2010 Fall Novice Tournament Edited by Stephen Eltinge, Douglas Graebner, and Matt Jackson Packet 3



Download 73.21 Kb.
Sana23.06.2017
Hajmi73.21 Kb.
2010 Fall Novice Tournament

Edited by Stephen Eltinge, Douglas Graebner, and Matt Jackson

Packet 3

1. In this war, the Duc de Villeroi was crushed at the battle of Ramilles, and in a major battle on the European front, Eugene of Savoy and the Duke of Marlborough defeated the Duc de Tallard at Blenheim. Its North American theater is known as Queen Anne’s War, and Britain receiving Gibraltar was part of the terms of the treaty of Utrecht, which ended it. For 10 points, name this war lasting from 1702 to 1713, which started when Phillip V, a French Bourbon, took the throne of an Iberian nation.

ANSWER: War of the Spanish Succession
2. One city near this body of water, Ulan-Ude, is the capital of the region named for the indigenous Buryats, who inhabit the largest island in this lake, Olkhon. Another city near this lake is Irkutsk, which lies on the only river flowing out of this lake, the Angara. The Serenge and Lena Rivers flow into this lake, which is the oldest in the world. For 10 points, name this incredibly deep lake in Russia, the largest freshwater lake in the world by volume.

ANSWER: Lake Baikal


3. This term referred to men like Narciso López in Cuba and William Walker in Nicaragua, who led private military expeditions against Latin American nations. Derived from a Spanish word for “buccaneer,” it also describes a process avoided by the nuclear option or by budget reconciliation that is ended by cloture. Used by Strom Thurmond to fight civil rights, for 10 points, name this process ended by 60 votes, in which a Senator speaks at length to block a bill.

ANSWER: filibuster [prompt on freebooter until Spanish word]


4. This artist worked on a series of multimedia events with Velvet Underground called Exploding Plastic Inevitable. This artist did a series of color silkscreens of car accidents and other mishaps called the Death and Disaster paintings. One of this artist’s most famous works features the face of the titular movie star all over the titular diptych. For 10 points, name this leading Pop artist who painted the Marilyn Diptych and a bunch of Campbell’s Soup cans.

ANSWER: Andy Warhol [accept Andrew Warhola]


5. The prologue to this work describes how “civil blood makes civil hands unclean.” One character in this play delivers the “Queen Mab” speech, and that character cries “a plague on both your houses!” before dying. One of the title characters confides in her nurse and does not wish to marry Count Paris. Tybalt kills Mercutio in this play, which ends with the Montagues' and Capulets' reconciliation. For 10 points, identify this play about two tragic lovers by Shakespeare.

ANSWER: Romeo and Juliet


6. Two of this composer's preludes bear the nicknames “Devil's Trill” and “Raindrop.” This composer wrote a piece in C minor after a rebellion in his country; that work is the “Revolutionary” Etude. This composer of Fantasie-Impromptu also composed a waltz in D flat major more well-known as the Minute Waltz. For 10 points, name this Polish composer of polonaises, mazurkas, and ballades.

ANSWER: Frederic Chopin


7. Jehovah’s Witnesses say its seventh chapter proves only 144,000 people will reach heaven. Addressed to seven churches of Asia and written by John of Patmos, it involves a third of all vegetation getting destroyed by hail and fire, the opening of seven seals, a seven-headed, ten-horned Beast, and the Whore of Babylon. For 10 points, name this New Testament book which features the Four Horsemen, a prophecy of Jesus’ second coming and the end of the world.

ANSWER: Book of the Revelation of John [ accept The Apocalypse of John]


8. One character in this work receives two silver candlesticks from a bishop shortly before stealing a coin from a child named Petit Gervais. A woman in this novel sells her hair and front teeth to earn money for her daughter, who works for a pair of innkeepers, the Thenardiers. In this novel, Marius courts Fantine’s daughter Cosette, who is adopted by a man pursued by a police inspector named Javert. For 10 points, identify this novel featuring Jean Valjean, written by Victor Hugo.

ANSWER: Les Miserables


9. The closed-form expression for these numbers is known as Binet’s formula. The sum of the first n minus 2 of these numbers is equal to the nth of them minus one. One example of their application involves mating rabbits, while the ratio between consecutive numbers of this type approaches the golden ratio. For 10 points, identify this series of numbers which take their value from the sum of the two preceding numbers, beginning with the terms 1, 1, 2, 3, 5, 8.

ANSWER: Fibonacci numbers [ accept Fibonacci sequence]


10. This novel’s narrator reads a schedule in a copy of Hopalong Cassidy, and its protagonist does business with Meyer Wolfsheim. This novel’s characters frequently drive under the eyes of Dr. T.J. Eckleburg. A golfer named Jordan Baker tells the narrator about the protagonist’s love for a character who runs over Myrtle Wilson. For 10 points, name this novel narrated by Nick Carraway about the title character’s love for Daisy Buchanan, written by F. Scott Fitzgerald.

ANSWER: The Great Gatsby


11. This quantity is directly proportional to the average kinetic energy of an ideal gas, and along with pressure, it forms the axes of a phase diagram. The energy needed to increase this quantity in a substance is given by a substance's heat capacity. Conversion between two scales for this quantity involves multiplying by nine fifths, and a third scale for this quantity starts at absolute zero. For 10 points, name this quantity measured in Kelvin, Celsius, and degrees Fahrenheit.

ANSWER: temperature


12. This man was a servant to Omphale, and he built his own funeral pyre before dying in a poisoned shirt given by Nessus to his last wife Deianira. After killing his first wife, Megara, he fled to serve King Eurystheus. This slayer of the dragon Ladon got Iolaus’ help to kill a monster in the Lernean swamp before cleaning the Augean stables and slaying the Nemean Lion. For 10 points, name this hero who killed the Hydra as part of Twelve Labors showing his strength.

ANSWER: Hercules [ accept Heracles]


13. This phenomenon is governed by Amontons’ laws and has a “dry” variety modeled by an equation named for Coulomb. It can be measured with a tribometer and can be reduced to near zero in graphite. It is proportional to the normal force, and this force’s namesake coefficient is denoted by the letter mu [MEW]. It comes in static and kinetic varieties. For 10 points, name this force which opposes the movement of surfaces in contact with each other.

ANSWER: friction


14. This composer created a piece in which the melody is to be played higher in its “B” section. He collaborated with Arthur Marshall on Swipesy Cakewalk and composed an opera in which the protagonist refuses to buy a “bag of luck.” That opera is Treemonisha, and, in his most famous form, he composed a piece popularized by the film, The Sting. For 10 points, name this American composer of The Entertainer who pioneered a form of music exemplified in his Maple Leaf Rag, ragtime.

ANSWER: Scott Joplin


15. This military leader assisted General La Hire at the Battle of Patay after joining John II of Alençon in victory at Beaugency. Captured by Philip the Good of Burgundy, this leader, told by King Charles VII to fight at Reims, had previously made a camp at Blois before by lifting the siege of Orléans. This future saint was tried in Rouen and burned at the stake by the British at age 19. For 10 points, name this woman who led French forces during the Hundred Years’ War.

Answer: Saint Joan of Arc [accept Jeanne d’Arc; prompt on partial answer]


16. Thea Kronborg becomes and opera singer in this author’s novel, Song of the Lark. In one of this writer’s novels, Lena Lingard becomes a dressmaker and has a brief affair with Jim Burden, a childhood friend of the title girl from Black Hawk. She wrote another novel where Carl Linstrum returns to Nebraska after living in Alaska and eventually decides to marry Alexandra Bergson. For 10 points, name this author of My Ántonia and O Pioneers!

ANSWER: Willa Cather


17. Production of this hormone oscillates with a period of 3-6 minutes, and Frederick Sanger earned his first Nobel Prize for sequencing it. Its uptake stimulates synthesis of fatty acids and glycogen, and it is produced in beta cells in the islets of Langerhans. This peptide hormone which stimulates glucose uptake acts in opposition to glucagon, another pancreatic hormone. For 10 points, name this hormone that is deficient in type I diabetes.

ANSWER: insulin


18. This president signed in the Fordney-McCumber Tariff and called for the Washington Naval Conference. A large scandal in his administration involved Harry Sinclair and Edward Doheny, who got a lease to the Elk Hills oil field from Interior Secretary Albert Fall. He received much of the first-ever female vote promising a “Return to Normalcy.” Shamed by the Teapot Dome scandal, for 10 points, name this man who died in office in 1923, the 29th US president.

ANSWER: Warren Gamaliel Harding


19. One of these begins with the story of “Paul who is a ghost.” Another that frequently references Canadian history is written by Kate Beaton. In addition to Pictures for Sad Children and Hark A Vagrant, one of these features Marten, Faye, and Hannelore, while another stars Utahraptor, Dromiceiomimus, and T-Rex and always has the same sequence of panels. For 10 points, identify these internet-based media including Questionable Content, Penny Arcade, and xkcd.

ANSWER: webcomics


20. This figure was imprisoned on the Isle of Pines before going into exile in Mexico, returning home on the yacht Granma. After failing to seize Moncada barracks, his “History will absolve me” speech helped organize the 26th of July movement to depose Fulcengio Batista, after which he resisted the Bay of Pigs invasion along with his brother Raúl. For 10 points, name this leader who, with Che Guevara, established a long-standing Communist government in Cuba.

ANSWER: Fidel Alejandro Castro Ruz [prompt on Castro]


21. In this novel, Linda has an affair with Popé, while Bokanovsky’s process separates people into castes Alpha through Epsilon. Mustapha Mond exiles Helmholtz to the Falkland Islands in this novel set in the year Our Ford 632, while Bernard Marx brings a character to London who commits suicide after a soma orgy. For 10 points, identify this dystopian novel in which John the Savage appears, written by Aldous Huxley.

ANSWER: Brave New World

1. Mikhail Bulgakov wrote about the “adventures” of this novel’s main character, who gambles on the titular objects with Nozdreff. For 10 points each:

[10] Name this novel whose title entities are serf’s names bought by Pavel Chichikov.

ANSWER: Dead Souls [accept Mertvye dushi]

[10] This Russian author of Taras Bulba , “The Nose”, and “The Inspector General” wrote Dead Souls.

ANSWER: Nikolai Vasilevich Gogol

[10] In this Gogol short story, Petrovich creates the title article of clothing which is later stolen from Akaky Akakievich. It ends with Akaky haunting the Person of Consequence, a famous general. .

ANSWER: “The Overcoat” [accept “The Cloak” or “Shinel”]
2. Charlotte Corday caused the title action of this painting, whose central figure is clutching a note with her name on it. For 10 points each:

[10] Name this painting depicting a lifeless French revolutionary leader leaning out of his bathtub.

ANSWER: The Death of Marat

[10] This neo-Classical painter of The Coronation of Napoleon and The Oath of the Horatii painted The Death of Marat.

ANSWER: Jacques-Louis David

[10] David also painted The Death of this Greek philosopher, who is about to drink hemlock in David’s depiction of him.

ANSWER: Socrates
3. This work features characters named Pip and Dough-boy. For 10 points each:

[10] Name this book where Fedallah and Daggoo serve as harpooners on the Pequod, a ship captained by Ahab. It is narrated by Ishmael.

ANSWER: Moby Dick

[10] This author of Typee and Omoo collected short stories in The Piazza Tales. He also wrote Moby Dick.

ANSWER: Herman Melville

[10] This other work by Melville features “Red Whiskers,” Lieutenant Ratcliffe, and Captain Vere, and it is about a seaman who is hanged for killing John Claggart.

ANSWER: Billy Budd, Foretopman
4. Odile is disguised as Odette at one point in this work. For 10 points each:

[10] Identify this ballet in which von Rothbart turns Odette into the title animal.

ANSWER: Swan Lake

[10] This creator of Swan Lake composed another ballet which features Clara and the Mouse King, The Nutcracker.

ANSWER: Pyotr Ilyich Tchaikovsky

[10] Written after the Battle of Borodino, this Tchaikovsky piece features cannon shots and uses parts of “La Marseillaise.”

ANSWER: 1812 Overture
5. Allegedly founded by the mythical Lao Tse, this philosophy has the doctrine of wu wei, or action without action. For 10 points each:

[10] Name this religion, whose symbols include the Yin-Yang and which literally translates as “The Way.”

ANSWER: Daoism [accept Taoism]

[10] Daoism and Buddhism are still existent religions in this country although it has been officially atheist since the 1949 Communist revolution.

ANSWER: People’s Republic of China [accept Zhongguo; do not accept “Republic of China”]

[10] The Daoist ruler of Heaven and Earth is sometimes referred to as the “emperor” of this gem, which is also called the imperial gem in China.

ANSWER: Jade [accept Jade Emperor]
6. In this work, the protagonist’s benefactor is revealed to be an ex-convict named Abel Magwitch. For 10 points each:

[10] Identify this novel that follows Pip, who falls in love with Estella Havisham.

ANSWER: Great Expectations

[10] This English author of Great Expectations also wrote The Pickwick Papers and Oliver Twist.

ANSWER: Charles Dickens

[10] Sydney Carton is guillotined at the end of this Dickens work, which begins “It was the best of times, it was the worst of times.”

ANSWER: A Tale of Two Cities
7. This field included Clifford Geertz, who used “thick description” in his ethnographies of Indonesia, and Marcel Mauss, who wrote The Gift. For 10 points each:

[10] Name this field of study which uses participant observation to study and document various human cultures.

ANSWER: cultural anthropology

[10] This Columbia professor described the potlatch gift-exchange system, taught the first anthropology Ph.D students, and later attacked scientific racism in The Mind of Primitive Man.

ANSWER: Franz Boas

[10] This Polish founder of functionalist anthropology described the Kula ring of symbolic trades in Argonauts of the Western Pacific, a study of Trobriand islanders.

ANSWER: Bronislaw Kaspar Malinowski
8. This country's former president, Kurmanbek Bakiyev, fled after the beginning of riots protesting alleged corruption in his administration. For 10 points each:

[10] Name this country in which fighting broke out between the majority group and the minority Uzbeks. Its current president is Roza Otunbayeva and its capital is Bishkek.

ANSWER: Kyrgyzstan

[10] Most of the fighting was centered around two border cities in southern Kyrgyzstan, one of which Bakiyev initially fled to. Name either one.

ANSWER: Osh or Jalal-Abad

[10] This organization, whose Secretary-General is Ban Ki-moon, issued a call for humanitarian aid, and its Human Rights Office accused the Kyrgyz army of torturing ethnic Uzbeks.

ANSWER: United Nations
9. This city has a large art district called Montparnasse. For 10 points each:

[10] Name this city in which a tourist can walk across the Champs-Élysées [shawn-zay-lee-ZAY] to the Arc de Triomphe, the capital of France.

ANSWER: Paris

[10] Paris’s Pont Neuf bridge rises above this river, the city’s main waterway. This river flows into the English Channel at Le Havre near Normandy and passes through Rouen.

ANSWER: Seine River

[10] This longest French river includes a valley that encompasses Nantes and Orleans and flows through Tours until reaching the Bay of Biscay.

ANSWER: Loire River
10. Its holy text is the Zend-i-Avesta, and its followers use pure water during worship at fire temples. For 10 points each:

[10] Name this dualistic religion named for an ancient Persian prophet.

ANSWER: Zoroastrianism [prompt on Mazdaism]

[10] This good deity of Zoroastrianism is locked in eternal struggle with spirits known as daevas and the evil god Ahriman, but will win in the end.

ANSWER: Ahura Mazda [accept one-word answers like Ahrmazd or Ohrmazd; prompt if you’re unsure whether to accept an approximate answer]

[10] This much later Iranian religion, begun by the Báb, stresses acceptance and respects prophets like Zoroaster, Jesus, and Muhammad. Its Universal House of Justice is in Haifa, Israel.

ANSWER: Ba’ha’i
11. First theorized by Aristotle, it was believed to fill the universe until special relativity showed it was unnecessary. For 10 points each:

[10] Name this hypothetical substance that was thought to serve as a medium for light and would have produced a namesake “wind” effect on the Earth.

ANSWER: luminiferous aether

[10] The motion of aether wind would have caused this value to vary, but Einstein later determined it to be a universal constant. It is symbolized by the letter “c.”

ANSWER: the speed of light [accept velocity of light]

[10] This 1887 experiment used an interferometer to show that the speed of light was constant in all directions, proving that the aether did not exist.

ANSWER: Michelson-Morley experiment
12. This work advocated the framing of a Continental Charter by delegates from each colony. For 10 points each:

[10] Name this work, which also argued that an island ruling a continent is ridiculous, a 1776 pamphlet arguing for American independence.

ANSWER: Common Sense

[10] This author, whose The American Crisis included the phrase “These are the times that try men’s souls,” wrote Common Sense.

ANSWER: Thomas Paine

[10] Thomas Paine’s Age of Reason advocated this religious view shared by Voltaire, followers of which believe in a non-personal Creator of natural law who does not intervene.

ANSWER: deism
13. His two attempted invasions of Japan in 1274 and 1281 were rebuffed by so-called “divine winds,” or kamikaze. For 10 points each:

[10] Name this Chinese emperor and grandson of Genghis Khan.

ANSWER: Kublai Khan [accept Khubilai or Kubla]

[10] Kublai Khan ruled this dynasty in China, which was overthrown in AD 1368 by the Ming.

ANSWER: Yuan Dynasty

[10] This system of determining bureaucracy positions, promoted by the Song, was abolished and then revived by the Yuan. It required the ability to write about Chinese classics.

ANSWER: Imperial examination system [accept civil service examination system or keju; prompt on synonyms such as testing]
14. Francis Bacon’s Novum Organum and Rene Descartes’ Discourse on Method laid the groundwork for this procedural tool. For 10 points each:

[10] Name this technique which is the basis for all inquiry in subjects like biology, chemistry and physics, involving the testing of hypotheses via experiment.

ANSWER: scientific method

[10] This important tool of the scientific method is an experimental sample to which no treatment is applied.

ANSWER: control

[10] This word, used to describe the scientific method, signifies knowledge derived from experimental observations, as opposed to pure theory.

ANSWER: empirical
15. Answer the following questions about a student protest, for 10 points each:

[10] In 1968, student protesters in this city clashed with police in the Latin Quarter. A massive strike ensued, and Jacques Chirac was sent to negotiate with workers.

ANSWER: Paris

[10] Protesters occupied this Left Bank educational complex, now part of the University of Paris system, beginning on May 13.

ANSWER: College de Sorbonne

[10] Nicolas Sarkozy, a critic of the ’68 protests, has paternal ancestry from this country, whose 1956 break from the Warsaw Pact by Imre Nagy [NAJ] was crushed by tanks.

ANSWER: Hungary [accept Magyarorzsag]
16. The demon king Ravana captures the main character’s wife, Sita, in this work. For 10 points each:

[10] Name this Hindu epic, whose title character and his brother Lakshmana must free Sita from the demon kingdom of Lanka.

ANSWER: the Ramayana

[10] The Ramayana is a epic of this country. Other authors from this country include Tagore and Rushdie.

Answer: India [accept Baharat]

[10] In the Ramayana, Hanuman, a friend of Rama who leaps across the sea to Lanka to deliver a message to Sita, is one of these creatures. Sun Wukong is another example of one of these animals.

ANSWER: a monkey
17. This New York battle included engagements at Bemis Heights and Freeman’s Farm, and was a defeat for the British under John Burgoyne. For 10 points each:
[10] Name this 1777 battle, often called the turning point of the American Revolution since France allied with the US after it.
ANSWER: Battle of Saratoga
[10] At this earlier battle, George Washington’s first victory, his forces crossed the Delaware River to attack Hessian forces in New Jersey on Christmas 1776.
ANSWER: Battle of Trenton
[10] After this last major battle of the Revolution, Cornwallis surrendered to the combined forces of Washington and France’s Marquis de Lafayette.
ANSWER: Battle of Yorktown or Siege of Yorktown
18. This layer of the Earth contains convection currents and plumes which are responsible for plate tectonics and hot spot volcanism, respectively. For 10 points each:

[10] Identify this layer below the earth's crust, the upper part of which is composed of the lithosphere and asthenosphere.

ANSWER: mantle

[10] This boundary in the lithosphere, named after a Croatian seismologist, is the transition zone between the crust and the mantle.

ANSWER: Mohorovicic discontinuity [accept Moho discontinuity]

[10] Eddy currents in this liquid rock layer of the earth, separated from the mantle by the Gutenberg discontinuity, are said to contribute to the earth’s magnetic field.

ANSWER: outer core [prompt on core]
19. This bearded warrior led the Expedition of the Thousand while conquering the Kingdom of Two Sicilies for King Victor Emmanuel II. For 10 points each:

[10] Name this leader of the Red Shirts during Italian unification.

ANSWER: Giuseppe Garibaldi

[10] Garibaldi’s efforts were merged with those of this Prime Minister of Sardinia-Piedmont, who dealt with France and helped merge northern Italian states.

ANSWER: Camillo Benso di Cavour

[10] This city, on which Mussolini’s Black Shirts later marched, was the last taken by Italy in 1870, from the Papal States. The Vatican formally ceded it in the Lateran accords.

ANSWER: Rome [accept Roma; do not accept Vatican City]
20. Some protozoa have several hundred of these organelles, while red blood cells lack them. For 10 points each:

[10] Name this organelle, the site of transcription, where a eukaryotic cell’s genetic material is stored.

ANSWER: nucleus

[10] This organelle, named for its discoverer, packages proteins and lipids for secretion. It is composed of cisternae stacked into dictyosomes.

ANSWER: Golgi apparatus [accept Golgi body or Golgi complex]

[10] This organelle, not discovered until 1967, contains enzymes such as catalase that aid in the degradation of the namesake corrosive molecule.

ANSWER: peroxisome
21. This structure was extensively rebuilt during the Ming dynasty. For 10 points each:

[10] Name this very large construction project, built to keep out barbarians to the north .

ANSWER: Great Wall of China [accept Wànli Chángchéng]

[10] This harsh emperor started the Great Wall of China. He unified China’s warring states in the third century B.C.E, and was buried next to a terra cotta army.

ANSWER: Qin [CHIN] Shi Huangdi [prompt on Emperor Qin]

[10] This other construction project, started by the Sui dynasty, links Beijing in the North to Hangzhou in the south. It allowed for grain shipments on barges.



ANSWER: Grand Canal [accept Jing Háng Dà Yùnhé]

Do'stlaringiz bilan baham:


Ma'lumotlar bazasi mualliflik huquqi bilan himoyalangan ©hozir.org 2017
ma'muriyatiga murojaat qiling

    Bosh sahifa