Geografiya chiqish testlari



Download 43 Kb.
Sana22.06.2017
Hajmi43 Kb.
Geografiya chiqish testlari.

1. O`zbekiston Respublikasi nechta tabiiy geografik o`lkaga bo`lingan.

a) 9 ta o`lkaga. b) 10 ta o`lkaga. c) 8 ta o`lkaga. d) 7 ta o`lkaga.

2. O`zbekistonni iqtisodiy rayonlarga bo`lgan olimlar kimlar.

a) Abdullayev, Mirzayev. b) Akromov, K.M.Bedrensov.

c) Jo`rayev, Tursunov. d) Rahimov, Akramov.

3. 8-sinf, O`zbekiston iqtisodiy geografiyasining avtorlari kimlar.

a) Abdullayev, Olimov. b) Mirzayevlar.

c) Jo`rayev, Olimov. d) Rahimov, Tursunov.

e) Musayev.P, Musayev.J.

4. Dunyo siyosiy xaritasidan ilg`or 8-lik mamlakatlarni toping.

a) A.Q.Sh, Germaniya, Yaponiya, Italiya, Kanada, Ispaniya.

b) Yaponiya, Turkiya, Koreya.c) Italiya, Ruminiya, Belgiya.

5. Mikro davlatlar qaysilar.

a) Andora. b) Monako. c) San Marino. d) Barcha javoblar to`g`ri.

6. Berk havzaga joylashgan davlatlarni aniqlang.

a) Rossiya, Kanada. b) Mongoliya, O`zbekiston.

c) Afg`oniston, Qozog`iston. d) b, c javoblar to`g`ri.

7. “Osiyo yo`lbarslari” nomini olgan davlatlat qaysi.

a) Tailand. b) Singapur. c) Gonkong. d) Janubiy Koreya. e) Hammasi.

8. Aholisi 100 mln kishidan ortiq bo`lgan davlatlat.

a) Rossiya, Xitoy, Hindiston. b)Albaniya, Angliya, Braziliya.

c) Yaponiya, Pokiston, Bangladesh. d) Xitoy, Afg`oniston, Angola.

e) a va c javoblar to`g`ri.

9. Aholi tarkibiga son jihatdan erkaklar ko`p qaysi mamlakatlat.

a) Afg`oniston, Pokiston, Hindiston. b) Germaniya, Fransiya, Daniya.

c) Rossiya, Turkiya, A.Q.Sh. d) Braziliya, Mongoliya, Vetnam.

e) Namibiya, J.A.R, Misr.

10. Opek mamlakatlari qaysilar.

a) A.Q.Sh, Argentina, Polsha. b) Saudiya Arabistoni, Quvayt, Iroq.

c) Bahrayn, Eron, Venesuela. d) Rossiya, O`zbekiston, Turkmaniston.

e) b va c lar to`g`ri.

11. O`quv yili davomida takrorolash necha xil bo`ladi?

a) 3 xil. b) 5 xil. c) 2 xil. d) 13 xil.

12. Og`zaki so`rash necha xil bo`ladi?

a) 4 xil. b) 3 xil. c) 3 xil. d) 2 xil.

13. O`quvchi bilim malaka ko`nikmasi necha xil tekshiriladi?

a) 3 xil. b) 2 xil. c) 4 xil. d) 5 xil.

14. O`quvchida individual so`rashda necha xil savol beriladi?

a) 5 xil. b) 4 xil. c) 3 xil.

15. O`quvchiga baho qo`yish sababi nimada?

a) O`quvchilarni bilim olinishini faollashtirish.b) O`quvchilarni fikrlashini oshiqrish. c) O`quvchilarni darsga jalb qilish.

16. Qanaqa dars usuli qulay?

a) Oddiy. b) Aralash. c) Noan’anaviy.

17. Fenologik kuzatishlar nima?

a) Tabiatdagi o`girishlarni kuzatish. b) Burchakdan turib kuzatish. c) Ob-havoni kuzatish.

18. Ekskursiya nima?

a) O`rganilayotgan ob’yektni borib ko`rish va o`rganish.

b) Yashaydigan joyni planlashtirish.

c) Tarixiy joyni planlashtirish va o`rganish.

d) b va c to`g`ri.

19. Fan olimpiadadi necha bosqichdan iborat.

a) 2-bosqich. b) 3-bosqich. c) 4-bosqich. d) 5-bosqich.

20. Affinaj nima?

a) Metallarni o`ta sof holda eritib olish.

b) Po`lat eritish.c) Alyuminiy ishlab chiqarish.d) Metall chiqindilarini yig`ish.

e) To`g`ri javob yo`q.

21. Dunyodagi eng baland sharshara.

a) Viktoriya. b) Iguasu. c) Livingston. d) Anxel.

22. O`rta Osiyodagi “Quduqlar mamlakati” deb nom olgan mamlakat.

a) Qozog`iston. b) Turkmaniston. c) O`zbekiston. d) Tojikiston. e) Qirg`iziston.

23. O`rta Osiyodagi tog`li mamlakat.

a) Qozog`iston. b) Turkmaniston. c) Tojikiston. d) Qirg`iziston. e) c va d.

24. Dunyodagi eng uzun tog` tizmasi?

a) And. b) Kordilyera. c) Alp. d) Tyanshan. e) Himolay.

25. Osiyo va Afrika qat’alarini ayirib turuvchi kanal.

a) Suvayish. b) Panama. c) Volgadan. d) Gibraltar.

26. Teskari oqimga ega bo`lgan daryo.

a) Orinoko. b) Amudaryo. c) Yenisey. d) Amazonka. e) Nil.

27. “Yashil inqilob”ga asos slogan davlat?

a) Braziliya. b) Meksika. c) Finlandiya. d) Ispaniya. e) Gonkong.

28. Ta’limiy integratsiya nima?

a) Ta’limda yangi peddexnologiyalarni qo`llash.

b) Fanlararo bo`glanish.

c) Ta’limda turli metodlarni qo`llash.

d) Interfaol usullar.

29. Aglomeratsiyalangan shaharlarning tutashuviga nima deyiladi.

a) Urbanizatsiya. b) Reurbanizatsiya. c) Megolopolis.

d) Millioner shaharlar. e) Smogopolis.

30. Qurg`oqchilik davrida qurib qoluvchi daryolar.

a) Oqmas daryolar. b) Kriklar. c) Oqar daryolar.

d) O`zanlar. e) To`g`ri javob yo`q.

31. Atmosferaning “Havo fabrikasi” nimini olgan qatlami qaysi?

a) Troposfera. b) Strotosfera. c) Mezosfera. d) Yekzosfera.

32. Yevropaning “Sut fermasi’ nomini olgan davlat.

a) Daniya. b) Germaniya. c) Fransiya. d) Italiya.

33. A.Q.Sh makkajo`xorining poytaxti deb nom olgan davlat.

a) Ayoba. b) Braziliya. c) Peru. d) Chili.

33. “Shaharlar she’ri” nomini olgan davlat.

a) Singapur. b) Parij. c) Vetnam. d) Bankok.

34. She’rninh og`zidan omon qolgan sayyoh.

a) David Livingiston. b) Jeymis Kuk. c) Kolumb. d) Magellan.

35. Shimoliy muz okeanininh “Muzxonasi” nomoni olgan dengizi qaysi?

a) Kara. b) Kaspiy. c) Oq. d) Sariq.

36. 2 dengiz, 2 materik, 2 qit’ani, 2 ta okeanni tutashtiruvchi bo`g`oz qaysi?

a) Bering. b) Gibraltar. c) Dardanel. d) Kuk.

37. Shimoliy va Janubiy Amerika materigining ajratib turuvchi kanal nomi?

a) Panama. b) Suvayish. c) Gibraltar. d) Zellandiya.

38. Tog` kon sanoati korxonalaridan chiqqan chigitlar uyumiga nima deyiladi?

a) Ferrikon. b) Fraxt. c) Smog. d) Resurs.

39. Dunyodagi eng baland tog` tizmasi qaysi?

a) And. b) Appalachi. c) Kordilera. d) Alp. e) Himolay.

40. Daryoning doimiy suv oqib turadigan qismiga nima deyoladi?

a) Qayir. b) O`zan. c) Vodiy. d) Meandr.

41. Maktablarda jami o`tiladigan geografiya soatlari qancha?

a) 306 soat. b) 300 soat. c) 340 soat. d) 370 soat. e) Barcha javob to`g`ri.

42. Geografiya dars qanday amaliy ishlar bo`ladi?

a) Kuzatuvchi amaliy ishlar. b) Yakunlovchi. c) Tekshiruvchi.

d) Joriy amallar ishlari. e) a va b javoblar to`g`ri.

43. Natural qo`llanmalar nima.

a) Gerbariylar. b) Foydali qazilmalar. c) Tuproq namunalari.

d) Tog` jinslari. e) Hammasi to`g`ri.

44. Og`zaki bayon qilish usullarini ayting?

a) Ma’ruza. b) Hikoya. c) Suhbat. d) Tushsuntirish. e) Hammasi to`g`ri.

45. Geografik maydonchaning nechta bo`limi bor?

a) Metrologik. b) Topografik. c) Astronomik. d) Ochiq dars. e) Barcha javob to`g`ri.

46. Geografiya kabinetining asosiy hujjati nima?

a) Kabinet pasporti. b) Ko`rgazmalar ro`yxati. c) Kitoblar. d) b va c javoblar to`g`ri.

47. Kuzatish asboblarida misollar ayting?

a) Termometr. b) Flyuger. c) Barometr. d) Gigrometr. e) Hamma javoblar to`g`ri.

48. Oriyentrovka olish va gorizont tomonlarini aniqlovchi asboblar.

a) Kompas. b) Qutb yulduzi. c) Quyosh. d) Oy. e) a va b, c javoblar to`g`ri.

49. Masofalarni o`lchaydigan asboblar.

a) Ruletka. b) Metr o`lchagich. c) Vizir chizig`i. d) Gigrometr. e) a, b, c javoblar to`g`ri.

50. Kartografik qo`llanmalarga misol ayting?

a) Xarita. b) Atlas. c) Globus. d) Yozuvsiz xarita. e) Hamma javoblar to`g`ri.


Test javoblari

1

A

11

A

21

D

31

A

41

A

2

B

12

D

22

B

32

A

42

A

3

E

13

A

23

D

33

A

43

E

4

A

14

C

24

B

34

A

44

E

5

E

15

A

25

A

35

A

45

E

6

D

16

B

26

D

36

A

46

A

7

E

17

A

27

B

37

A

47

E

8

A

18

A

28

B

38

A

48

E

9

A

19

C

29

C

39

E

49

E

10

E

20

A

30

B

40

B

50

E


Do'stlaringiz bilan baham:


Ma'lumotlar bazasi mualliflik huquqi bilan himoyalangan ©hozir.org 2017
ma'muriyatiga murojaat qiling

    Bosh sahifa