Pla Estratègic per al Litoral de la Regió Metropolitana de Barcelona IX cultura I patrimoni cultural I marítimDownload 80.86 Kb.
Sana23.06.2017
Hajmi80.86 Kb.

DEMANDA D'INFORMACIÓ ALS MUNICIPIS 08/JULIOL/2004


E
Pla Estratègic per al Litoral

de la Regió Metropolitana

de Barcelona
IX 1. CULTURA I PATRIMONI CULTURAL I MARÍTIM

Municipi: CALDES D’ESTRAC

Persona que l’emplena: ROSABEL CANTENYS


Respongueu a les següents preguntes i/o envieu-nos estudis o informes actualitzats que puguin servir-nos per respondre-les per nosaltres mateixos....

Catàleg de bens patrimonials


 1. Inventaris de bens patrimonials disponibles (l’Enquesta del Fòrum de Municipis)

Està previst iniciar aquesta tardor l’inventari de patrimoni arquitectònic i natural amb l’ajuda de l’oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.

 1. A  F Font Termal

  J Capella del Remei

  K Església Santa Maria

  L Església del Carme

  O Parc de Can Muntanyà

  Q Pg. Dels Anglesos (cases modernistes)

  S Torre Busquets

  T Torre de les Heures

  U Torre dels Encantats
  ssenyala i dibuixa en un mapa els elements més remarcables (torres guaita, muralles, masies, cases indianes...)


Activitats, festes, tradicions remarcables

 1. Calendari de celebracions i activitats culturals

Festes i actes culturals

 • Cavalcada de Reis, 5 de gener.

 • Carnaval. Diferents activitats, entre d’altres: el dissabte de Carnaval Rua pels carrers del poble.

 • Mostra Gastronòmica del Pèsol de la Floreta- Pesolada, març, abril i maig.

 • Sant Jordi, 23 d’abril. Diferents activitats al voltant de la Festa del Llibre. Entre d’altres: participació a la Mostra Literària del Maresme.

 • Sant Antoni, 13 de juny. Festa de la plaça Sant Antoni. Revetlla popular.

 • Sant Joan, 24 de juny. Diferents activitats. Entre d’altres: arribada de la Flama del Canigó, encesa del pebeter i de la foguera.

 • Sant Pere, 29 de juny. Festa del Carrer Sant Pere. Revetlla Popular.

 • Festa de la Mare de Déu del Carme. 16 de juliol. Diferents activitats. Entre d’altres: està previst per l’any 2005 que s’hauran acabat les obres, tornar a celebrar la processó.

 • BOTIFARRADA GEGANTERA, últim dissabte de juliol.

 • FIRA DE PINTURA I DIBUIX, 15 d’agost.

 • JA ET VAL, darrer cap de setmana d’agost. Festa jove.

 • FESTA MAJOR d’estiu, Mare de Déu del Remei, 8 de setembre. Diferents activitats de caràcter lúdico i cultural

 • FIRA DEL BOLET I LA TARDOR, primer cap de setmana de novembre. Diferents activitats. Entre d’altres: tast popular de bolets, conferència exposició micològica. Fira de productes artesans.

 • MOSTRA GASTRONÒMICA DE LA TARDOR, Mostra de la Mongeta del Ganxet, mitjans novembre i desembre.

 • TROBADA DE CREADORS LOCALS. Dos darrers caps de setmana de novembre. Mostra d’art. Exposicions, xerrades, concerts i accions al carrer.

 • FESTA PETITA. Sta. Llúcia, 13 de desembre. Diferents activitats lúdicoculturals

 • NADAL, 25 de desembre. Programació específica de Nadal. Diferents activitats, entre d’altres: concert de Nadal, activitats per adults i activitats per a nens i nenes

 • Durant tot l’any, excepte de juny a setembre, cicle de Concerts i Vetllades Musicals a Caldes, Cicle d’Espectacles infantils a Caldes i Cicle de Teatre i Dansa a Caldes.

 • Durant tot l’any activitats vinculades a l’art i la Literatura, organitzades per la Fundacio Palau.

 1. Enumera, descriu i localitza les activitats i iniciatives més remarcables

 • Exposició permanent d’obres de pintura catalana i de Picasso a la FUNDACIÓ PALAU-CENTRE D’ART. El museu exhibeix els fons privat d’art de Josep Palau i Fabre, format per un ampli ventall d’obres d’entre les quals destaquen fins a 56 originals de Picasso i obres d’altres artistes de prestigi com Miró, Tàpies o Perejaume, per citar alguns exemples.

A més d’aquest fons pictòric i escultòric, d’aquí a poc s’hi emplaçarà la biblioteca privada de Josep Palau i Fabre, que contendrà, entre molts d’altres llibres, la seva pròpia obra literària i les seves publicacions biogràfiques sobre Pablo Picasso considerades per una gran majoria d’experts com les millors del món.

 • Exposicions temporals a la Fundació Palau- Centre d’Art. Exposicions de reconeguts pintors i artistes.

 • Activitats vinculades a l’ART i la LITERATURA organitzades per la Fundació Palau. Durant tot l’any. Al juliol FESTIVAL DE POESIA A L’AIRE LLIURE.

 • TROBADA DE CREADORS LOCALS. Finals de novembre. Jornades promogudes per l’ajuntament de Caldes amb l’objectiu de donar suport als creadors de la localitat oferint-los espais per mostrar les seves obres, compartir experiències, establir un diàleg permanent i crear una plataforma puntual de difusió conjunta.

 • MOSTRA GASTRONÒMICA DEL PÈSOL DE LA FLORETA- PESOLADA. Mitjans de març i abril. Els restauradors locals ofereixen uns menús que inclouen els pèsols preparats en suculents receptes, diferents per a cada establiment.

 • MOSTRA GASTRONÒMICA DE LA MONGETA DEL GANXET. Els seus principals atractius són el mestratge dels restauradors locals i el fet que es basen en un producte autòcton de gran qualitat.

 • FIRA D’AIGUA I SALUT. Fira que es vol recuperar durant l’any 2005. Fira basada en l’aprofitament de les aigües termals, el respecte al medi ambient i a la salut individual i col·lectiva que es complementa amb activitats i demostracions pel benestar del cos i la ment, activitats lúdiques.


Equipaments culturals i promoció

 1. D

  A Sala Cultural- Ajuntament

  A- Emissora de ràdio  Ajuntament

  A Casal de Joves-Ajuntament
  B Biblioteca-Fons local

  E Equipament de Prmoció Econòmica i Cultural

  M Fundació Palau-Centre d’Art

  ibuixa en un mapa els equipaments culturals del municipi. Quines mancances hi ha?,
 1. Llista les entitats culturals del municipi i descriu l’activitat

AMPA Escola Sagrada Família. Agrupa i coordina els pares dels alumnes de l’ensenyament públic, fomenta l’entesa entre tota la comunitat escolar i vetlla per la qualitat de l’ensenyament. Principals activitats: festa fi de curs, activitats durant el curs amb el municipi italià agermanat amb Caldes, Castelfranco di Sopra, activitats en col·laboració amb la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Caldes (recital poètic, Carnestoltes, Sant Jordi).
Agrupació de Pensionistes i Tercera Edat de Caldes d’Estrac . Realitzen tota mena d’activitats recreatives, formatives, divulgatives, organitzatives, culturals i artístiques relacionades amb la tercera edat. Principals activitats: recital líric, representacions teatrals, excursions mensuals, xerrades i conferències.
Amics dels bonsais.Objectiu social: l’aprenentatge de les tècniques del cultiu dels bonsais i activitats. Principals activitats: exposicions al llarg de l’any, publicació en la que es fan difusió de les tècniques i tot allò que fa referència al bonsai, taller de tècniques de bonsai.
Arrels Cultura. Objectiu social: donar suport i dinamitzar tota mena d’iniciatives de caire cultural o artístic que poden concretar-se en: exposicions, edicions, treballs de recerca històrica, treballs de documentació, taules rodones, projeccions, debats, etc. Així com també accions puntuals de defensa de la natura i del medi ambient dins l’àmbit local; accions encaminades totes elles a contribuir a un millor coneixement de la història del patrimoni cultural i natural, i del present de Caldes d’Estrac. Principals activitats: concerts, recuperació activitats tradicionals, publicacions

Associació de Pescadors. Objectiu social: fomentar la pràctica de la pesca esportiva i la utilització, manteniment i estima de la platja de Caldes d’Estrac i de les seves instal·lacions públiques. Així com realitzar activitats recreatives, formatives, divulgatives, organitzatives culturals i artístiques, relacionades amb la pesca esportiva i amb la utilització de la platja de Caldes. Principals activitats: organització de la Processó de la Verge del Carme, participació en l’organització de la cantada d’havaneres i rom cremat per la Festivitat de la Mare de Déu del Carme i el Rom Cremat per la Diada Nacional de Catalunya, sardinada de CarnestoltesVeïns del Carrer Major. Objectiu social: promoure actes populars i de participació ciutadana com ara la tradicional revetlla de Sant Antoni.Principals activitats: Revetlla de Sant Antoni

Veïns de l’Isla. Objectiu social: totes aquelles activitats i reivindicacions que comportin millores socials, culturals, urbanístiques o esportives per al poble i els seus veïns:Principals activitats: Festa durant l’agost. Festa oberta a tota la població de Caldes i adreçada tant a adults com a nens i nenes.
Baobab. Objectiu social: promoure activitats per al jovent del poble i col·laborar amb altres entitats i associacions.Principals activitats: Insomnia Festival- Festa Jove
Club d’Atletisme. Objectiu social: Promoure l’esport de l’atletisme i altres activitats esportives a la població.Principals activitats: Cursa popular.
Club de Petanca. Objectiu social: fomentar l’afició de la petancaPrincipals activitats: Campionat de Festa Major, diverses activitats durant tot l’any i col·laboració amb altres entitats.

Colla de Geganters i Grallers.Objectiu social: mantenir viva la fal·lera gegantera i fomentar activitats socials i de lleure obertes a tothom. Principals activitats: Trobada de Colles Geganters i Cercavila per la Festa Major,Cercavila en les cerimònies d’agermanament amb la població de Castelfranco di Sopra, agermanada amb Caldes d’Estrac,Sortides mensuals per tot Catalunya, convertint-se en autèntics embaixadors de Caldes.Botifarrada gegantera al mes d’agost. Col·laboració en activitats organitzades amb altres entitats i la Regidoria de Cultura
Colla de Diables d’Estrac.Objectiu social: aprendre a gaudir del foc mitjançant espectacles amb malabars, pirulines, ràppels, percussió i pirotècnia; sense oblidar el drac de Caldes, que des de l’any 1977, torna a passejar pel poble.Principals activitats: Correfoc,Trobada de Creadors Locals,Skaldes,Ja’t val,Col·laboració en les activitats que s’organitzen des des la Regidoria de Cultura.Escola de Puntes de Coixí “Els Gramanets”. Objectiu social: fomentar l’aprenentatge de les tècniques de puntes de coixí fins assolir el màxim nivell possible.Principals activitats: Puntaires al carrer, Trobades per Catalunya durant tot l’any, fent promoció del municipi, Trobada de Creadors Locals,Trobada de puntaires (es concentren unes 500 puntaires d’arreu de Catalunya)

Futbol Sala .Objectiu social: el foment, el desenvolupament i la pràctica continuada de l’activitat física i esportiva, sense afany de lucre.Principals activitats:Campionat durant tot l’any
Unicost. Objectiu social: fomentar activitats tendents a millorar les condicions dels seus associats, realitzant les actuacions que consideri oportunes i establint mecanismes de cooperació i col·laboració amb altres entitats i/o organismes oficials. Principals activitats: Mostra gastronòmica de la Mongeta del Ganxet (tardor) Mostra gastronòmica del Pèsol de la Floreta (primavera).

 1. Recull de bibliografia local

Autor: Salarich i Verdaguer, Joaquim

Títol: Caldetas: apuntes sobre sus antiguos baños y sus celebradas

aguas minerales/ por Joaquín Salarich

Publicació: Barcelona: Imprenta de J. Sala, 1881

Desc.física: 16 p. 19 cm

Matèria: Aigües minerals -- Caldes d'Estrac

Títol: Trobada de joves creadors del Maresme

Publicació: Caldes d'Estrac: La Guarida, cop. 1998

Desc.física: 1 videocasset(VHS 4a 10 min) : col., so

Resum: Reportatge de la trobada realitzada el novembre de 1997

Matèria: Art modern -- S. XX -- Caldes d'Estracç


Autor: Trobada de Creadors Locals, 1a, 2000, Caldes d'Estrac

Títol: I Trobada de Creadors Locals: obres i actes

Publicació: Caldes d'Estrac: Ajuntament de Caldes d'Estrac, 2001

Desc.física: 67 p. : il. 24 cm

Matèria: Artistes -- Caldes d'Estrac


Autor: Salarich i Verdaguer, Joaquim

Títol: Los Baños de mar y el Balneario de Caldetas, Baños Colón:

preceptos higiénicos y.../ por Joaquín Salarich y Verdaguer

Publicació: Barcelona: Tip. Hispano-Americana, 1882

Desc.física: 12 p. 19 cm

Matèria: Balnearis -- Caldes d'Estrac

Autor: Bellido y Díaz, Leoncio

Títol: Caldetas: baños y aguas minero-medicinales de Caldas

d'Estrach i Titus: memoria médica, climatólogica

é hidrológica sobre este Establecimiento balneario/ Leoncio

Bellido


Publicació: Barcelona: Imprenta de la Casa Provincial de Caridad, 1900

Desc.física: 47 p., fotografies 27 cm

Nota: Sumari a port.

Nota: A coberta: Temporada oficial: 1º de mayo á 31 de octubre

Matèria: Balnearis -- Caldes d'Estrac

Autor: Luque Diaz, Juan Emilio

Títol: Estudio jurídico y dictamen sobre la propiedad del

establecimiento de aguas termo-medicinales llamado "Baños

Nuevos de Caldetas"/ Juan Emilio Luque Diaz; Ayuntamiento de

Caldas Estrach-Caldetas

Publicació: Barcelona: Bayer, [1965]

Desc.física: [100] p. 23 cm

Matèria: Balnearis -- Caldes d'Estrac -- Aspectes legals

Matèria: Dret de propietat -- Caldes d'Estrac

Títol: Caldes d'Estrac: termalisme vora la mar: la

transformació del municipi

Publicació: Barcelona: In Video, 1999

Desc.física: 1 videocasset 12 min : col., so

Resum: Reportatge sobre diversos projectes urbanistics a realitzar

en aquesta vila

Matèria: Caldes d'Estrac – Descripció

Títol: Documental Caldes

Publicació: Barcelona: In Video, 2000

Desc.física: 1 videocasset(VHS) 9 min : col., so

Resum: Imatges de la vila i fragments de la seva història a travès

de la mirada d'un jove

Matèria: Caldes d'Estrac – Descripció

Títol: Documental Caldes

Publicació: Barcelona: In Video, 2000

Desc.física: 1 videocasset(Beta) 9 min : col., so

Resum: Imatges de la vila i fragments de la seva història a travès

de la mirada d'un jove

Matèria: Caldes d'Estrac -- Descripció

Títol: Nit y Dia: Caldes d'Estrac, caldetes; Juan Cunill Rifa

Publicació: [S.l.: s.n.], 1975

Desc.física: 1 videocasset(VHS) 50 min : col., so

Resum: Vistes de la vila l'any 1975

Matèria: Caldes d'Estrac – Descripció

Títol: Visc a Caldes

Publicació: Barcelona: Ajuntament de Caldes d'Estrac, [2000?]

Desc.física: 1 videocasset(VHS) 9 min : col., so

Resum: Els habitants de Caldes en la vida cotidiana

Matèria: Caldes d'Estrac -- Descripció

Títol: Fotografies antigues de Caldes: 1870-1962;

[coordinació general: F. Vila, Bartomeu Roig]

Publicació: Caldes d'Estrac: Arrels cultura, 1995-1996

Desc.física: 2 v. : il. 23x27 cm

Matèria: Caldes d'Estrac -- Descripció -- Vistes -- 1870/1962 --

Exposicions

Autor: Moreso i Mora, Marta

Títol: A pas de gegant: història dels gegants a Caldes d'Estrac;

Marta Moreso i Mora, Joan Manel Azuaga i Garcia

Publicació: Premiá de Mar: El Clavell, DL 1999

Desc.física: 142 p. : il. (algunes col.) 31 cm

ISBN: 84-89841-26-8

Matèria: Gegants -- Caldes d'Estrac

Autor: Salarich i Verdaguer, Joaquim

Títol: Apuntes para la historia de Caldas de Estrach (vulgo)

Caldetas; por el Licenciado en Medicina y Cirujía Joaquín

Salarich y Verdaguer

Publicació: Barcelona: La Renaixensa, 1882

Desc.física: 161 p., [4] f. de làm. : il. 20 cm

Matèria: Caldes d'Estrac -- Història

Autor: Miro Balmas, Agustin

Títol: Caldas de Estrach: Caldetas/ Agustin Miro Balmas

Publicació: Arenys deMar: [s.n.], 1977: Imp. Santa Maria

Desc.física: 62 p. 20 cm

Matèria: Caldes d'Estrac – Història


Autor: Batlle, Albert

Títol: Caldes d'Estrac o Caldetes: un vell plet/ Albert Batlle;

dibuixos de Joan Geli

Publicació: Caldes d'Estrac: Ajuntament, 1985

Desc.física: 220 p. : il. 21 cm

Matèria: Caldes d'Estrac – Història

Títol: Caldes d'Estrac: vila d'aigua calenta i aigua salada: breu

història il·lustrada: [còmic]; dibuixos: Jaume Marzal Canós;

guió tècnic i diàlegs: Jaume Marzal i Gregori Luri;

guió històric i coordinació: Francesc Vila i Miquel Navarro

Publicació: [Caldes d'Estrac]: Arrels cultura, cop. 1999

Desc.física: [38] p. : il. (algunes col.) 29 cm

Matèria: Caldes d'Estrac – Història

Autor: Nadal i Ferrer, Joaquim Maria de

Títol: Un Tros de Barcelona/ Joaquín M. de nadal

Publicació: Barcelona: Dalmau

Desc.física: 249 p. 23 cm

Matèria: Caldes d'Estrac -- Història -- Relats personals

Autor: Caballé i Clos, Tomàs

Títol: La Torre dels Encantats: leyenda de Caldetas/ por Tomás

Caballé y Clos; ilustraciones de Raimundo Caballé

Publicació: Barcelona: Imp. F. Borrás, 1916

Desc.física: 84, [32] p. : il. 19 cm

Matèria: Llegendes -- Caldes d'Estrac

Autor: Cruells i Folguera, Baldiri

Títol: Caldetes: poesies/ Baldiri Cruells i Folguera

Publicació: [s.l.: s.n.]

Desc.física: 150 p. 17 cm

Matèria: Caldes d'Estrac – Poesies

Títol: 3 viles...

Publicació: Mataró: Cerdanya press, [1993?]-

Desc.física: : Il. 22 cm

Periodicitat: Mensual

Nota: Descripció basada en: Any 10, núm. 1153 (juny 2003)

Matèria: Revistes d'anuncis -- Maresme

Matèria: Maresme -- Revistes

Matèria: Caldes d'Estrac -- Revistes

Matèria: Sant Andreu de Llavaneres -- Revistes

Matèria: Sant Vicenç de Montalt – Revistes

Títol: Caldes d'Estrac periòdic mensual i independent de Caldes

d'Estrac

Publicació: Mataró: Ed. del Baix Maresme, 2000-

Desc.física: : il. 42 cm

Periodicitat: Mensual

Matèria: Caldes d'Estrac -- Revistes

Títol: Les Nostres rodalies

Publicació: Sant Andreu de Llavaneres: Les Nostres Rodalies, 2001-

Desc.física: : il. 24 cm

Periodicitat: Mensual

Nota: En català i castellà

Nota: Descripció basada en: Núm. 31 (juliol 2003)

Matèria: Revistes d'anuncis -- Maresme

Matèria: Caldes d'Estrac -- Revistes

Matèria: Sant Andreu de Llavaneres -- Revistes

Matèria: Sant Vicenç de Montalt -- Revistes

Matèria: Mataró – Revistes

Títol: Tribuna quinzenal de Mataró

Publicació: Mataró: Edicions del Baix Maresme, 1999-

Desc.física: 42 cm

Periodicitat: Mensual, després quinzenal

Nota: Títol anterior: Tribuna de Mataró

Matèria: Premsa local i comarcal -- Revistes

Matèria: Mataró -- Revistes

Matèria: Sant Andreu de Llavaneres -- Revistes

Matèria: Caldes d'Estrac -- Revistes

Matèria: Sant Vicenç de Montalt – Revistes
Títol: La Veu de Caldes

Publicació: Caldes d'Estrac: Associació de Veïns de Caldes d'Estrac,

1981-1983

Desc.física: : Il. 27 cm

Periodicitat: Irregular

Matèria: Associacions de veïns -- Canet de Mar -- Revistes

Matèria: Caldes d'Estrac – Revistes


 1. Quines iniciatives de gestió i promoció del patrimoni cultural hi ha? Quins són els productes? (Llibres, fulletons, díptics, CD, DVD, campanyes publicitàries...)

Els eixos principals de futur per la promoció del municipi són tant els temes de turisme com els de cultura. La cultura, la talassoteràpia, el termalisme vora la mar i la gastronomia són els grans atractius turístics de Caldes i configuren la base de diverses campanyes i estudis proporcionals que tenen l’objectiu de donar a conèixer turísticament Caldes. La regidoria de turisme, de nova creació (juny de 2003), ha estat treballant amb l’oficina tècnica de turisme de la Diputació de Barcelona, per elaborar un estudi de les principals propostes presentades al programa electoral del govern municipal.

D’altra banda també s’ha treballat amb el Centre d’Estudis i Recursos Culturals (CERC) de la Diputació de Barcelona, qui ha elaborat el document “Diagnòstic i estructuració de les necessitats i oportunitats culturals a Caldes”, on s’hi exposen i es plategen diferents propostes. D’entre aquestes, comença a treballar en l’elaboració d’un inventari de patrimoni arquitectònic i natural de Caldes i la creació de rutes o itineraris de caràcter històric i literari.

A la tardor hi ha previst unes jornades de treball amb experts del CERC, i la participació de veïns i veïnes i entitats locals. Es tracta de recollir propostes i consultar idees.

El paper de la Fundació Palau és rellevant. Jugarà un paper estratègic d’interrelació i el poble contribuirà a promocionar la Fundació i aquesta a donar a conèixer el poble.


Pel que fa als productes, enguany s’ha editat un nou fulletó turístic (document adjunt), està previst la participació en diferents Fires de turisme i l’elaboració de productes de marcendatge que en aquest moment s’estan definint.

Per la seva banda, la FUNDACIÓ Palau té una extensa oferta de productes de promoció del seu centre (tríptics, catàlegs, posters i producte de mercendatge).
 1. Quins són els projectes i les iniciatives culturals més innovadores en el municipi?

Els projectes i les iniciatives culturals més innovadores del municipi són les descrites en l’anterior apartat, a més d’anar desenvolupant totes les altres propostes plantejades en el document del CERC “Diagnòstic i estructuració de les necessitats i oportunitats culturals a Caldes “
Qualsevol altre informació que creguis necessària per tal que sigui incorporada en els estudis del Pla Estratègic Litoral Metropolità.

Hi ha un acord amb l’ajuntament d’Arenys de Mar per la creació d’un centre d’interpretació de la natura a l’entorn de la torre dels Encantats i el puig Castellar que gestionaran conjuntament i que la Diputació de Barcelona situarà en aquesta zona com a entrada per la costa al parc natural del Montnegre i el Corredor. El centre tindrà la particularitat que combinarà informació sobre valors ambientals de la zona i sobre els valors històrics i arqueològics d’un jaciment considerat dels més espectaculars del Maresme i que no s’excava des del 1957.C. Escar, 6-8 08039 Barcelona Telèfon: 93 932 217 457 - Fax: 932 215 456 - e-mail: elfar.forum@diba.es /


Do'stlaringiz bilan baham:


Ma'lumotlar bazasi mualliflik huquqi bilan himoyalangan ©hozir.org 2017
ma'muriyatiga murojaat qiling

    Bosh sahifa