Navn:
Søren Kjær Hansen
Studie nummer:
22108627
John Pætur Hansen
Studienummer:
22110238
Vejleder:
Tina Dalgaard
Censor:
Uffe Lund
Antal tegn:
81.559
Uddannelsessted:
University College Lillebælt,
Pædagoguddannelsen i Odense
Periode:
15-04-13 – 13-06-2013
Inklusion
Indholdsfortegnelse
Indledning 3
Problemformulering 5
Metode 5
Indledende diskussion 6
Inklusion 6
Rummelighed som forkert begreb 7
Interview med Ole omkring inklusion i Broskolens SFO 9
Integration og inklusion som forskellige begreber 14
Dilemmaer som pædagog, når der arbejdes med inklusion. 19
Inklusion med fokus på mangfoldighed frem for individualitet 20
Social arv og stigmatisering 21
Vejledt deltagelse 23
Institution som fælles inkluderende enhed 28
Tingsliggørelse 30
Anerkendelse 32
Sprog og inklusion 33
Eksklusion og udelukkelse 35
Mobning og eksklusion 36
Menneskesyn 39
Dannelse/Identitet 40
Konklusion: 42
Perspektivering: 43
Litteraturliste: 43
Bilag 1 45
Indledning
Ifølge Psykologisk Pædagogisk Ordbog defineres inkluderende pædagogik og inklusion således, ”inkluderende pædagogik: vision om alle menneskers lige ret til og deltagelse i samfundets fællesskaber og institutioner, bl.a. i skolen; især lægges vægt på opfattelsen af fællesskabets betydning for forskelligartede personer, opfattelsen af forskelligheder mellem personer som en ressource og vægt lagt på > heterogenitet frem for > homogenitet; desuden lægges vægt på at udvikle nye teoretiske opfattelser af læring og demokratisering og at udvikle nye beskrivelsesmåder og perspektiver på læring og deltagelse, mangfoldighed og ligeværd indenfor forskellige fællesskaber”.1
Inklusion defineres på følgende måde. ”Inklusion: oplevelse af samhørighed: at føle sig respekteret og værdsat for den man er; oplever sig støttet og forpligtet på andre mennesker, så man kan udføre sit arbejde, sin uddannelse m.v. bedst muligt; ofte brugt i forbindelse med begrebet den inkluderende skole, hvor alle elever oplever sig selv og andre som en selvfølgelig del af fællesskabet, skolen repræsenterer; jf. > integration.”2
”Inklusion er en overordnet politisk vision om at skabe et samfund, hvor alle borgere har lige muligheder for at deltage i samfundets demokratiske processer og lige adgang til vældfærdssamfundets ressourcer.” citat side 42, kapitel 2 – Inklusion som begreb og styringsredskab – Inklusionens pædagogik”.
Vi har begge haft fokus på inklusion og sociale færdigheder i vores praktikker, fordi vi mener, at alle børn har ret til at være aktiv deltager i det sociale fællesskab. Vi har også observeret, at pædagoger nogle gange helt ubevidst igennem stigmatisering har ekskluderet og udelukket børn fra fællesskabet. De børn, det går ud over, er børn med vanskeligheder, hvad enten de er sociale eller diagnosticerede vanskeligheder.
Vi har også oplevet, at pædagoger gemmer sig bag ved spareplaner og nedskæringer. Der er, som vi ser det, alt for meget snak og alt for lidt handling, når det kommer til arbejdet med inklusion. Det er vigtigt, at pædagogen har fokus på, at alle børn skal have lige muligheder for at udvikle deres sociale kompetencer, og føle sig som et værdsat og anerkendt individ som bliver set, hørt og accepteret af sine omgivelser. Der er, som vi ser det brug for mere frie og fleksible rammer omkring, hvilke sammenhænge børn skal kunne agere og udvikle sig i. Pædagogerne skal passe på ikke at sætte, nogle rammer op, hvor der er nogle bestemte krav til barnet, det skal kunne opfylde for ikke at falde uden for normaliteten, for det vil helt sikkert medføre, at der er nogle børn, der bliver ekskluderet. Vi mener og har opserveret, at der er for stor tendens til kun at have fokus på det færdige produkt frem for at kigge mere på processen, det gør, at man kommer til at tabe rigtig mange børn hen ad vejen, som bliver svære at samle op igen, hvis der ikke bliver korrigeret og rettet i den måde, som vi som pædagoger tænker inklusion.
Vi mener, at det ikke kan nytte noget, at man bliver ved med at se på de negative aspekter i de spareplaner og nedskæringer, som er blevet gennemført, og der vil komme flere i fremtiden. Man skal i stedet se det som en gylden mulighed for at udvikle sine pædagogiske kompetencer som individ, men også som personalegruppe rykke tættere sammen og gennem blandt andet arbejdet med læreplaner gøre alt, hvad vi kan, for at alle børnene kommer til at få opfyldt deres ret til inklusion.
Problemformulering
Hvordan kan pædagoger arbejde med at skabe inklusion af førskole børn?
-
Hvordan skaber pædagoger gode rammer for inklusion?
-
Hvordan arbejder vi som pædagoger for at styrke mangfoldighed i børnenes hverdag?
Metode
Vi vil bruge relevant faglitteratur og artikler som beskriver emnet. Vi vil også interviewe lederen fra Broskolens SFO, omkring skolens syn på inklusion, og hvordan de arbejder med det i hverdagen. Ydermere vil vi også lave et lille projekt med nogle børn fra førskolen, med fokus på inklusion.
”Vi vil starte med at diskutere, om definitionen af inklusion og pædagogisk inklusion harmonerer med vores måde at se og arbejde med inklusion på. Vi mener det er vigtigt, at pædagogen har for øje, at alle børn har ret til børnefællesskabet, og at alle børn har forskellige forudsætninger for inklusion og læring. Vi er enige om at, heterogenitet altså forskellighed, er en vigtig faktor for børns forudsætninger for deltagelse i sociale fællesskaber. Derfor er det vigtigt, at vi som pædagoger får skabt rammerne for, at børn kan opleve samhørighed og føle sig værdsat af både børn og pædagoger i hverdagen.”
Do'stlaringiz bilan baham: |