Direcció General del Patrimoni Cultural



Download 401,5 Kb.
Sana23.06.2017
Hajmi401,5 Kb.
#12852

G
eneralitat de Catalunya

Departament de Cultura



Direcció General del Patrimoni Cultural

Àrea de Planificació i Acció Territorial




EL MALLOL.- Sant Hipòlit de Voltregà (Osona)
Informe d’inspecció

R/N: 473 K106 N705

Destinatari: Cap de l’Àrea de Planificació i Acció Territorial






FETS


  1. En data 28.03.2006 (registre d’entrada núm. 3092 de 29.03.06) la Sra. Neus Pardo i Canalda, regidora independent de Sant Hipòlit de Voltregà, s’adreça a la Direcció General del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per exposar la situació urbanística en què es troba l’edifici anomenat Casa Mallol i les previsions actuals que poden comportar el seu enderroc. Demana que es revisi la normativa urbanística vigent amb l’objecte de protegir l’edifici històric esmentat i la trama urbanística del casc antic, i que mentre aquesta revisió no es dugui a terme es paralitzi la tramitació del Pla de millora urbana 5 Mallol. Finalment, sol·licita que s’anomeni algun tècnic amb la finalitat d’estudiar quines solucions podria haver-hi i quin interès històric té l’edifici.




  1. En data 4.04.2006 el cap de l’Àrea de Planificació i Acció Territorial, Sr. Jaume Fresquet Folch, em demana que faci la visita d’inspecció oportuna i que informi al respecte.




  1. En data 5.05.2006 porto a terme la visita d’inspecció sol·licitada. M’acompanyen la Sra. Pardo i el Sr. Serra, arquitecte municipal de Sant Hipòlit de Voltregà. La inspecció només es realitza a l’exterior de l’edifici.



ANTECEDENTS


  1. En data 6.11.2000 la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural de Barcelona informa favorablement sobre el document de revisió de les Normes subsidiàries de planejament de Sant Hipòlit de Voltregà (exp. núm. 187/00). Aquest informe s’emet d’acord amb el que s’estableix al Decret Legislatiu 1/1990, de 12 de juliol, pel qual s’aprova la refosa de textos legals vigents a Catalunya en matèria urbanística.



PROTECCIÓ EXISTENT
L’edifici anomenat el Mallol consta inclòs a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya des de l’any 1988. Conseqüentment, d’acord amb el que s’estableix a l’article 11 de la Llei 9/93, de 30 de setembre, del patrimoni cultural català, aquest edifici forma part del patrimoni cultural català.

NOTICIES HISTÒRIQUES
PLADEVALL FONT, Antoni. Sant Hipòlit de Voltregà. Geografia General de Catalunya, Vol. I, pag. 154-58.
SERRALLONGA, VILA, ESPADALER. Sant Hipòlit de Voltregà dins la història. Ajuntament de Sant Hipòlit. Eumo Editorial. Sant Hipòlit de Voltregà – 1986.

A partir de la visita d’inspecció emeto el següent INFORME:


PRIMER.- L’edifici anomenat el Mallol es troba situat el carrer que porta el seu mateix nom. Data del segle XVIII, tal i com ho confirma la data gravada en una de les seves llindes de pedra (any 1774).
Es tracta d’un edifici de grans dimensions que es desplega a partir d’una planta longitudinal que ressegueix el traçat sinuós del carrer i que es desenvolupa en planta baixa i dues plantes pis. La coberta és inclinada i està resolta amb una estructura tradicional de fusta i teules aràbigues. Destaca el ràfec volat. La façana principal orientada al carrer (sector nord) queda formalitzada a partir de disposar la seqüència d’obertures (finestra petita – finestral– finestra) sobre uns eixos pautats i perfectament ritmats. Aquets ritme queda reforçat i emfatitzat per la presència del cos situat a l’extrem del carrer, lleugerament més alt i estret, i sobre el qual s’hi disposa el portal d’accés principal a l’edifici. La façana orientada a sud també respon al mateix discurs ritmat. Els testers sud-oest estan resolts amb unes galeries de doble arqueria i parament quasi cec, respectivament. Les façanes són de pedra en planta baixa i de tàpia en plantes superiors. L’acabat és d’estuc. Les obertures estan delimitades per les seves llindes, brancals i ampits de pedra. La propietat queda delimitada pel carrer i per una tanca que dibuixa el pati.


Façana principal orientada al carrer Mallol


Façana lateral orientada al carrer Mallol i pati interior


Finestral amb data gravada 1774 a la llinda

Façana sud

SEGON.- L’edifici el Mallol respon a la tipologia de casal rural inserit dins una trama urbana. Arquitectònicament és molt interessant, tant per la contundència volumètrica com pel discurs compositiu de les seves façanes i pels materials amb els que està construït.


TERCER.- Pel que fa a la protecció de l’edifici, tal i com ja he comentat a l’apartat de protecció existent, el Mallol està inclòs a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya des de l’any 1988. Per tant, d’acord amb el que s’estableix a l’article 1.2 de la Llei 9/93, de 30 de setembre, del patrimoni cultural català, aquest edifici forma part del patrimoni cultural català i convindria que fos protegit. No obstant això, atès que no gaudeix de cap protecció especifica regulada per la legislació vigent, ni urbanística2 ni patrimonial3, des del Departament de Cultura no es pot imposar la seva protecció, ja que els valors de l’edifici no justifiquen, pel que avui en som coneixedors, que sigui protegit com a bé cultural d’interès nacional, potestat que recau sobre el Departament de Cultura.
Es recomana, com a protecció adient als valors patrimonials de l’edifici el Mallol, la seva declaració com a bé cultural d’interès local.
Dit això, cal recordar que d’acord amb l’art.17.2 de la Llei 9/93 la competència per a la declaració de béns culturals d’interès local correspon al ple de l’ajuntament, en els municipis de més de cinc mil habitants, i al ple del consell comarcal, en els municipis de fins a cinc mil habitants. Aquest tipus de declaració s’ha de dur a terme, cas que l’ajuntament en qüestió així ho disposi, amb la tramitació prèvia de l’expedient administratiu corresponent, en el qual ha de constar l’informe favorable d’un tècnic en patrimoni cultural.

Barcelona, 30 de juny de 2006


L’arquitecta territorial de Barcelona

Mercè Costa Martorell



1 L’art. 1.2 de la Llei 9/93, de 30 de setembre, del patrimoni cultural català determina que el patrimoni cultural català és integrat per tots els béns mobles o immobles relacionats amb la història i la cultura de Catalunya que per llur valor històric, artístic, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, etnològic, documental, bibliogràfic, científic o tècnic mereixen una protecció i una defensa especials, de manera que puguin ésser gaudits pels ciutadans i puguin ésser transmesos en les millors condicions a les generacions futures.

2 Regulada pel Decret legislatiu 1/2005, de 26 de juliol, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei d’urbanisme

3 Regulada per la Llei 9/93, de 30 de setembre, del patrimoni cultural català


Portaferrissa, 1 (Palau Moja)

08002 Barcelona

Telèfon 933 16 27 40



Fax 933 16 27 41

Download 401,5 Kb.

Do'stlaringiz bilan baham:




Ma'lumotlar bazasi mualliflik huquqi bilan himoyalangan ©hozir.org 2024
ma'muriyatiga murojaat qiling

kiriting | ro'yxatdan o'tish
    Bosh sahifa
юртда тантана
Боғда битган
Бугун юртда
Эшитганлар жилманглар
Эшитмадим деманглар
битган бодомлар
Yangiariq tumani
qitish marakazi
Raqamli texnologiyalar
ilishida muhokamadan
tasdiqqa tavsiya
tavsiya etilgan
iqtisodiyot kafedrasi
steiermarkischen landesregierung
asarlaringizni yuboring
o'zingizning asarlaringizni
Iltimos faqat
faqat o'zingizning
steierm rkischen
landesregierung fachabteilung
rkischen landesregierung
hamshira loyihasi
loyihasi mavsum
faolyatining oqibatlari
asosiy adabiyotlar
fakulteti ahborot
ahborot havfsizligi
havfsizligi kafedrasi
fanidan bo’yicha
fakulteti iqtisodiyot
boshqaruv fakulteti
chiqarishda boshqaruv
ishlab chiqarishda
iqtisodiyot fakultet
multiservis tarmoqlari
fanidan asosiy
Uzbek fanidan
mavzulari potok
asosidagi multiservis
'aliyyil a'ziym
billahil 'aliyyil
illaa billahil
quvvata illaa
falah' deganida
Kompyuter savodxonligi
bo’yicha mustaqil
'alal falah'
Hayya 'alal
'alas soloh
Hayya 'alas
mavsum boyicha


yuklab olish