד ולכן קל יותר למעבר משרשרת הרי האלברוז.

*במזרח אירן ליד הגבול עם אפגניסטן, נמצא רכס הרים שמכונה בדרך כלל הרי מזרח אירן הם נמוכים יותר מהרי האלברוז והזגרוס ומגיעים לגובה של 2,500 מ'.

*בין שתי שרשרות הרים אלו נמצאת הרמה של מרכז אירן, דומה לרמה של מרכז אנטוליה, גובה ממוצע של 500-600 מ', ומחולקת לשני אגני ניקוז עיקריים: מדבר המלח הגדול בצפון הרמה הפנימית (Dasht E-Kavir), ומדבר המלח הגדול בדרום הרמה הפנימית - (Dasht E- Lut).


בחלק הדרומי של אזור המזה"ת תאור המבנה הטופוגרפי נעשה בעיקר ממזרח למערב: במזרח מצרים רכס הרים: הרי הים האדום. לאורך מישור החוף של מצרים ולוב מתחילה רמה העולה לכיוון דרום. גם כאן יש מספר רכסי הרים המגיעים לגובה של כ1,000- מ'. פני השטח מאופיינים בעיקר ע"י דיונות חול. גם לטופוגרפיה המתונה כאן יש השפעות מרחיקות לכת מבחינתו של האדם.

ממזרח לים האדום האזור הגבוה ביותר נמצא בפינה הדרומית מערבית של חצי האי ערב, הרי תימן המגיעים לגובה של 3,700 מ'. רצועת הרים גם נמצאת מדרום מזרח חצי האי ערב: ג'בל אחדר שגובהם עד 3,000 מ' והם מבחינת האדם היו תמיד מנותקים עקב דיונות החול ומחסום הים. גם בצפון מזרח לוב ישנו ג'בל אחדר (ההר הירוק).


באזור הלבנט שרשרת ההרים העיקרית נמצאת לאורך החופים ולאורך השבר הסורי אפריקני.

מצפון עירק עד למפרץ הפרסי מישור סחף הנחצה ע"י נהרות הפרת והחידקל. במרכז ערב הסעודית דיונות חול: רובע אל-חאלי.


גיאולוגיה

בעשור האחרון למעשה לא ניתן להסביר מבנה גיאולוגי או טופוגרפי של אזור ללא ידע בסיסי בתאורית נדידת היבשות - טקטוניקת הלוחות.

מבחינה גיאולוגית המזה"ת וצפון אפריקה הם אזור די מסובך היות ומספר לוחות טקטונים מגיעים באזור זה לידי מגע. צפון אפריקה וערב מיצגים שארית של יבשת דרומית קדומה בשם גונדוונה. בינה לבין יבשת לאורסיה. מצפון שכן האוקיאנוס הטטיס. לפני כ- 65 מליון שנה יבשת גונדוונה החלה לנוע צפונה. סלעי משקע צעירים שהיו בקרקעית האוקיאנוס הטטיס נלחצו, התרוממו ויצרו את שרשרת ההרים מהאלפים ועד להימליה. תנועה זו של לוח ערב צפונה נמשכת עד היום והיא הגורם העיקרי לרעידות אדמה באזור (ראה איור: כיווני תנועת לוח ערב).



ס
ה"כ ניתן לדבר בהכללה על 4 רצועות גיאולוגיות המאפיינות את אזור המזה"ת, ולבחון את השפעותיהן על האוכלוסיה באזור (ראה מפת רצועות גיאולוגיות



  1. המסיב הערבו-נובי, בנוי מסלעי יסוד, בעיקר גרניט.

  2. רצועת אבן החול הנובית, החול הינו מוצר בלייה של סלעי הגרניט, נוף דומה לעמודי שלמה, פטרה ומקדשי אבו סימבל.

3) קימוט פשוט: סלעי משקע ימי ממשקעי האוקינוס הטטיס. בעיקר גיר, קירטון ודולומיט.

4) הקימוט האלפיני: רצועות הרים גבוהות בעיקר התורכיה ובאירן.


השלכות של גורמים פיסיים נוספים על האדם:

סיפור החול

דלתאות

חופי ים


מלחות

שקעים טופוגרפיים


הסבר את השפעת הרצועות הגיאולוגיות על תפרוסת האוכלוסיה. הבדל בין גורמי מיקום מושכים לבין דוחים מבחינתו של האדם. התיחס בתשובתך למרכיבים כגון: מקורות פרנסה, קרקע חקלאית, נוחות תעבורה, מקורות מים.

האם ניתן להסביר את מפת צפיפות האוכלוסיה ע"י המרכיבים של הגיאוגרפיה הפיסית? אם לא נוסיף את נושא השפעת אקלימי האזור על האדם.


רקע אקלימי

את אזור המזה"ת נתן לחלק לשבע רצועות אקלימיות:

מדברי

ערבתי


ים תיכוני

פונטי


הררי

מונסוני




Download 0,63 Mb.

Do'stlaringiz bilan baham:




Ma'lumotlar bazasi mualliflik huquqi bilan himoyalangan ©hozir.org 2024
ma'muriyatiga murojaat qiling

kiriting | ro'yxatdan o'tish
    Bosh sahifa
юртда тантана
Боғда битган
Бугун юртда
Эшитганлар жилманглар
Эшитмадим деманглар
битган бодомлар
Yangiariq tumani
qitish marakazi
Raqamli texnologiyalar
ilishida muhokamadan
tasdiqqa tavsiya
tavsiya etilgan
iqtisodiyot kafedrasi
steiermarkischen landesregierung
asarlaringizni yuboring
o'zingizning asarlaringizni
Iltimos faqat
faqat o'zingizning
steierm rkischen
landesregierung fachabteilung
rkischen landesregierung
hamshira loyihasi
loyihasi mavsum
faolyatining oqibatlari
asosiy adabiyotlar
fakulteti ahborot
ahborot havfsizligi
havfsizligi kafedrasi
fanidan bo’yicha
fakulteti iqtisodiyot
boshqaruv fakulteti
chiqarishda boshqaruv
ishlab chiqarishda
iqtisodiyot fakultet
multiservis tarmoqlari
fanidan asosiy
Uzbek fanidan
mavzulari potok
asosidagi multiservis
'aliyyil a'ziym
billahil 'aliyyil
illaa billahil
quvvata illaa
falah' deganida
Kompyuter savodxonligi
bo’yicha mustaqil
'alal falah'
Hayya 'alal
'alas soloh
Hayya 'alas
mavsum boyicha


yuklab olish