Őzmény: 1785. február. North Central Maryland, Blair. Hét gyermek megvádolja Elly Kedwardot, hogy a házába csalogattaDownload 0,91 Mb.
Sana18.02.2017
Hajmi0,91 Mb.
#2832
Blair Witch Volume 3: The Elly Kedward

Tale

végigjátszás

(Történeti előzmény: 1785. február. North Central Maryland, Blair. Hét gyermek megvádolja Elly Kedwardot, hogy a házába csalogatta őket azzal, hogy a vérüket szívja.

Kedwardot boszorkánysággal vádolták és kitiltották Blairből. Ezen a télen különlegesen hideg volt. Kedward ezt valószínűleg nem élte túl.

1786. november: Mire a tél elmúlt a vádlók és a gyermekek nagy része eltűnik. Blair lakói az átoktól félve elhagyják a falut.

1809. november: Megjelenik a Blair Witch Cult c. könyv, mely egy olyan városról szól, melyet megátkozott egy száműzött boszorkány.
E történet folytatása, a korábban elkészült két játék, a Blair Witch volume 1: Rustin Parr, és a Blair Witch volume 2: Coffin Rock. Mindkettő helyszíne ugyanaz, a Blair-ből időközben Burkittsville névre változtatott amerikai kisváros. Ha szabad a magánvéleményemet közölnöm, a három rész közül az első - Rustin Parr - talán a legjobb, s egyben a legnehezebb is. Jelen játék nálam a második helyen van és az utolsó a Coffin Rock.)

A játék irányítása megegyező a Rustin Parr-éval. Én nem változtattam a billentyűzet leosztáson (billentyűzet+egér kombináció).

Az egyes játékrészek közti töltések lényegesen rövidebbek, mint a Rustin Parr vagy a Coffin Rock esetében.

Időben most vagyunk a legtávolabb, az 1700-as évek vége felé.

A helyszín megegyező az előbbiekkel: Blair (később Burkittsville), Maryland állam, USA.

A töltések időtartama az egyes játékrészek között eltérő. Hol rövidebb, hol kivárhatatlanul hosszadalmas. Ráadásul sok esetben a töltést jelző képernyő után sokáig egész egyszerűen fekete a képernyő - mintha lefagyott volna -. A töltés folyamatát a vörösben játszó sátán-csillag embléma változása jelzi. A célkeresztünk ugyanezt a sátán-csillagot formázza.

Az általunk irányított főszereplő, a Rustin Parr-ból - akkor még szellemként - megismert Jonathan Prye, a boszorkány-vadász (witch hunter).
Fegyverei: alapban, a játék indulásakor meglévők:- az 1700-as években jól ismert Flintlock - pisztoly -, alapban 30 lőszerrel;

- a kereszt (holy cross).

A játékmenet:
1., Intró (1): Egy intróval indul a játék: egy kastély belsőt látunk, az asztalnál Jonathan Prye levelet ír Joshua Stone-nek. A pontos időpont: 1786. február 19.

2.,Intró (2): Tél van, hull a hó. Prye érkezik Blair határához, egy nő fut el mellette. Prye továbbhalad, beér Blairbe. Egy idős hölgy (Old Woman) lép hozzá, beszél vele. Majd elmegy ő is.
3.,Blair utcáján (1): a házak zárva vannak, hiába kopogsz, egyik ajtó sem nyílik (sem a bal oldali 1., 2., sem a borozóé - tavern - a tehén-karám vonaláig. Ekkor ismét egy bejátszás: egy fiú (Young boy) és az apja (Father) érkeznek. Prye velük is beszél. Majd ők is tovább mennek.

Tárolj!
4., Az istálló (1): lépj be. Vedd elő a pisztolyt! Ahogy előrefelé lépkedsz, már hallhatod valaminek a morgását.

Egy vadkutya. Lődd le (három golyó elég is neki). Ahogy kimúlik, marad mellette egy kis szatyor-féle. Lőszeres zacskó. Ahogy odaérsz, automatikus felvételre kerül (nem kell felvenned). Most hogy van időd körül nézni, mindenfelé széttépett baromfikat láthatsz. Menj a jobb hátsó boxba, itt egy whiskey-s üveget találsz, vedd fel! Majd visszafelé haladva az oldalsó kijárati ajtón találsz egy plakátot (missing person poster) „Missing” felirattal. Vedd le. Menj ki az utcára.

A tehén-karám mellett találod a városházát, menj be.
5., A Városháza (1): Itt találod a városházát. Menj be az ajtón és lépj a jobb oldalsó szoba ajtaján be. Itt találod Jonah-t (Magistrate).

Intro.

Ha végeztél, kimehetsz az előtérből nyíló másik szobát megvizsgálni, de itt nincsen semmi teendőd.

Menj ki ismét az utcára. Irány a templom.
6., A Templom (1): ha bementél az ajtón, menj végig a templom hátsó részéig és lépj be a sekrestyébe. Itt találod Hale Goodfellow-t.

Intro: szóba kerül egy női név Elizabeth Styler-é, no és persze a blairi boszorkányé, Elly Kedward-é.

Oldalt menj ki a kis szobán át.

Töltés.

Menj el a városháza baloldala mellett. A fáról vedd le a plakátot (poster). Itt találsz egy felakasztott nőt, és ha lemész a lépcsőn, a börtönbe jutsz.
7., A Börtön -The Jail-(1): a nálad lévő kulccsal kinyithatod. Menj le.

Intro: itt találod Hirrum Heathrow-t egy cellában, odaadod neki a whiskey-t. Mesélni kezd.

A mellette lévő cellában egy nő van, Elizabeth Styler. Prye vele is elbeszélget.

Ezután menj ki az utcára.

A temetőbe még nem tudsz bemenni, a temető bejáratától balra lévő kis ház is zárva. Irány az erdő, haladj el a felborult hintó mellett, (tárolj!) át a fáklyákkal kivilágított kőhídon.

Töltés

8., A blairi Erdő (1): ahogy haladsz az erdőben előre az ösvényt követve, utadat hullák szegélyezik. Egy kereszteződéshez érsz, melynek a közepén egy széles törzsű fa áll, fordulj el jobbra. Majd megint eljutsz egy hasonló elágazáshoz, terebélyes fával, ott balra kanyarodj.

Így hamarosan eljutsz Coffin Rock-hoz (Koporsó Szikla).

Térkép a Blair-i Erdő-ről:

(A térkép bizonyos pontjairól „átteleportálsz” más részeire. Ezeket azonos jellel jelöltem, pl.: kis fekete háromszöggel, kis fekete pöttyel, hullámos vonallal - megközelítő jellel -. Az egymáshoz tartozó rajzok jelzik hogy a háromszögről a háromszögre stb. teleportálódsz.

Két híd ível át a patakon, az egyik egy rendes, míg a másik, egy a patak fölött átdöntött vastag fatörzs - farönk -. Fekete négyszöggel jelöltem a térképen a Nagy Fa (Great Tree) helyét. Nincs részletes térképe a Burial Ground nevű résznek. Egyébként a térkép eleinte hiányos, mindig csak az a rész látszik az inventoryban, amit már bejártál. Tehát ahogy haladsz előre új és új részekre, úgy lesz a térkép teljes.)
9., Coffin Rock (1): Egy intrót nézhetsz meg, melyben valami földöntúli hang (Hecaitomix) szólal meg valahonnan. Egy gyerek van kikötve a sziklához.

Az intrót követően 4 zombi-szellemet kell likvidálnod, utánuk még kettőt, de mivel semmi nem történik, néhány előre lépést követően az utolsó kettőt. (Összesen tehát 8 zombival találod itt szembe magad.)

Ezután egy újabb intró következik.

Töltés.
10.,A Templom (2): Intró: a megmentett gyerek az ágyon fekszik, Prye Jonah-hal és Goodfellow-val beszélget. A bejátszást követően megkapod a puskát, a Blunderbus-t (colonial rifle). Beszélgess Goodfellow-val, majd menj ki az oldalajtón.

Töltés.

Ment a temetőbe.
11.,A Temető kapujánál (1): odaérve Prye elmond egy varázsigét, a kapu kinyílik. Tárolj! Mielőtt belépsz vedd kézbe a puskát!
12., A Temető (1): ahogy belépsz egy intró következik. Zombik kelnek ki a földből. Az első körben három, majd még kettő. Lődd le őket!

Újabb intró: kinyílik a temető kapuja. (Az ásót felveheted.)

Menj ki. Vissza a templomba.
13., A Templom (3): intró. Ezt követően menj a börtönbe.
14.,A Börtön (2): intró: Prye Styler-rel beszélget, megkapja tőle Styler házának a kulcsát. Menj ki a börtönből.
15., Blair Utcáján (2): Irány Styler háza. Ez az a kis ház a temető bejáratától balra.

Haladj el a templom előtt, s a kulcs segítségével lépj be Styler házába.
16., Elizabeth Styler Háza (1): Mielőtt belépsz tárolj!

Vedd a kezedbe a lámpást és menj be. Középütt, kisség jobbra, ahol égnek a gyertyák s köztük egy koponya van, megtalálod a Spell book-ot (varázslatok könyve). Vedd fel.

Ekkor egy láthatatlan szellem támad rád. Vedd elő a keresztet és adj neki! Ha elpusztult, felvehetsz egy életet.

Menj vissza a börtönbe.
17., A Börtön (3): Add oda Stylernek a spell book-ot, majd indulj vissza az erdőbe.

Mielőtt áthaladsz a hídon, tárolj!
18., A Blair-i Erdő (2): ahogy a töltésnek vége, egy fehér farkast látsz magad előtt (White Wolf). Kísértetiesen emlékeztet lényében a Coffin Rock-beli és Rustin Parr-ban látott fehér bagolyra. Ott a bagoly, itt a farkas vezet el Gigagei házához.

Intro.
19., Asgaya Gigagei Háza (1): Menj be, és az öreg indián varázsló mesél neked az intróban. Az intró után még egyszer beszélj vele, majd indult megkeresni Elly Kedward házát. (A tárkép már rendelkezésedre áll és segít neked. A piros X jelzi, hol állsz éppen.)

Mielőtt leindulsz, tárolj!
20., A Blair-i Erdő (3): indulj el Kedward házához, haladj át a patakon átívelő fahídon. Útközben zombikkal találkozhatsz, a földön fekszenek, mintha halottak lennének. De közeledtedre felkelnek és támadnak. Szerencsére a gyorsaságuk csekély. Lődd le őket, kapsz elég manát, lőszert s életet is a legtöbb után.
21., Elly Kedward Háza (1): Mielőtt belépsz tárolj!

Bent széttépett kecske és tyúkok mindenütt. Találkozol a Kedward Demon-nal. Rövid diskurzust követően egyszerűen kidob a házból.

Indulj vissza Gigagei házába. Útközben még találkozhatsz zombikkal.(A visszaút 3 töltést tartalmaz.)

22., Asgaya Gigagei Háza (2): Asgaya az intróban átad neked egy szimbólumot (spiritual sight): a Voodoo doll-t. Ez - ha kiteszed a képernyőre (bal felső sarok) - jelzi a démoni jelenlétet. Csörög, ha közeledben démon van. Ennek a birtokában ismét látogasd meg a Kedward házat.

Három töltéssel - a térkép segítségével eljutsz a Kedward házhoz. Ahogy a közelébe érsz - pl. átérve a patakon átívelő hídon - tárolj!
23., Elly Kedward Háza Előtt(1): Intro: kijön a házból a démon.

Küzdj meg vele - lövéseid csak akkor hatásosak, ha pirosan villan a teste -, öld meg.

Ezután egy hosszabb töltés.
24., Elly Kedward Háza (2): Menj be és fordulj be a jobb oldali szobába, majd menj át a kandalló melletti ajtón a másikba. Menj le a pincébe.
25., A Kedward Pince (1): Intro_ kiszabadítod az indián fiút (Indian Boy). Ad neked egy talizmánt: az Eagle Talisman-t. Majd elfut.

Töltés.

Intro: a ház előtt, Asgaya Gigagei. Odaadja neked a szellemvilágba vezető nút kulcsát - csak jelképesen kulcs -. Ez a Spirit Gate Twana.
26., A Blair-i Erdő (4): Indulj visszafelé a térképen fekete pöttyel jelölt útelágazáshoz, ahonnan teleportálsz a másik fekete pöttyel jelölt útra. Útközben, a megszokott zombi-szellemek mellett sűrűn találkozol kék szívű eleven faág-alakokkal is. Küzdhetsz is velük, de elfuthatsz előlük, kikerülve őket.

Haladj a tárképen látható Spirit Gate-felé (ez egy kövekkel csigavonalban díszített kőoszlop). Tárolj.
27., Spirit Gate (1): Az odavezető út, ahogy közeledsz úgy lesz egyre köddel telítettebb. Ha odaértél, menj a kő kúphoz (tárolj!) használd a Gigageitől kapott Spirit Gate Twanát.

Intro: villámok csapnak beléd.

Hosszú töltés.

28., A Szellem Világ (1): (Utadat térkép is segíti, a Spirit Planet Map.)

Intro: Gigagei szellem áll a híd előtt. Hallgasd meg a tanácsait, majd miután eltűnik, indulj át a hídon. Előtte tárolj!

A következő intróban négy szellem mászik ki a föld alól, ha megölöd őket 2x20 lőszerhez jutsz.

Majd újabb híd, s a harmadik is.

Itt egy elágazás.

Intro. Megint három szellem-zombi jön a földből eléd, elpusztításuk után kapsz három manát. (Itt fontos lehet, hogy a nálad lévő Heal stick regenerálja az életedet! És használhatod több ellenséggel szemben a Bind Evil-t, mely a kibocsátott kék körön belül minden ellenséget elpusztít.)

Fordulj jobbra, menj át a hídon, egy oltárt látsz. Ezen kívül semmi.

Menj vissza s folytasd az utad egyenesen át az újabb hídon. Itt két zombi-szellemmel kell megküzdened, manáért. Majd egy újabb zombi, elpusztítása után 20 lőszerhez juthatsz.

Következő híd (2x). Tárolj.

Menj végig a hatalmas gerincoszlop közepén.

Intro: négy szellem-zombi táncol a tűz körül.

Pusztítsd el őket (+4 mana), fordulj balra és menj be a kitátott szájú felső állkapocs alatt. Egy barlangba jutsz.

Töltés.
29., Az 1. Barlang (1): Intro: a fáklyák közt haladsz.

Gyorsan egymás után két szellem-kutya jön ellened (legyőzésükkel lőszerhez és manához jutsz.) Tárolj!

Itt először találkozol olyan szellemmel, mely csak árnyékként látható. Ha ügyes vagy, a kereszttel is legyőzheted! Manához jutsz. Majd egy újabb szellem s újabb mana.

Egy áldozati asztalhoz jutsz.

Három szellem-zombi, a legyőzésük jutalma +mana és élet. Őket gyorsan két szellem-kutya követi (+2 mana), majd egy zombi-szellem (+mana).

A tárkép adta segítséggel menj tovább, győzz le 8 zombit (+élet,mana) és keresd meg a fogva tartott 2. indián fiút.

Intro: Amiért kiszabadítottad, egy Talisman-t ad neked, a Great Spirit Bear-t. Ezután a fiú elmegy.

Haladj tovább.

Töltés.

Intro.
30., A Szellem Világ (2): Ahogy kiérsz a barlangból, tárolj.

Ezután első dolgod megölni a körülötted repdeső madarat.

Menj át a hídon, 2 zombival kerülsz szembe (+élet,mana). Ezután egy leszakadt hídhoz érsz. Tárolj ismét.

Vedd elő az első indián fiútól kapott Eagle Twana-t. Használd.

Az intróban madárrá változol, s át tudsz repülni a túlsó oldalra. Ott gyorsan szembe kerülsz 3 zombival (+lőszer) és egy vadkutyával (+lőszer). Tárolj!

Menj át a következő hídon.
31., Hino: Intro.

Meg kell küzdened Hino-val.

Nem könnyű dolog, mert miközben arra figyelsz, mikor repül feléd - csak akkor lőheted meg, ha közel van és vörösre vált a teste - villámok cikáznak körülötted. Szerencsére nem folyamatosan, de periodikusan ismétlődve. Gyakorlatilag egy négyzetrács alakú híd rendszeren mozoghatsz körülötte (+mana és élet).

Ha sikerült legyőznöd, megnézhetsz egy intrót s megkapod a Lightning Staff-ot. (Ez egy bot, amelyekkel villámot idézhetsz ellenfeleidre.)

Töltés.
32., Blair, a Templom (4): Intro: a templomban vagy Jonah-hal és Goodfellow-val. Az intrót követően menj a börtönbe és beszélgess el Styler-rel.
33., A Börtön (Mesél neked a Demon Plane-ről és egy nagy fáról (Great Tree).

Menj ki. Indulj az erdőbe. Tárolj.
33., A Blair-i Erdő (5): a térkép segítségével juss el a nagy fához (Great Tree)

- ez a Spirit Gate bejárata előtti elágazás közepén áll. Útközben zombikkal, szellemekkel (mana) kell számolnod. 2 töltés alatt el is jutsz a fához.

34., The Great Tree (1): A fához érve egy introt nézhetsz meg. Egy csomag (bags) van a fa oldalán, Prye felveszi. Ez a Bag of Disease. Tárolj.

Egy szellemmel és három zombival kell megközdened.

Indulj vissza a városba.
35., A Blair-i Erdő (6): Útközben előfordulhatnak ellenfelek.
36.,A Börtön (4): Ha visszaértél, beszélgess el Styler-rel és a beszélgetésbe bekapcsolódó Hirrum-mel is. Hirrum mesél neked az indián csontokról.

Ezután menj ki, indulj újra az erdőbe.
37., A Blairi Erdő (7): Tárolj.

Menj a térképen a Buriel Grounds névvel jelölt részhez. Útközben ág-szörnyekkel találkozol. El tudsz futni mellettük.
38., Burial Grounds (1): Intro: az indián őr (Indian Guards) nem enged be.

Vedd elő a Bear Talisman-t, használd.

Intro: medvévé változol.

A visszaváltozást követően már bemehetsz a kapun. Szellem gyerekek szaladnak át előtted az úton. A fáról - jobbra - vér csöpög.

Tárolj.

1 csontváz jön (lőszer), majd 1 zombi (+lőszer) s 3 zombi (+élet, mana).

Ezután egy ág-szörny. Megölni úgy lehet, hogy amikor széttört elteszed a fegyvert és a szívéhez lépve azt felveszed. Ez utóbbi elől könnyen elfuthatsz, mert a leglassabb.

Elérsz egy bokros részre, ahol sűrű az aljnövényzet (persze csupaszon, hisz tél van).

Töltés.

Tárolj.

Intro: zombik (4 db), majd még kettő és ismét kettő. Őket két ág-szörny követi. (Öldd meg őket az előbbi módon).

Ekkor a tűz elalszik, szabad a tovább vezető út.

Töltés.

Tárolj.

Menj előre.

Szembe találkozol Matt-ann-tote-val, megállít. Csak akkor mehetsz tovább, ha legyőzöd (+mana). Ezután 5 zombival kell megküzdened (+mana).

Az ezt követő intróban Prye felveszi az Indian Burial Bones-t.

Menj visszafelé.

Töltés (4x).
39., Asgaya Gigagei Háza (3): a ház előtt vagy. Lépj be és beszélj Asgayával. Neked adja Rain Vial-t -mely bekerül a fegyverek közé -.

Töltés(2x).

Asgaya háza előtt találod magad.

Tárolj.
40., A Blair-i Erdő (8): Menj vissza a városba.(Elég hosszú út - térkép! -, 5x-i töltéssel.)
41., Blair Utcája (4): Intro: Goodfellow jön eléd. Neked adja az Exorcism spell-t (biblia). Ezután menj a börtönbe.
42., A Börtön (5): Az intróban Stylernek adod az Indian Burial Bones-t és megkapod helyette a Demon Gate megnyitásához szükséges Demon Twanát és egy Darkwolf Charm-ot.

Beszélj Hirrum-mal is, majd menj ki és indulj vissza az erdőbe.
43., A Blair-i Erdőbe vezető Híd (1): Tárolj.

Töltés.

Vár egy fekete farkas (Black Wolf).

Töltés. Kövesd - már az erdőben -. Átváltozik egy démonná, a Tawiscara-vá. Ha legyőzöd, kapsz lőszert.

Menj be a barlangba.
44., A 2. Barlang (1):

Töltés.

Eljutsz egy újabb Demon Plane-hez. Vér csöpög.

Használd a Demon Twanát. Eltűnsz, a twana átteleportál a Demon Plane-ba.
45. Demon Plane (1): Tárolj. A feladat mind az öt arany koponya (Golden Skull) megszerzése.

Menj át az első kőhídon, 4 csontvázzal kerülsz szembe (az egyik felkel, 2x kell megölnöd).

Majd újabb kettő (+manák).

A második híd, két vadkutya (+lőszerek).

A harmadik híd. Tárolj.

Intro: ismét egy Indian boy. Itt egy nagyobb ellenséggel kell megküzdened, a Zombie Friest-tel (egyszerre 4 zombi), a legyőzésével három manához és egy élethez jutsz.

Intro: az Indián fiú neked adja a Gummoyodah Talisman-t, majd elfut.

Menj tovább, az árkádok alá, a zombi-csontvázat győzöd le (2x kell, mert felkel az első után, +lőszer).

Tárolj.

Haladj tovább jobbra, be a boltív alatt. Két csontváz jön szembe (+2 mana). Menj be, de előbb tárolj itt is.

Vigyázva haladj, mert itt keskeny pallók vannak, le ne ess róluk!

Ha átérsz egy ág-szörny (sárga szívű) és két zombi vár rád (+2 élet

Újabb híd.

Megint egy boltíves rész, kövek potyognak a plafonról.

Menj jobbra tartva, a boltív végéhez, és fordulj jobbra. Itt megtalálod azt a helyet, ahová az öt koponyát kell elhelyezned. Minden egyes koponya elhelyzése után egy -egy rész emelkedik ki a híd pillérjeiből, melyen majd tovább mehetsz.

Menj át a hídon.

Menj a kapuhoz, nyisd ki. Menj be.

Töltés.

Bent tárolj.

Itt egy újabb - koponyákból lévő - ajtó állja utadat. Nem nyílik, gyenge vagy a kinyitásához. Használd a Strenght Talisman-t. Ez erőt ad ahhoz, hogy kinyisd az ajtót.

Menj be.

Intro: ahogy beértél, szembe találod magad Baal-al és négy csontvázzal. Ha legyőzted őket, 300 másodperced van, hogy visszaérj a Demon Plane azon részéhez - a hidakon túl - ahonnan elteleportálhatsz. Ez a hely megegyezik azzal, ahová megérkeztél.

Fuss visszafelé, de a hidaknál, veszélyesebb szakaszokon nyugodtan mehetsz lassabban, az idő bőven elegendő a visszajutáshoz.

Ha kimentél az ajtón töltés.

Ha odaértél: intro, teleportálás.
46., A Végső Küzdelem, a Rejtély Kulcsa: a teleportálást követő újabb intróban Elizabeth Styler van előtted derékig a földben, majd kijön. Beszél hozzád. Majd átváltozik Elizabeth Demon-ná - megnő-.

Győzd le - nagyon hatásos ellene a biblia, és a lövések.

Intro: az indián fiú felkel.

Töltés.
47., A Temetőben (2): itt van Jonah, Goodfellow és az indián fiú. Styler holtteste még ott lángol előttetek a földön.
A beszélgetés utáni töltés már a játék vége.

Vége.Készítette:
Kertész Csaba Zoltán

és

KertészÁdám

kertesz.adam@mail.datanet.hu

Download 0,91 Mb.

Do'stlaringiz bilan baham:
Ma'lumotlar bazasi mualliflik huquqi bilan himoyalangan ©hozir.org 2023
ma'muriyatiga murojaat qiling

    Bosh sahifa
davlat universiteti
ta’lim vazirligi
axborot texnologiyalari
zbekiston respublikasi
maxsus ta’lim
guruh talabasi
nomidagi toshkent
O’zbekiston respublikasi
o’rta maxsus
toshkent axborot
texnologiyalari universiteti
xorazmiy nomidagi
davlat pedagogika
rivojlantirish vazirligi
pedagogika instituti
Ўзбекистон республикаси
tashkil etish
vazirligi muhammad
haqida tushuncha
таълим вазирлиги
toshkent davlat
respublikasi axborot
kommunikatsiyalarini rivojlantirish
O'zbekiston respublikasi
махсус таълим
vazirligi toshkent
fanidan tayyorlagan
saqlash vazirligi
bilan ishlash
Toshkent davlat
Ishdan maqsad
fanidan mustaqil
sog'liqni saqlash
uzbekistan coronavirus
respublikasi sog'liqni
coronavirus covid
koronavirus covid
vazirligi koronavirus
covid vaccination
risida sertifikat
qarshi emlanganlik
sertifikat ministry
vaccination certificate
haqida umumiy
matematika fakulteti
o’rta ta’lim
fanlar fakulteti
pedagogika universiteti
ishlab chiqarish
moliya instituti
fanining predmeti